DHA ialah sejenis asid lemak omega-3 yang berantai panjang. Ia boleh didapati di dalam setiap sel dalam badan manusia. Namun begitu, tubuh tidak dapat menghasilkan lemak omega-3. Oleh sebab itulah anda perlu memberi anak makan makanan yang kaya dengan kandungan omega-3 seperti DHA.

Sememangnya anda perlu menitikberatkan pengambilan makanan yang tinggi dengan kandungan DHA. Hal ini kerana sedikit sebanyak ia dapat membantu merangsang perkembangan otak anak agar dapat membesar sebagai kanak-kanak yang bijak.

Oleh yang demikian, teliti senarai makanan kaya dengan DHA yang dinyatakan ini dan berusahalah untuk memberikannya kepada si manja dalam kadar yang seimbang setiap hari.

Telur

Nak Rangsang Perkembangan Otak Anak, Ibu Kena Perkenalkan Makanan Kaya DHA!

Telur ayam adalah bahan makanan yang sering menjadi kegemaran si kecil. Jika anak anda turut menggemarinya, bererti dia sudah memenuhi keperluan zat daripada asid lemak omega-3 untuk tubuhnya. Daripada sebiji telur, anak anda bakal memperoleh kira-kira 40 – 250 miligram DHA dan EPA.

Telur mengandungi asid amino yang baik untuk otak selain menjadi sumber protein yang baik. Kuning telur kaya dengan acetylcholine yang membantu menguruskan daya ingatan.

IKLAN

Salmon

Nak Rangsang Perkembangan Otak Anak, Ibu Kena Perkenalkan Makanan Kaya DHA!Ikan salmon sememangnya diketahui ramai tinggi dengan kandungan EPA dan DHA. Ia dapat memberikan sejumlah 1.6 miligram asid lemak omega-3 yang baik bagi pertumbuhan otaknya.

Selain daripada salmon, anda juga boleh memberi anak makan jenis-jenis ikan berlemak yang lain. Ini termasuklah ikan bilis, sardin, tenggiri dan tuna.

Namun begitu, ikan tenggiri dan tuna dikatakan berisiko terdedah kepada pencemaran merkuri, plumbum dan toksin. Bagi mengurangkan risiko pendedahan kepada raksa ini, Food and Drugs Association (FDA) mengesyorkan pengambilan ikan bersaiz besar daripada laut dalam adalah tidak lebih daripada 340 gram setiap minggu. Antara lain, anda perlu memilih pelbagai jenis ikan berbanding hanya satu jenis ikan.

Minyak ikan

Nak Rangsang Perkembangan Otak Anak, Ibu Kena Perkenalkan Makanan Kaya DHA!

IKLAN

Minyak ikan sering kali menjadi salah satu bahan utama suplemen, baik dalam bentuk kapsul, pil, mahupun cecair. Ia diperolehi daripada tisu ikan yang berminyak dan ia mengandungi DHA dan EPA (asid eicosapentaenoic). Penggunaan minyak ikan sebagai suplemen diketahui telah digunakan sejak abad ke-18 lagi.

Minyak ikan istimewa kerana ia mengandungi omega-3, asid lemak penting yang diperlukan untuk kesihatan mental dan fizikal tetapi tidak dapat dihsailkan secara semula jadi oleh tubuh.

Kekacang

Nak Rangsang Perkembangan Otak Anak, Ibu Kena Perkenalkan Makanan Kaya DHA!

IKLAN

Kekacang mengandungi tenaga karbohidrat kompleks yang menjadi glukosa berfungsi sebagai sumber tenaga untuk otak. Kekacang juga kaya dengan protein, sumber serat, mineral dan vitamin.

Antara kekacang yang menjadi pilihan utama sebagai makanan tambahan otak adalah badam. Badam adalah satu jenis kekacang yang sangat dipercayai dapat menjadikan individu cerdas dan pintar.

Amalkan suplemen

Dengan mengamalkan suplemen yang mengandungi DHA, ia sudah pasti dapat memenuhi keperluan asid lemak omega-3 yang diperlukan oleh anak anda. Jadi, amalkan Nature’s Way Kids A+ Milk Calcium Buttons yang terdapat dalam dua varian iaitu DHA dan Manuka Honey. Suplemen ini bagus untuk membantu merangsang anak menjadi kanak-kanak yang bijak.

Sama juga halnya jika anak anda mengamalkan Nature’s Way Kids A+ Omega-3 Fish Oil. Ia mengandungi kandungan DHA yang tinggi, baik untuk perkembangan otak, daya tumpuan, minat belajar dan sikap peribadi si kecil.

Suplemen-suplemen ini bukan sahaja snek yang sihat, malahan menyihatkan badan dan minda jika diambil konsisten. Dapatkan produk-produk ini melalui pembelian online di Lazada. Klik di sini untuk keterangan lanjut.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI