Kehadiran anak kedua bukan sahaja menambahkan kegembiraan dalam keluarga, tetapi juga meningkatkan tanggungjawab anda sebagai ibu bapa. Untuk lebih bersedia menjalaninya, anda serta pasangan memerlukan pertimbangan dan persiapan yang lebih matang sebelum menambah anak.

Nak Tambah Anak Kedua? Ini Persiapan Yang Mama Papa Perlu ‘Take Note’

Kehadiran anak kedua pasti akan membawa banyak perubahan dalam keluarga, bermula dari kos sara hidup untuk keperluan si Kecil hingga corak keibubapaan anak pertama. Ini tentunya menjadi cabaran bagi ibu bapa. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bahawa anda dan pasangan anda bersedia dari segi fizikal dan mental sebelum memutuskan untuk mempunyai anak kedua.

5 perkara yang perlu anda tahu jika ingin menambah bayi

Berikut adalah beberapa perkara yang anda dan pasangan anda perlu pertimbangkan dan persiapkan sebelum memutuskan untuk menambahkan bayi:

1. Usia ibu

Sekiranya anda berusia di bawah 30 tahun dan tidak mempunyai masalah kesihatan atau komplikasi semasa kehamilan sebelumnya, maka kemungkinan anda mengandung anak kedua akan lebih selamat.

Namun, jika anda berusia lebih dari 35 tahun, kemungkinan untuk hamil lagi mungkin lebih sukar atau anda akan lebih berisiko mengalami komplikasi semasa hamil, seperti keguguran dan diabetes kehamilan.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa semakin tua ibu semasa mengandung, semakin tinggi risiko janin mengalami kelainan kongenital. Oleh itu, anda harus berjumpa pakar sakit puan sekiranya anda ingin hamil lagi.

IKLAN

2. Masa yang tepat untuk mengandung anak kedua

Jarak ideal antara kelahiran dan kehamilan seterusnya adalah sekitar 2-4 tahun. Ini kerana jarak kelahiran yang terlalu dekat sangat berisiko untuk kesihatan ibu dan janin dalam kandungan.

Anda perlu tahu, tubuh wanita memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dan bersedia untuk hamil lagi. Sekiranya anda terpaksa hamil dalam masa terdekat, maka anda akan berisiko mengalami gangguan plasenta, terutamanya jika kelahiran sebelumnya dilakukan oleh pembedahan caesar. Selain itu, jarak kelahiran yang terlalu dekat juga menyebabkan anak kedua berisiko dilahirkan sebelum waktunya.

3. Keupayaan kewangan

Sebagai tambahan kepada keadaan fizikal dan mental, keadaan kewangan juga merupakan satu perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum anda dan pasangan anda memutuskan untuk mempunyai anak kedua. Dengan menambahkan anak-anak, kos sara hidup keluarga tentu akan meningkat.

Hitung semula keadaan kewangan anda dan sediakan kos untuk keperluan utama ketika anak kedua dilahirkan, seperti susu, peralatan bayi, imunisasi, hingga kos pendidikan kemudian.

IKLAN

Sekiranya anda masih aktif bekerja, berbincanglah semula dengan pasangan anda sama ada kemudian anda akan terus bekerja atau mahu fokus menjaga anak-anak.

4. Kesediaan pasangan

Tidak dapat dinafikan, kehadiran anak kedua pastinya memakan banyak masa dan pasangan anda. Oleh itu, penting untuk menentukan sama ada pasangan anda sudah bersedia untuk mempunyai anak yang lain. Sekiranya salah seorang daripada anda tidak yakin atau bersedia, maka tidak perlu memaksa diri untuk memiliki anak kedua dalam masa terdekat.

5. Kesediaan anak pertama untuk menjadi kakak

Kehadiran adik lelaki dapat membuat anak pertama bahagia atau malah gelisah dan cemburu dengan adiknya kerana perhatian orang tuanya terbelah. Walau bagaimanapun, masalah ini biasanya hanya sementara. Anda boleh berusaha untuk memahami dan mengajar anak pertama anda menjadi kakak yang baik. Apa yang anda boleh lakukan ialah:

IKLAN

Tanya pendapatnya, bagaimana jika ada bayi baru yang datang. Anda juga dapat mengetahui sama ada anak sulung anda sudah bersedia dengan memerhatikan bagaimana reaksi dia semasa dia berinteraksi dengan bayi baru lahir yang lain.

Bawa anak pertama anda bersama anda semasa menyediakan pelbagai peralatan atau memilih barang untuk bilik kakak masa depan anda. Sertakan anak pertama anda untuk menemani anda semasa pemeriksaan pranatal. Ini dapat memberinya pemahaman bahawa dia akan menjadi kakak.

Ajak anak pertama anda untuk berinteraksi dengan saudara kandung di perut anda dengan mengucapkan “hai” atau “hello”. Ajar dan beritahu anak pertama anda perlahan-lahan mengenai peranan dan cara untuk menjadi kakak yang baik. Keputusan untuk mempunyai anak kedua adalah keputusan besar yang mesti disiapkan dan difikirkan dengan teliti.

Selain perlu menyiapkan beberapa perkara di atas, aspek yang tidak kurang pentingnya adalah keadaan kesihatan anda untuk hamil dengan anak kedua. Untuk itu, cubalah berjumpa pakar sakit puan untuk mengetahui sama ada badan anda sudah bersedia untuk kehamilan kedua.

Kredit: alodokter

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Nak Tambah Anak Kedua? Ini Persiapan Yang Mama Papa Perlu ‘Take Note’

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Jom daftar sekarang, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI