Duit syiling berjaya dikeluarkan dari tubuh seorang kanak-kanak perempuan yang berusia 3 tahun di China setelah dia menelannya semasa bermain di rumah.

Kanak-kanak itu dikejarkan ke hospital apabila dia mengalami gejala muntah-muntah dan mual, kata ibunya kepada doktor.

Setelah doktor melakukan imbasan CT, ada sesuatu yang mengejutkan apabila gambar sinar-X mendedahkan objek bulat yang tersangkut di bahagian belakang tekak pesakit kanak-kanak ini.

Kejadian itu dimaklumkan setelah ibu bapa membawa anak itu mendapatkan rawatan perubatan di Hospital Perubatan Tradisional Cina Nanning di wilayah Guangxi.

IKLAN

Gadis kecil yang dipanggil manja sebagai Bei Bei, telah tinggal di rumah bersama neneknya pada hari Jumaat pagi ketika kejadian, kata sebuah laporan hospital.

Dia dikatakan mengambil duit syiling satu yuan dari meja dan menelannya sebelum nenek menyedari apa yang telah berlaku. Berdasarkan pada versi mata wang, duit syiling satu yuan biasanya berukuran sekitar 25 milimeter (0,98 inci) lebar.

Neneknya yang cemas melihat kejadian itu segera menghubungi ibu bapa Bei Bei yang kemudian bergegas pulang untuk memeriksa anak perempuan mereka.

Bei Bei telah keluar dari hospital Nanning setelah menjalani pembedahan, menurut laporan itu.

Doktor memberi amaran kepada ibu bapa mengenai bahayanya anak-anak menelan benda asing secara tidak sengaja.

“Kami ingin mengingatkan semua penjaga agar memastikan benda-benda kecil dan mainan kecil berada ditempat tinggi dari kedudukan bayi mereka supaya tidak dapat dicapai,” kata seorang doktor.

Kredit: Daily Mail