Zaman sekarang dah tak sama macam zaman kita dibesarkan dulu-dulu. Ibaratanya penggunaan gajet pada masa kini sebagai satu keperluan dan semakin meluas digunakan bukan sahaja kepada yang bekerja tetapi anak-anak pun perlu disebabkan proses pembelajaran sekarang lebih kepada sistem online.

Namun apa yang dibimbangkan hari ini, dengan bermacam pengaruh negatif di internet, anak-anak lebih terdedah kepada unsur-unsur yang tak sepatutnya mereka lihat sama ada secara sedar atau tidak setiap kali mereka memegang gajet.

Mungkin bagi sesetengah ibu bapa menganggap, tak ada apa pun. Anak-anak tengok kartun dan bukan pandai nak tekan apa-apa. Ye mungkin kita anggap begitu tetapi sesekali jika ada iklan yang diselitkan itu tak sepatutnya untuk anak, kita tak tahu.

Dari tak tahu, lama-lama anak akan pandai. Risau juga nanti akan memberi kesan tak elok untuk minda anak yang sedang membesar. Kartun-kartun pun kadang ada juga babak yang tak sepatutnya tetapi itulah yang ramai tak perasan.

Jadi penting untuk ibu bapa peka dan pastikan kandungan video yang ditonton anak-anak di internet lebih terkawal. Bagi nak memudahkan ibu bapa, perkongsian CT Hajar Zorodi ini boleh dimanfaatkan.

Ramai yang suruh ajar cara nak setting YouTube supaya anak-anak tak boleh buka YouTube cartoon yang ada unsur lucah. Jadi nak ajar step by step. Boleh la buat panduan.
Sebelum tu bukak aplikasi YouTube dulu. Kita setting Kat YouTube.

Klik kat simbol ‘s’ sebelah kanan atas sekali

IKLAN

Lepas tu akan keluar senarai macam gambar di atas. Klik ‘setting’

Boleh klik general. Perkataan yang atas sekali

IKLAN

Akhir sekali klik ‘restricted mode’. Jadi dah selesai.

Lepas ni, ibu bapa yang dah tahu boleh buat macam ni. Lebih baik kita beringat awal sebab sekarang boleh dikatakan anak-anak akan dengan handphone. Biar kita sekat dulu daripada anak terbiasa tengok yang bukan-bukan.

Kredit: CT Hajar Zorodi

IKLAN

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-takut-beranak/

FREE je tau Webinar ni!!