Orang kata kehilangan insan tersayang sangat perit lagi-lagi pergi secara mengejut. Sejak hari pertama pemergian arwahSyed Umar Mokhtar atau Abam pada Isnin lalu, kelibat isterinya seakan tidak kelihatan. Menghormati kesedihan yang dialami, pihak media juga dilihat tidak menemu ramah isterinya yang dalam keadaaan duka.

Isterinya, Siti Nurhidayah Mohd Ali, adalah insan pertama menyedari bahawa Abam Bocey telah pergi menghadap Illahi. Ketika itu dia telah mengejutkan Abam untuk menunaikan solat Subuh namun suaminya hanya diam tak berganjak.

View this post on Instagram

Hidup bukan tentang siapa yg terbaik tapi tentang siapa yang mau berbuat baik..Kita baik ramai yang sayang..Terima kasih kerana mengajar kami sesuatu yang sangat bernilai dalam kehidupan ini..😔 Salam takziah buat semua ahli keluarga.. @acheykintangkintung dan @fadbocey jangan patah semangat..Teruskan berkarya memberikan manfaat buat semua..Semoga roh Allahyarham @abam_bocik ditempatkan dikalangan golongan orang yg beriman.. Alfatihah بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـن ِ ٱلرَّحِيم ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـلَمِين۞ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّ.حِيم۞ مَـلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين۞إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ۞ ٱهْدِنَا ٱلصِّرَطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ۞صِرَطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ ۞ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ۞

A post shared by Shahrol Azizie Azmi (@shahrol_shiro) on

Sahabat handai & keluarga tak putus ziarah pusara Abam

Sejak dua hari pemergian Abam, tiada langsung gambar isterinya terlihat di kubur dan juga temu bual bersama media. Hal-hal berkaitan ulasan pemergian Abam lebih banyak diceritakan oleh ibu, adik-beradik serta sahabat handai.

Namun, menerusi muat naik daripada Shahrol Shiro, dapat dilihat wajah isteri Abam yang seakan tenang dan redha dengan ketentuan.

Dukung anak yang belum tahu apa-apa

IKLAN

Sambil mendukung anaknya Syed Uthman Hamzah, Hidayah terlihat sangat tabah dan masih mampu tersenyum disamping sahabat-sahabat serta ahli keluarga suaminya.

Masih boleh tersenyum

Isteri mana tidak berduka atas pemergian suami tercinta. Sudah tentu ia menjadi satu kenangan paling pahit untuk ditelan oleh Hidayah.

Walau bagaimanapun, dengan sokongan orang sekeliling serta anak yang masih memerlukan perhatian, Hidayah boleh disifatkan sebagai insan hebat kerana kehilangan suami ketika anak mereka baru berusia 8 bulan.

Kuatnya hati seorang isteri

Sehubungan dengan perkongsian Shahrol itu, semua mendoakan agar isteri arwah Abam itu terus cekal menempuh hari mendatang selepas ketiadaan Abam.

Mereka juga berdoa agar Abam ditempatkan dalam kalangan orang beriman dan ahli keluarganya reda dengan perginya insan mulia ini.

Anak daddy 4 orang sekarang

Sementara itu, menerusi perkongsian Fad di instagramnya, dia ada memuat naik satu status dengan menyatakan bahawa anak arwah Abam akan dijaga seperti anaknya sendiri. Kasih sayang akan diberikan sebaiknya.

“Daddy jaga Hamzah ye nak, anak daddy 4 orang sekarang”.. 

Jelas nampak kesayuan di mata Syed Uthman Hamzah yang kini berusia 8 bulan. Dia yang belum mengerti apa-apa terlihat manja dengan sesiapa sahaja yang mendakapnya sambil memberi renungan sayu.

Sebelum ini, Fad dan keluarga berada di Jepun semasa menerima perkhabaran Abam meninggal dunia. Oleh sebab itu, dia agak terkilan kerana tidak dapat bersama yang lain mengebumikan sahabat akrabnya pada petang Isnin.

Sumber: OMM; ig Shahrol_shiro ; ig fadbocey