Emosi ibu kadang-kadang tak terkawal bila penat seharian dengan tugas-tugas yang sentiasa menanti. Tapi bila emosi tak terkawal jangan pula kita lepaskan pada anak, kesian anak-anak jadi mangsa. Emosi anak juga akan tergangu.

Mak ini lebih beremosi berbanding ayah. Sebab tu perempuan ni kalau bercakap selalu ikut emosi. Cuaca pun main peranan dalam tentukan emosi seseorang tau. Ikuti perkongsian Dr.Izaza tentang emosi ibu dan emosi anak.

Bila best time emosi dalam keadaan tenang?

Bangun tidur adalah best time, masa ni emosi dalam keadaan tenang dan relax

So, nak bagi anak relax, tak meragam dan tenangkan anak, ibu kena PELUK setiap pagi anak-anak selepas bagun tidur

MASA BANGUN TIDUR ANAK DALAM KEADAAN SEPARA SEDAR DAN GELOMBANG OTAK DALAM KEADAAN TENANG DAN RELAX

Masa ni juga, emosi ibu dalam keadaan tenang dan relax, jadi anak boleh rasa dengupan jantung ibu dalam keadaan tenang dan anak pun akan rasa tenang dan relax

Berapa kerap nak kena peluk anak?

Sekerap yang mungkin, dengan syarat ibu dalam keadaan tenang dan relax.

IKLAN

Dalam sehari untuk beri motivasi supaya anak survive, ibu perlu beri pelukan dan ciuman kepada anak sekurang-kurangnya 8 kali

Untuk merangsang perkembangan otak dan pertumbuhan yang lebih cepat, ibu perlu berikan pelukan dan ciuman sekurang-kurangnya 12 kali sehari

Sebab itu, perkembangan minda bayi lebih cepat berbanding kanak-kanak. Sebab bayi sentiasa dibelai, dipeluk dan dicium oleh ibu setiap hari

Begitu juga kanak-kanak, mereka perlukan belaian, pelukan dan ciuman seperti bayi untuk terus berkembang dan terus membesar dengan tenang dan relax

Tau tak, kalau anak lebih relax dan tenang, ibu lebih mudah ajar dan didik anak-anak untuk berus gigi dan bawa ke klinik gigi?

Pelukan Ibu

Tau kan, peluk anak-anak adalah suatu nikmat yang tak ternilai dan tak semua orang ada peluang peluk anak-anak setiap hari. Sebab tak semua orang ada rezeki untuk peluk anak setiap hari

Kenapa nikmat?

Sebab dengan pelukan, getaran atau gelombang dari badan ibu akan dirasai oleh anak dan akan wujud bertukaran cas-cas dari ibu kepada anak dan sebaliknya

Proses ini boleh beri kesan “tactile sensation” kepada ibu dan anak. Ini akan memberi anak dan ibu berasa tenang dan relax

Akan wujud perasaan “kasih dan sayang” antara ibu dan anak disebabkan terdapat hormon happy (dopamine) dan hormon cinta (oxytocin) dikeluarkan dari badan bila ibu dan anak dalam keadaan tenang dan relax

Bila dah relax dan tenang, maka “bonding” antara ibu dan anak semakin kuat. Anak akan lebih sayang pada ibu, jika setiap hari adanya pelukan dan ciuman dari ibu

Anak lebih PERCAYA dan lebih YAKIN dengan ibu dan diri sendiri sebab sudah terbentuk motivasi secara separa sedar

Bila anak dah percaya dan yakin dengan ibu, ibu boleh secara perlahan-lahan nasihatkan anak untuk buat perkara yang positif

Mula peluk anak dari kecil, supaya bila anak dewasa nanti ibu ayah masih ada peluang untuk dipeluk dan dicium oleh anak tanpa rasa janggal atau segan

Masyarakat kita kurang kasih sayang sebab kurang didikan untuk saling sayang dan kasih sejak dari kecil.

Boleh cuba dan share kan ilmu ni supaya lebih ramai ibu dan ayah saling peluk dan cium anak-anak, supaya dapat tingkatkan lagi kasih dan sayang sekeluarga

Bila kali terakhir ibu peluk anak-anak? Ayah peluk ibu?

Sumber: Facebook Dr.Izaza Mohd Zan