Satu cabaran mak ayah hari ini adalah mendidik anak untuk jadi yang lebih baik. Pun begitu bila anak ingkar atau lambat mengikut kata mak ayah, keadaan ini buatkan satu kesukaran dalam mendidik.

Mendidik anak-anak perlukan kesabaran yang tinggi namun cara mendidik juga perlulah bertepatan dan bersesuaian.

Tip yang dikongsikan oleh Dr Redza Zainol ini mak ayah perlu cuba.

Peluk Anak Lapan Kali Sehari, Anak Lagi Dengar Kata Mak Ayah!


Tujuh cara mudah untuk anak lebih dengar kata mak ayah

Tujuh cara ni simple je sebenarnya tapi boleh buatkan anak kita tu lebih dengar cakap kita berbanding kita duk jerit atau pukul.

Bila anak tak nak dengar cakap kita, tengok sama ada keperluan asas dia dipenuhi atau tak.

Peluk Anak Lapan Kali Sehari, Anak Lagi Dengar Kata Mak Ayah!

IKLAN

Adakah dia lapar, penat, tak cukup tidur, rimas atau emosi tak stabil sebab bergaduh adik beradik.

Kalau semua keperluan asas dia dah dipenuhi, kita boleh tengok tujuh cara ni pula.

1. Bercakap sambal pandang mata anak pada sama aras. Maknanya kita kena melutut atau duduk supaya kita separas dengan anak.

2. Peluk anak 8 kali sehari.

3. Gunakan ayat yang pendek dan ringkas.

IKLAN

4. Buat sesi one on one dengan setiap anak.

5. Bermain dengan anak-anak.
– Main pun kena focus.
– Bila kita bergelak ketawa dengan anak, hormone oxytocin akan buat kita jadi tenang dan bahagia.

Peluk Anak Lapan Kali Sehari, Anak Lagi Dengar Kata Mak Ayah!

6. Kurangkan berkata JANGAN.
Contoh baik: “Adik kat dapur kena jalan perlahan.”

7. Cakap terima kasih pada anak.
Contoh baik: “Terima kasih tolong papa sangkut tuala cantik-cantik.”
Contoh tak baik: “Dah habis mandi nanti jangan tinggal tuala kat lantai pula.”

IKLAN

Seperti mana kita bina ‘connection’ dengan orang disekeliling untuk dapatkan kepercayaan mereka, macam tu juga kita kena bina ‘connection’ dengan anak sendiri.

Percayalah bila kita cuba buat perkara ni, kita akan jadi lebih rapat dengan anak.

Anak akan rasa ‘connected’ dan percaya dengan kita. Waktu tu lebih mudah untuk dia ikut cakap kita.

Menarik: Majlis Aqiqah & Kesyukuran Anak Kamal Adli, Uqasha Meriah, Cantik Serba Merah Jambu

Dato Siti Nurhaliza Tak Fokus Hamil Lagi, Mahu Jaga Kesihatan, “Dulu Ada Masalah Uri Melekat”

“Baby Alhamdulillah Sihat” Leeyana Rahman Lega Nak Masuk Trimester Kedua, Idam Dapat Anak Lelaki/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI