Penularan COVID-19 sememangnya memberi kesan kepada rakyat Malaysia. Bukan saja dari segi kesihatan tetapi juga ekonomi rakyat kerana boleh dikatakan hampir kesemua sektor terjejas dek kerana wabak ini.

Di dalam sebuah sidang media, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin telah membentangkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat atau PRIHATIN berjumlah RM250 bilion hari ini.

Perkara Yang Jadi ‘Modal’ Bersembang Suami Isteri Selepas Pengumuman PRIHATIN
Foto: SINAR HARIAN
DISKAUN PEMBAYARAN BIL ELEKTRIK

Antara yang diberi perhatian oleh Muhyiddin adalah peruntukan ke atas pembayaran bil elektrik. malah kata beliau, kerajaan bersama Tenaga Nasional Berhad akan menambah RM530 juta lagi untuk memberikan diskaun berperingkat.

“Dalam pakej rangsangan ekonomi yang lepas, Kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM500 juta bagi tujuan pemberian diskaun 15% ke atas bil elektrik sektor pelancongan dan 2% bagi sektor komersial, industri, pertanian dan isi rumah di Semenanjung Malaysia mulai 1 April 2020.

Perkara Yang Jadi ‘Modal’ Bersembang Suami Isteri Selepas Pengumuman PRIHATIN

Sebagai tambahan, Kerajaan bersama Tenaga Nasional Berhad akan menambah peruntukan sebanyak RM530 juta lagi untuk memberikan diskaun berperingkat antara 15% hingga 50% mengikut penggunaan kadar elektrik dengan had maksimum 600 kilowatt sebulan.

Diskaun 50% akan diberikan kepada penggunaan elektrik bawah 200 kilowatt, 25% bagi penggunaan antara 201 hingga 300 kilowatt dan 15% bagi penggunaan 301 hingga 600 kilowatt. Diskaun ini akan berkuatkuasa bagi tempoh enam bulan mulai bil bulan April 2020. Sementara itu, diskaun sebanyak 2% seperti dimaklumkan sebelum ini akan terus dinikmati oleh semua pengguna isi rumah.

IKLAN
PIHAK INSURANS & TAKAFUL TANGGUNG KOS SARINGAN COVID-19

Selain itu, bagi menyokong usaha KKM untuk menjalankan lebih banyak ujian COVID-19, pihak industri insurans dan takaful akan mewujudkan dana khas berjumlah RM8 juta untuk menanggung kos ujian penyaringan yang bernilai sehingga RM300 bagi setiap pemegang polisi dan sijil takaful perubatan yang diarahkan oleh KKM untuk menjalani ujian di hospital swasta atau makmal swasta.

Di samping itu, syarikat insurans dan takaful keluarga akan menawarkan penangguhan pembayaran premium atau sumbangan untuk tiga bulan bagi pencarum yang sumber pendapatan mereka terjejas akibat wabak iniPerkara Yang Jadi ‘Modal’ Bersembang Suami Isteri Selepas Pengumuman PRIHATIN

 

INTERNET PERCUMA KEPADA SEMUA PELANGGAN

Memikirkan akan kepentingan penggunaan internet dalam kalangan rakyat Malaysia, beberapa pakej khas akan ditawarkan dengan kerjasama syarikat-syarikat telekomunikasi.

IKLAN

Antara pakej khas yang akan ditawarkan ialah internet percuma kepada semua pelanggan dengan nilai RM600 juta bermula 1 April 2020 sehingga tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Keselamatan tamat.

Perkara Yang Jadi ‘Modal’ Bersembang Suami Isteri Selepas Pengumuman PRIHATIN

Selain itu, tambahan RM400 juta akan dilaburkan untuk meningkatkan liputan dan keupayaan rangkaian bagi mengekalkan ketersediaan dan kualiti rangkaian telekomunikasi yang tinggi dan mampan.

Perkara Yang Jadi ‘Modal’ Bersembang Suami Isteri Selepas Pengumuman PRIHATIN

KERAJAAN MAHU NASIB PEKERJA TERBELA

Tidak mahu wujudnya situasi majikan terpaksa membuang pekerja, Kerajaan juga akan memperkenalkan Program Subsidi Upah untuk membantu majikan mengekalkan pekerja. Menerusi program ini Kerajaan akan menyediakan upah sebanyak RM600 sebulan bagi setiap pekerja untuk tempoh tiga bulan.

Program ini dikhususkan kepada pekerja yang berpendapatan di bawah RM4,000 dan majikan yang mengalami penurunan pendapatan lebih 50% sejak 1 Januari 2020. Majikan mesti memastikan mereka tidak membuang pekerja atau mengarahkan mereka mengambil cuti tanpa gaji bagi tempoh tiga bulan selepas program ini dilaksanakan.

IKLAN

Perkara Yang Jadi ‘Modal’ Bersembang Suami Isteri Selepas Pengumuman PRIHATIN

Selain itu, majikan juga tidak dibenarkan memotong gaji sedia ada pekerja. Langkah ini dijangka memanfaatkan 3.3 juta orang pekerja dengan peruntukan sebanyak RM5.9 bilion.

BOLEH KELUARKAN DUIT DARI AKAUN B SKIM PERSARAAN SWASTA

Buat anda yang mungkin risau tentang perihal belanja sepanjang wabak COVID-19 ini berleluasa, Muhyiddin memberitahu bahawa penyimpan yang menabung dalam Skim Persaraan Swasta atau PRS juga dibenarkan membuat pengeluaran wang dari akaun mereka.

Perkara Yang Jadi ‘Modal’ Bersembang Suami Isteri Selepas Pengumuman PRIHATIN

Kerajaan membenarkan pengeluaran pra-persaraan dari akaun B Skim Persaraan Swasta sehingga jumlah RM1,500 bagi setiap ahli tanpa sebarang penalti cukai dalam tempoh bulan April hingga Disember 2020.

Semoga dengan setiap bantuan yang diberikan ini sedikit sebanyak dapat membantu meringankan bebanan rakyat Malaysia yang terjejas akibat COVID-19. Rakyat sedar akan keprihatinan kerajaan yang sedaya upaya mencari jalan untuk memudahkan setiap pihak. Diharapkan segala permasalahan ini akan segera selesai dan kita semua dapat menjalani kehidupan seperti biasa.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI