Pengalaman pertama kali menjadi ibu sememangnya indah. Namun bila mana berdepan dengan masalah bayi yang sentiasa menangis tanpa henti membuatkan ibu rasa cemas. Lebih-lebih lagi bila tiada sebarang bantuan daripada ibu bapa kita.

Bayi menangis sebenarnya ada sebabnya. Salah satu sebabnya adalah kerana dia seolah-olah masih lagi berada di dunianya sendiri dan cuba membiasakan diri dengan persekitaran kita. Inilah penyebab bayi mudah menangis. Jika tidak diselesakan dengan dunianya bayi mudah rasa tidak selesa dan menangis. Apa ibu boleh lakukan?

Menurut Puan Uswatun Hasanah Mohd Habib, Konsultan Tangisan Bayi Malaysia, terdapat lima kaedah utama dalam menenangkan bayi.

Menurut beliau, teknik Cuddle Cure adalah merupakan teknik berkesan dalam menenangkan bayi dan ia diinspirasi dari sensasi-sensasi menenangkan alam rahim yang terdiri dari 5 langkah. Lima langkah ini terdiri daripada:

1. BEDUNG
Semasa di dalam perut, bayi berada dalam posisi fetal di mana kepalanya tunduk, belakang badan berbentuk C dan kaki/lutut rapat ke dada. Dinding rahim pula membalut dan memastikan bayi kekal di posisi ini.

Maka, bayi telah selama ini merasa bagai berpeluk dan mendakap. Pengganti rasa berpeluk dan berdakap yang pertamanya, selepas bayi di lahirkan semestinya pelukan dan dakapan ibu. Namun, pada bila-bila masa ibu perlu berlepas diri, maka gantilah dengan bedung supaya bayi kekal rasa bagai di dakap.

IKLAN

2. PEGANG BAYI PADA KEDUDUKAN SISI ATAU PERUTNYA

Semasa di dalam perut, bayi hanya terapung samada secara mengiring pada sisi atau terlangkup (pada perutnya). Bayi tidak pernah berbaring rata pada tulang belakangnya. Maka, ketika anda memegang bayi dalam cubaan menenangkannya, pastikan anda pilih salah satu dari posisi tepat iaitu memegang bayi pada sisi atau perutnya.

3. BUNYI SSSHHH

Alam rahim amat bising dan tidak akan berhenti, iaitu sekuat 70db. Kehilangan drastik bunyi ini membuat bayi resah dan cemas. Maka, semasa memegang bayi yang telah berbedung secara sisi atau pada perutnya, rapatkan mulut anda ke telinga bayi dan keluarkan bunyi ssshhh sekuat mungkin cukup untuk mengatasi atau sekurang-kurangnya menyamai jeritan bayi.

4. HAYUNAN

Berikan sebarang sensasi hayunan yang sesuai dengan keadaan semasa anda memegang bayi. Anda boleh menghayun kaki ke kanan dan kiri atau angkat dan naik turun kaki. Malah boleh juga menepuk bayi, menari bersama bayi atau ‘bouncing’ bersama bayi di atas bouncing ball. Pastikan kepala dan badan bayi sentiasa disokong setiap masa.

5. HISAPAN
Beri bayi sesuatu untuk di hisap. Anda boleh menggunakan puting tiruan atau susukan bayi ( payudara ibu) atau juga menggunakan jari yang bersih atau botol. Ini kerana ‘bayi telah menghisap jarinya seawal 6 bulan di dalam kandungan sebagai latihan persediaan menyusu. Namun, ‘kesan sampingannya’ ialah, bayi menuntut sensasi hisapan untuk sentiasa merasa tenang.

4 Tip Perlu Tahu

1. Teknik Cuddle Cure ini wajib dibuat mengikut TURUTAN yang tepat seperti di atas. Jika ibu menggunakan langkahnya secara berlawan, hasilnya kurang efektif kepada bayi.

2. Setiap langkah mesti dibuat dengan TEPAT. Bedung mestilah kemas, posisi pegang mestilah selesa, bunyi ssshhh juga mestilah kuat dan sudahkan hayunan yang bertenaga dan padu.

3. Namun semua langkah ini bergantung kepada personaliti bayi itu sendiri. Ada yang terus bertenang hanya selepas 1-2 langkah dilakukan. Manakala ada bayi yang memerlukan kesemua 5 langkah. Aplikasi satu persatu langkah mengikut turutan dan tambah satu persatu hingga nampak bayi berpuas hati dan bertenang.

4. Bergantung kepada personality bayi, ada bayi yang memerlukan beberapa cubaan dan tempoh lebih lama sekitar 10-15 minit sebelum benar-benar bertenang. Usah risau, lebih kerap anda mengaplikasi teknik ini, kenali bayi dan lebih mudah anda melakukannya.