Tak sampai hati bila tengok anak menangis sebab sakit perut. Bayi terutamanya tidak tahu bagaimana untuk memberitahu yang dirinya tak selesa melainkan dengan menangis. Sebagai ibu ayah, kita juga keliru untuk kenal pasti keadaan anak sama ada dia sakit perut biasa ataupun kerana sembelit kerana sukar membuang air besar. Kadang-kadang sampai seminggu!

Artikel Menarik: [Tahniah Madammu! Perjalanan IVF Penuh Liku Berhasil, Dirinya Kini Hamil 5 Minggu]

 

Menerusi perkongsian Dr. Ahmad Luqman Bukhari, selalunya bayi yang minum susu formula akan ‘membuang’ sekali sehari tetapi ada juga yang 2-3 hari sekali. Bagi bayi yang minum susu ibu pula, ada yang sehingga seminggu tidak membuang air besar kerana semua nutrien yang ada di dalam susu habis diserap untuk proses membesar.

Perut Keras & Meragam Bayi Mungkin Sembelit. Doktor Jelaskan Tanda Yang Lain

Ikuti penjelasan doktor ini bagaimana cara untuk tahu sekiranya bayi mungkin sembelit;

“Dah dekat seminggu dia ni tak berak. Susah hati saya doktor. Tak tahulah dia ni tengah sembelit ke apa.”

Berkerut-kerut mukanya bercerita. Sesekali disuakan wajah ke arah anak lelakinya yang baru berusia 2 bulan tu.

IKLAN

Kemain lena lagi tidur kat dalam dakapan si ibu.
Begini. Selalunya baby yang diberikan susu formula ni dia akan berak sekali dalam sehari. Tapi ada jugak yang dua ke tiga hari sekali baru membuang.

Perut Keras & Meragam Bayi Mungkin Sembelit. Doktor Jelaskan Tanda Yang Lain
Sumber foto: www.freepik.com

Bagi baby yang fully breastfeed pulak, kadang tu ada je yang sampai seminggu tak keluarkan najis sebab semua nutrient dalam susu ibu tu dah habis diserap guna untuk proses membesar.

Artikel Menarik: [“Belajar Urus Emosi Sesuatu Yang Sukar.” Bila Rasa Down, Maafkan Diri Sendiri]

Minum, minum, minum, lepas tu tengok-tengok pipi dah penuh membulat. Hehe.
Sebenarnya konsistensi najis baby tu yang lebih penting berbanding kekerapan pembuangan najis. Asalkan najisnya lembut, insyaAllah okay.

Cuma perhatikanlah kalau dah beberapa hari tak berak kemudian tiba-tiba je ada tanda macam ni, baby kita tu mungkin sebenarnya tengah sembelit:

IKLAN

👉 Nampak dia sangat tak selesa dan asyik meragam (excessively fussy). Boleh jadi perutnya tengah sakit (on and off abdominal cramps).
👉 Masa nak buang air besar tu meneran bagai nak rak tapi najis yang keluar tu sikit sangat.
👉 Najisnya pulak keras-keras dah macam tahi kambing.
👉 Cek jugak kat kawasan dubur baby tu, takut-takut dah terluka (anal fissure). Tu yang kerap buatkan baby sakit sangat dan najis pun bercampur darah.
👉 Kadang tu kita boleh palpate dan rasa ada ketulan najis yang keras dekat bahagian abdomen (perut).

Perut Keras & Meragam Bayi Mungkin Sembelit. Doktor Jelaskan Tanda Yang Lain
Sumber foto: www.freepik.com

3 faktor yang selalu buatkan masalah sembelit ni antaranya disebabkan masalah dehydration, baru je tukar susu ibu ke susu formula atau pun boleh jadi sebab baby baru mula makan makanan pelengkap (weaning diet).

Artikel Menarik:  [“Terima Kasih Sabar Dengan Bonda.” Luahan Hati Faralyna Tentang Anak Sentuh Hati Ramai Ibu]

Jadi make sure:
Baby diberikan susu dan air yang cukup. Mana yang bancuh susu formula, pastikan ikut betul-betul arahan sukatan tu supaya tubuh bayi dapat jumlah air yang secukupnya melalui susu formula tadi.
⏩ Untuk si comel yang dah mula makan, berikan juga diet yang mengandungi serat supaya nanti najisnya jadi lebih lembut. Antaranya sayur brokoli dan buah-buah seperti pear, prun dan epal.

IKLAN

Namun jika sembelit masih berpanjangan, bawalah baby tu untuk dapatkan pemeriksaan.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Jom, meriahkan Pa&Ma Gala 2022 Reunion X TYT dan anda berpeluang memenangi pelbagai hadiah menarik! Sharing istimewa dari Dayah Bakar & Tasha Manshahar tentang cara penjagaan anak serta demo urutan istimewa dari Aunty June (TYT).

Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-gala-2022-reunion-x-tyt/

Perut Keras & Meragam Bayi Mungkin Sembelit. Doktor Jelaskan Tanda Yang Lain