Photo by Alex Green from Pexels

Pilih vitamin C kanak-kanak kena betul caranya. Terdapat pelbagai jenis vitamin C di pasaran khas untuk kanak-kanak. Dalam kehidupan zaman Covid-19 tentu ramai ibu bapa berusaha untuk memberikan suplemen vitamin C sebagai salah satu usaha menguatkan imun badan anak daripada mudah dijangkiti virus.

Kanak-kanak juga merupakan golongan yang berisiko tinggi untuk dijangkiti Covid-19. Jadi selain usaha memberikan mereka suntikan vaksin, pengambilan suplemen Vitamin C juga sangat disarankan.

Bagaimanapun tahukah anda sebenarnya ada cara dan tip betul untuk memilih vitamin C yang sesuai untuk si kecil.

Perkongsian Dr Wan Asmara di laman Tiktok memberitahu cara betul pilih vitamin C untuk kanak-kanak.

@drwanasmaraAMARAN! Jangan sembarangan beli Vitamin-C!!♬ bunyi asal – DrWanAsmara

Pastikan No Sugar

Menurutnya jika mahu membeli Vitamin C paling penting sekali pastikan no sugar atau tiada kandungan gula dalam supelemen tersebut. Maksudnya kena betul-betul free sugar.

Oleh itu penting bagi ibu bapa untuk membaca label produk sebelum membelinya. Jangan tertipu dengan lain-lain terma bagi gula yang digunakan oleh pihak pengilang. Antara tema yang membawa maksud kandungan gula iaitu Sucrose, Multodextrin, Aspartame dan macam-macam lagi.

Jadi, harap ibu bapa alert dengan terma tersebut!

IKLAN

Kandungan gula sangat tidak bagus diambil berlebihan oleh kanak-kanak kerana ia akan menyebabkan mereka menjadi lebih hiper dan berkelakuan ‘nakal’.

Pilih Vitamin C Kanak-Kanak Yang Betul. Dr Kongsi Tipnya
Photo by Alex Green from Pexels

Elakkan ada pewarna tiruan

Selain dari itu jangan ambil vitamin C yang mengandungi pewarna tiruan. Walaupun ditulis di mengandungi oren, tetapi ia bukanlah sebenarnya buah oren sebaliknya menggunakan pewarna tiruan Tartrazine atau ditulis dalam bentuk kod tertentu.

Jika suplemen vitamin C tersebut menggunakan pewarna tiruan tersebut ia sangat tidak bagus kerana kanak-kanak berusia bawah 12 tahun yang memakannya akan menjadi lebih hiper dan nakal.

Selain daripada dua faktor tersebut, jika boleh pastikan juga vitamin C yang dibeli tidak mengandungi gluten.

Pilih Vitamin C Kanak-Kanak Yang Betul. Dr Kongsi Tipnya

IKLAN

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA tahun ini secara virtual. Anda bukan sahaja dapat belajar pelbagai ilmu keibubapaan daripada panel-panel seperti Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie tetapi juga berpeluang menang hadiah cabutan bertuah.

Daftar nama sebagai peserta webinar di WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

Nak join kelas penyediaan makanan anak?

Pilih Vitamin C Kanak-Kanak Yang Betul. Dr Kongsi Tipnya

IKLAN

Sebagai ibu, sudah tentu kita mahukan yang terbaik buat si manja. Pemakanan yang sihat dan seimbang sangat kita titikberatkan supaya anak dapat membesar dengan baik.

Nak tahu rahsia sediakan hidangan enak yang buat anak berselera makan? Jom, sertai E-Workshop Kelas Penyediaan Makanan Anak: Sedap, Sihat & Selamat di KELAS PENYEDIAAN MAKANAN ANAK SEDAP SIHAT SELAMAT

Pilih Vitamin C Kanak-Kanak Yang Betul. Dr Kongsi Tipnya

Hanya RM20, memang berbaloi dengan pelbagai resipi menarik serta info pemakanan anak. Klik sahaja https://toko.ideaktiv.com/product/e-book-resipiselerasimanja/ untuk mendapatkan e-book istimewa ini!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI