Proses bersalin yang menunjukkan kemajuan yang lemah atau poor progress labour boleh menimbulkan beberapa komplikasi kepada ibu dan bayi. Ikuti perkongsian pakar O&G ini.

“Kelahiran bermaksud proses fisiologi di mana bayi dan uri dikeluarkan dari rahim. Bagi kelahiran yang normal, proses berlangsung selama 12 jam bagi keseluruhannya.

“Bagi kelahiran yang memakan masa 18 hingga 20 jam, ia dikatakan sebagai poor progress labour,” kata Dr Siti Esah Bahari, Pakar Obstetrik dan GenikologI.

DEGUPAN JANTUNG & PERGERAKAN JANIN SERTA KONTRAKSI DIREKODKAN

Proses kelahiran adalah proses yang dinamik. Tempoh masa bagi setiap kelahiran adalah berbeza. Menurut Dr Siti Esah, proses kelahiran dan segala bacaan akan direkodkan dalam carta partograf yang akan dipantau oleh doktor dan jururawat yang bertugas.

Catatan partograf ini dapat membantu doktor untuk membuat keputusan sama ada proses bersalin ini normal atau tidak dan apa tindakan selanjutnya.

Antara pemeriksaan penting yang dilakukan semasa proses bersalin ialah cardiotocography (CTG). Informasi yang didapati dari pemeriksaan ini  ialah;

1. Degupan jantung janin

2. Pergerakan janin

3. Kontraksi rahim ibu

CARA KEMAJUAN SEBUAH KELAHIRAN DIUKUR

IKLAN

Perkara yang dipantau dalam Partograf termasuklah keadaan ibu, keadaan bayi, perkembangan pembukaan rahim (cervix), penurunan kepala bayi (descend) kontraksi.

Bacaan-bacaan yang direkodkan  didalam partograf ini akan dipantau bagi memastikan kemajuan (progress) kelahiran berjalan tanpa sebarang komplikasi.

Bacaan degupan jantung janin (dari CTG) perlulah menunjukkan variability (rawak di mana ada turun naik) dan ciri ciri normal.

JIKA KONTRAKSI TIDAK KUAT & SERVIKS BELUM LEMBUT

Sekiranya tahap kontraksi ibu tidak kuat dan serviks masih belum lembut dan terbuka, ada ubat-ubatan seperti prostin akan diberikan kepada ibu untuk menggalakkan bukaan cervix.

SEKIRANYA SERVIKS LEMBUT TETAPI KONTRAKSI TIDAK KUAT

Sekiranya pangkal rahim (cervix) sudah cukup luas tetapi kontraksi tidak kuat , selaput akan dipecahkan dan  pitocin akan digunakan untuk menguatkan kontraksi.

“Doktor akan menilai keadaan dan situasi, sekiranya ibu dalam keadaan yang baik dan bayi tidak menunjukkan tanda-tanda lemas maka proses kelahiran dibiarkan berlaku secara semula jadi dalam jangka masa tertentu.

“Namun jika graf pada partograf menunjukkan pola mendatar ia itu tidak ada perkembangan atau keadaan bayi tidak sihat pembedahan caesarean perlu dilakukan segera,” kata Dr Siti.

3 FAKTOR PENYEBAB POOR PROGRESS LABOUR

Antara faktor yang mencetuskan proses kelahiran yang lambat ialah;

#1. Pecah ketuban awal. Sepatutnya ketuban perlu pecah apabila serviks sudah lembut dan bersedia. Ini akan menyebabkan proses kelahiran menjadi perlahan.

#2. Cephalopelvic disproportion (CPD) iaitu kepala bayi tidak berpadanan dengan saiz pelvis ibu.

#3. Kontraksi ibu yang tidak normal seperti cukup kuat menyebabkan kepala bayi tidak turun ke bahagian pelvis. Ia juga boleh disebabkan oleh kandungan kembar dan polihidramnios iaitu air ketuban banyak.

9 KESAN POOR PROGRESS LABOUR

Bagi ibu yang menghadapi poor progress of labour perlu memahami risiko yang mungkin boleh berlaku pada diri dan bayi.

IBU

  • Ibu boleh mengalami tekanan (stress) kerana mengalami kontraksi dan labour yang lama.
  • Berisiko untuk mendapat jangkitan terutamanya bila ketuban pecah awal.
  • Kecederaan kepada rahim ibu seperti rahim pecah. Kebanyakannya berlaku kepada ibu yang mempunyai ramai anak.
  • Tumpah darah.

ANAK

  • Fetal distress atau lemas.
  • Sindrom aspirasi mekonium di mana bayi boleh tersedut najis sehingga ke paru-paru.
  • Kecacatan pada otak bayi akibat kekurangan oksigen semasa kelahiran seperti terencat otak atau cerebral palsy.
  • Kematian.
  • Jangkitan kuman kepada bayi.

ADAKAH CAESAREAN SATU-SATUNYA CARA UNTUK PROSES BERSALIN?

Tindakan oleh pihak doktor sekiranya poor progress labour terjadi ialah menilai situasi tersebut terlebih dahulu dan tidak terus memberikan opsyen pembedahan caesarean kepada ibu. Pemberian ubat-ubatan akan diberikan bagi ibu yang mana kontraksi tidak kuat .

Perlu diketahui bahawa alat bantu kelahiran seperti forsep dan vakum tidak boleh digunakan sekiranya bukaan serviks tidak mencapai 10sm (kecuali dalam keadaan ibu yang pernah melahirkan ramai anak)

Namun sekiranya percubaan menggunakan ubat-ubatan gagal, maka pembedahan caesarean akan dilakukan sebelum sebarang komplikasi dan sesuatu yang tidak diingini berlaku.

Bagi mama yang bakal melahirkan bayi, dapatkan barangan keperluan bayi di SINI.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)