
Pencuci mulut seperti agar-agar atau puding antara yang menjadi pilihan ramai. Ini kerana jika dimakan sejuk-sejuk ia menambahkan lagi nikmat kesedapannya. Antara salah satu pencuci mulut yang jadi pilihan adalah puding karamel.
Sebenarnya nak buat puding karamel ini sangat mudah. Tak perlu nak pukul atau blend terlalu lama kerana ia akan berbuih dan mungkin tak cantik teksturnya bila dah masak.
Bagi yang ingin cuba buat sendiri puding karamel ini dalam bekas kecil-kecil, boleh ikut resepi yang dikongsikan oleh Norusmila Nordin. Yang penting tak hanyir!

Resepi Puding Karamel Mini
*Dapat dalam 20+ cup ye*
Bahan blend / kacau
– 6 biji telur
– 1 sudu tepung custard

– 1 tsp esen vanila
– 1 tin susu cair
– 1/3 tin susu pekat (nak manis boleh tambah)
– 1 tin air (sukatan tin susu)
Gula Hangus
– 20 sudu gula putih
– 3/4 cawan air

Cairkan gula hingga hangus, lagi gelap lagi cantik tapi jangan lama nanti pahit. Api kecil ye. Dah bertukar warna, masukkan air. Lepas tu letak pada setiap bekas tadi.
Satukan semua bahan basah. Terpulang, nak kacau dalam periuk atau blend ye. Kalau blend jangan lama nanti berbuih sangat.
Setelah dah selesai, tuangkan dalam bekas yang dah di isi gula hangus tadi, kukus 20 minit dan bolehlah disejukkan dalam peti ais.

Sedia dihidang dan sedap makan sejuk-sejuk.
Kredit: Nur Syafiqah Mohd Rosli; Norusmila Nordin
Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat! Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kek Indulgence Sedap & Lembut Macam Aiskrim, Tak Cukup Makan Sepotong!

Jarang-jarang kita menikmati Kek Indulgence apatah lagi cuba membuatnya sendiri di rumah. Namun rupanya menyediakan kek ini tidaklah sesukar mana. Boleh cuba hasilkan sendiri di rumah dengan resipi yang dikongsikan oleh Pn Ariana Sofia Ahmad.
Resipi langkah demi langkahnya yang lengkap buat kita merasa yakin untuk mencuba. Memang terbaik!

Kek Indulgence ni bila makan sejuk lagi sedap. Kek coklat ni dari resepi asal kek coklat moist yang ariana pernah share sebelum ni cuma diubah sikit supaya tekstur kek lebih sesuai bila diletak cream. Cara setiap orang mungkin berbeza.
Resipi Kek Indulgence – sedap macam aiskrim.
Bahan Kek:
3 biji telur gred B
1 sudu besar ovallete
2 cawan @ 220g tepung gandum
3/4 cawan @ 60g serbuk koko
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
1sk esen vanila
3/4 cawan @ 135g gula halus
3/4 cawan @ 180g susu pekat manis
3/4 cawan @ 135ml minyak
3/4 cawan @ 150ml air panas
Bahan Cream putih:
150g cream cheese
300ml non dairy whipping cream@ fresh cream
2 sudu besar gula aising
Bahan Cream coklat
180g dark compound coins (beryl’s)
350g non dairy whipping cream @ fresh cream
Coklat ganache
300g dark compound coins (beryl’s)
150ml dairy whipping cream
1sk butter

Untuk kek, mula-mula mix gula, ovallete Dan telur hingga sebati. Bila dah sebati masukkan susu pekat manis dan esen vanila. Sambung mix hinggalah sebati. Tak perlu mix lama.

Lepas tu ayak serbuk koko, tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Mix hingga sebati. Adunan memang pekat. Lepas tu masukkan minyak masak dan mix bagi sebati je. Sampai adunan jadi licin. Lepas tu masukkan air panas dan kacau guna spatula sahaja.

Bila adunan dah sebati ambil loyang 8 inci dan lapik baking paper di bawah dan letak tepi loyang. Kalau taknak letak baking paper tepi loyang, sapu butter atau marjerin. Wrap loyang dulu sebelum dikukus supaya air kukusan tak menitik.

Kukus selama 50-60 minit @ sehingga masak.

Sementara tunggu kek masak, buat cream coklat. Cairkan dark compound coins dengan cara double boil. Bila dah cair biarkan sejuk sekejap.
Lepas tu masukkan non dairy whipping cream yang masih sejuk. Mix hingga bila diterbalikkan tak jatuh tapi jangan terlebih mix nanti keluar air @ada bubble.

Lepas tu masukkan coklat yang sejuk tadi. Kacau guna spatula sahaja sehingga sebati.
Bila dah sebati masukkan dalam pipping bag supaya senang nak letak atas kek. Masukkan dalam peti ais dalam 15 minit supaya tak mudah cair dan senang nak lepa atas kek.

Bila kek dah masak, terbalikkan terus kek supaya kek tak mendap. Tanggalkan baking paper dan biarkan dalam 10-15 minit sebelum diterbalikkan pada kedudukan asal.

Sementara tunggu kek sejuk, buat mousse putih pulak. Mix cream cheese dan gula aising hingga sebati. Masukkan non dairy whipping cream yang sejuk dan mix hingga pekat. Sampai tekstur jadi macam ni. Lepas tu masukkan dalam pipping bag dan bahagikan kepada 2 bahagian sama banyak. Letak dalam peti ais 10-15 minit.

Kek tadi potong pada 4 bahagian. Permukaan atas kek kalau ada yang tak rata bolehlah potong nipis supaya sekata. Boleh tengok video cara nak potong. Untuk susunan, mula-mula ambil 1 potongan kek, Lepas tu letak 1 pipping bag cream putih. Ratakan cream ni hingga sekata. Dalam video boleh tengok lebih jelas cara ratakan.

Ambil lapisan kek yang kedua dan letak atas. Lepas tu letak cream coklat yang beratnya sama 1 pipping bag cream putih atau sama layer. Ratakan hingga sekata.
Lapisan kek yang ketiga, ulang semula letak cream putih 1 pipping bag lagi. Lepas dah ratakan, letak kek yang terakhir@kek yang ke 4 macam dalam gambar ni.

Lapisan terakhir letak cream coklat yang ada dan sapukan nipis di bahagian atas sekali termasuklah di sekeliling kek. Tebal cream coklat bahagian atas tak perlu sama tebal dengan lapisan lain, nanti cream coklat tak cukup. Hanya sapu nipis diatas kek dan sekeliling kek.

Ratakan cream coklat ni hinggalah licin. Nak senang ratakan, celup pisau dalam air panas dan lap pisau, guna pisau panas tu untuk ratakan cream coklat ni. Dah siap masukkan kek dalam peti ais selama 20 minit bagi cream lebih kemas dan tak cair bila nak tuang coklat ganache nanti.

Untuk buat coklat ganache cairkan dark compound coins dan butter dengan cara double boil. Bila coklat dah cair, masukkan dairy whipping cream dan kacau sebati. Biarkan coklat sejuk Dalam 35-36°c sebelum curah atau tuang atas kek.

Keluarkan kek dari peti ais dan tuangkan coklat atas kek ketika coklat masih cair. Nak ratakan coklat pun kena buat ketika coklat masih cair. Jika tengah ratakan coklat dan coklat macam dah nak keras, guna pisau panas untuk ratakan. Supaya permukaan jadi licin dan kemas.

Atas kek ni saja letak white coklat yang dicairkan. Tak letak pun takpe. Sapu atau lap keliling papan dengan tisu atau Kain supaya nampak kek lebih bersih dan kemas. Masukkan kek dalam peti ais selama 20 minit bagi coklat keras.
Artikel berkaitan: Kek Pandan Gula Melaka, Kurang Manis Tapi Sedap, Tak Sampai Sehari Dah Licin
Kek Marble Yogurt Paddle Pop Viral Warna Cantik Teksturnya Lebih Lembut & Lembab!
Nak macam-macam info? Jom join telegram Pa&Ma D Parents https://t.me/pamadparents
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Resipi Tauhu Pedas Dan Cendawan Telinga Kayu, Sajian Homemade Rasa Restoran! Pasti Berselera.

Tauhu sumber protien yang murah dan sedap, apa kata para ibu pelbagaikan menu sumber protein ini sebagai hidangan sihat untuk keluarga. Selain murah, cara memasaknya juga ringkas dan senang. Malah rasanya juga tidak mengecewakan, masakan di rumah tapi rasa seperti masakan restoran.
Tauhu pedas dan cendawan telinga kayu merupakan masakan sihat yang sangat sesuai untuk anak dan suami. Tauhu adalah makanan yang sangat baik daripada perspektif pemakanan dan kesihatan, malah ia turut dianggap memberikan perlindungan yang sama terhadap kanser dan penyakit jantung seperti kacang soya.
Protein soya dipercayai membantu mengurangkan paras kolesterol tepu (LDL) yang tidak baik untuk badan. Tauhu mengandungi fitoestrogen yang dipanggil isoflavon iaitu sekumpulan bahan kimia yang terdapat dalam makanan berasaskan tumbuhan.
Ia mempunyai struktur yang serupa dengan estrogen hormon wanita dan oleh itu meniru tindakan estrogen yang dihasilkan oleh badan. Ia secara semula jadi mengikat ke reseptor estrogen dalam sel manusia termasuk sel payudara – yang berpotensi mengurangkan risiko kanser payudara. Jom lihat resepi tauhu pedas dan cendawan telinga kayu yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Mawar Silalahi di Kumpulan Facebook Resepi Sedap & Sihat.
RESEPI TAUHU PEDAS DAN CENDAWAN

Masak tauhu pedas dan cendawan telinga kayu, rasa restoran. Hidangkan bersama nasi hangat, memang sedap dan wangi. Anda boleh menambah daging atau sayur kegemaran anda.
Bahan-bahan:
– 4 keping tauhu
– 1 genggam cendawan telinga kayu
– 1/2 biji bawang besar
– 2 ulas bawang putih
– 1 daun bawang, gunakan bahagian hijau
– 1/2 sudu kecil garam
– 1 sudu kecil gula
– 1/2 sudu kecil lada hitam
– 1 sudu besar bijan
– 1 sudu besar serpihan cili merah
– 1 sudu besar kicap
– 1 sudu besar sos tiram
– 150ml air
– Larutan tepung jagung (1/2 sudu besar tepung jagung + 4 sudu besar air)
Cara- cara:
1. Rendam cendawan dalam air suam selama 10 minit.
2. Bawang besar dihiris nipis, bawang putih dicincang halus, daun bawang dihiris kecil.
3. Sediakan mangkuk, campur garam, gula, lada hitam, bijan, serpihan cili merah, kicap, sos tiram, air kemudian gaul rata.
4. Tauhu dipotong beberapa bahagian.
5. Toskan cendawan, bilas bersih kemudian hiris nipis.
6. Panaskan sedikit minyak, goreng tauhu hingga kuning keemasan, toskan.
7. Gunakan sisa minyak untuk menggoreng bawang besar dan bawang putih, goreng sehingga bawang putih sedikit keperangan.
8. Masukkan cendawan, tumis sekejap.
9. Masukkan tauhu dan sos, masak sos hingga mendidih.
10. Masukkan larutan tepung jagung, masak sehingga sos pekat dan mendidih.
11. Masukkan hirisan daun bawang, gaul rata.
Baca Juga:
Serawa Durian Dan Serabai, Kombinasi Yang Sedap Untuk Pencuci Mulut! Pasti Makan Bertambah.
Rasa Berlemak Dan Tekstur Lembut, Resepi Puding Karamel Dan Telur, Penyejuk Tekak Cuaca Panas!
Mudah sahaja resipi yang dikongsikan. boleh jadi kegemaran anak- anak. Boleh kurangkan sedikit serpihan cili merah jika taknak terlalu pedas. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba!

Nak goodies istimewa dari Simpan SSPN, jom daftar SINI (https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-challenge-pama-sspn/)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Resipi Dahlia Susu Red Velvet & Original, Biar Perap Satu Jam, Bunga Cantik Elok!

Masuk hari ke 16 kita berpuasa, pastinya dah ramai yang mula tercari-cari resipi kuih raya untuk raya nanti. Kuih samprit atau dahlia antara kuih kegemaran semua dan wajib ada.
Macam mana nak buat kuih dahlia yang elok dan kembang cantik bunganya walaupun selepas di bakar? Perkongsian tip dan resipi oleh Rozita Daud ini mama kena cuba. Memang elok!
Semalam last buat kuih slot masjid, hari ini kita buat kuih raya. Dahlia susu red velvet dan original, warna tu cantik tak boleh cakap. Bau satu rumah, esok nak buat Tat Cadbury Dairy pulak.

Resepi dahlia susu red velvet & original
Bahan-bahan:
1 buku buttercup 250g(*)
1 sudu esen vanilla (*)
3/4 tin susu pekat (*)
Tepung kastard 2 sudu besar (kalau nak cair dalam mulut tak payah letak)
1 bungkus tepung jagung dan sikit je lagi
2 sb esen red velvet
Sedikit perwarna red cili
3 sudu besar serbuk koko
Kacau manja-manja je bahan yang tanda (*). Saya guna senduk nasi je.
Dah rata masukkan tepung kastard kalau nak cair dalam mulut payah letak, tepung jagung masuk sikit-sikit uli dah lembut bahagi dua.
Satu letak esen red velvet 2 sudu besar, sedikit perwarna red cili 3 sudu besar serbuk koko. Uli dan kalau masih lekat kat tangan tambah lagi tepung jagung uli dah biarkan.

Basuh tangan bersih-bersih dan uli yang lagi satu doh. Tambah sedikit tepung jagung uli sampai tak lekat kat tangan. Boleh terap.
Saya ada acuan 2 jadi saya tak perlu basuh terap nozel pecah 10.
Siap terap biar dalam 1 jam bagi kena kipas, dah keras baru bakar suhu 150 c api atas bawah 20 minit bergantung oven masing-masing.
Menarik: Makan Bulan Nak Jadi Best Friend Balik” Sebaknya Tengok Anak Awal Ashaari Lepas Rindu!
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Pa&Ma
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!


