Kesihatan amat penting dalam kehidupan kita sehari-hari. Dengan memiliki tubuh badan yang sihat, seseorang itu dapat melaksanakan aktiviti harian tanpa halangan. Begitu juga dengan kanak-kanak. Ibu bapa mestilah mengambil peranan utama dalam memastikan kesihatan anak mereka terjamin.

Namun, seiring pertambahan usia, anak semakin terdedah kepada persekitaran luar, pastinya meningkatkan risiko untuk mereka dijangkiti pelbagai penyakit. Salah satu masalah kesihatan yang sering menyerang kanak-kanak adalah berkaitan dengan masalah penghadaman (gastroenterologi) dan hati (hepatologi).

Penting untuk ibu ayah mempunyai kesedaran mengenai masalah kesihatan ini supaya ia tidak memudaratkan kesihatan anak untuk jangka masa panjang. Dalam hal ini, sudah tentu ibu ayah memilih pusat perubatan yang terbaik untuk anaknya menerima rawatan.

Pusat Perubatan Sunway, Bandar Sunway (SMC) Hospital Swasta Pertama Sedia Jabatan Kecemasan Kanak-Kanak

MASALAH PENGHADAMAN
Gastroenterologi adalah masalah kesihatan berkaitan dengan penghadaman, intoleransi makanan dan gastrik. Bagi anak-anak, masalah penghadaman termasuklah sakit perut, masalah cirit-birit, atau sembelit. Makanan yang seimbang dan minum air banyak boleh membantu dalam menjaga kesihatan anak-anak.

Dalam pada itu, ada beberapa kanak-kanak mungkin mengalami intoleransi makanan seperti lactose intolerance. Penting untuk perhatikan reaksi badan anak kepada makanan tertentu dan berbincang dengan pakar perubatan untuk rawatan lanjut.

Manakala gastroenteritis atau lebih dikenali sebagai penyakit gastrik, biasanya berlaku akibat jangkitan virus atau bakteria. Pastikan anak-anak sentiasa bersih tangan dan makan makanan yang bersih untuk mengelakkan jangkitan.

MASALAH HATI
Seterusnya masalah kesihatan berkaitan dengan hati (hepatologi) turut dihadapi oleh kanak-kanak seperti hepatitis, masalah hati sejak lahir, hepatitis juga boleh menyerang kanak-kanak, terutamanya Hepatitis A. Vaksinasi Hepatitis A adalah penting untuk melindungi mereka daripada jangkitan ini.

Beberapa kanak-kanak mungkin dilahirkan dengan masalah hati yang memerlukan perhatian khas. Doktor pediatrik dan pakar hepatologi kanak-kanak boleh membantu dalam pengurusan kes seperti ini.

Memahami dan menguruskan kesihatan sistem penghadaman serta kesihatan hati anak-anak sangat penting untuk memastikan anak-anak membesar dengan sihat. Jika ibu bapa ada sebarang kebimbangan mengenai masalah kesihatan ini dapatkan nasihat doktor untuk penjagaan yang lebih baik.

IKLAN

Justeru, seboleh-bolehnya ibu bapa mahukan hospital yang mempunyai suasana selesa dan mendamaikan supaya kita dapat menjalani rawatan dengan lebih tenang dan positif. Paling penting pusat perubatan berkenaan menyediakan pakar pediatrik bertaraf dunia dan mesra kanak-kanak!

HOSPITAL KOMPREHENSIF & KEMUDAHAN BERTARAF DUNIA

Pusat Perubatan Sunway, Bandar Sunway merupakan sebuah pusat perubatan kuaternari swasta terkemuka di Malaysia yang komited menyediakan servis penjagaan kesihatan bertaraf dunia. Pusat perubatan ini turut menawarkan perkhidmatan perubatan komprehensif yang merangkumi kemudahan dan teknologi perubatan yang canggih untuk program penjagaan kesihatan dan kesejahteraan pesakit luar dan pesakit dalam.

Pusat Perubatan Sunway, Bandar Sunway (SMC) Hospital Swasta Pertama Sedia Jabatan Kecemasan Kanak-Kanak

Hospital dengan hiasan dalaman yang indah tatkala kaki melangkah masuk ini menawarkan perkhidmatan penjagaan kesihatan kuaternari paling komprehensif dengan menyediakan sejumlah 724 katil berdaftar, 200 klinik doktor pakar, 18 dewan bedah, 28 Pusat Kecemerlangan Klinikal, serta lebih 60 bidang kepakaran dan subkepakaran. Selain itu, terdapat juga dua tempat letak kereta bertingkat dengan kapasiti 1,470 ruang letak kereta. Semestinya pesakit dan pelawat mempunyai ruang parkir yang cukup setiap kali berkunjung ke hospital ini!

Pusat Perubatan Sunway, Bandar Sunway (SMC) Hospital Swasta Pertama Sedia Jabatan Kecemasan Kanak-Kanak

IKLAN

Pusat Perubatan Sunway yang terletak di Bandar Sunway ini berada pada lokasi paling strategik. Ia hanya terletak sejauh 450 meter dari Universiti Sunway manakala pusat tarikan lain seperti Sunway Resort Hotel & Spa, Sunway Lagoon dan pusat beli-belah Sunway Pyramid hanya terletak dalam radius 1.5 kilometer sahaja. Memang mudah!
Bahkan sejak ditubuhkan pada tahun 1999, hospital ini telah berkembang pesat dengan pertambahan beberapa menara baharu bagi memenuhi keperluan kesihatan pesakit bukan sahaja dari Malaysia, bahkan juga dari luar negara.

HOSPITAL MESRA KANAK-KANAK

Pusat Perubatan Sunway, Bandar Sunway (SMC) Hospital Swasta Pertama Sedia Jabatan Kecemasan Kanak-Kanak

Cakna mengenai perbezaan pengurusan antara pesakit kanak-kanak dan dewasa, pusat perubatan kuaternari swasta yang telah beroperasi selama 24 tahun ini mempunyai 22 bidang subkepakaran pediatrik yang melibatkan tenaga kerja 40 orang doktor pakar kanak-kanak.

Barisan pakar berkredibiliti serta berpengalaman juga merupakan salah satu kriteria yang utama apabila memilih hospital terbaik! Lebih istimewa, merupakan hospital swasta pertama sedia Jabatan Kecemasan Kanak-kanak untuk rawatan menyeluruh.

IKLAN

Pusat Perubatan Sunway, Bandar Sunway (SMC) Hospital Swasta Pertama Sedia Jabatan Kecemasan Kanak-Kanak

PAKAR PERUNDING PEDIATRIK:

Pusat Perubatan Sunway, Bandar Sunway (SMC) Hospital Swasta Pertama Sedia Jabatan Kecemasan Kanak-Kanak

1. Dr Ang Hak Lee – Pediatrik & Pediatrik Kardiologi
2. Dr Anis Siham binti Zainal Abidin – Pediatrik & Pediatrik Rawatan Intensif
3. Dr Ch’ng Tong Wooi – Pediatrik & Pediatrik Endokrinologi
4. Dr Cham Weng Tarng – Pediatrik & Pediatrik Reumatologi
5. Dr Cheong Shu Meng – Pediatrik & Neonatologi
6. Dr Chye Joon Kin – Pediatrik & Neonatologi
7. Dr Cindy Chan Su Huay – Pediatrik & Pembangunan Pediatrik
8. Dr Eni Juraida binti Abdul Rahman – Pediatrik & Pediatrik Hematologi dan Onkologi
9. Dr Heah Sheau Szu – Pediatrik & Pediatrik Dermatologi
10. Dr Khoo Boo Aik – Pediatrik & Neonatologi
11. Dr Lim Wei Leng – Pediatrik & Neonatologi
12. Dr Mohamed Najib bin Mohamed Unni – Pediatrik & Pediatrik Hematologi dan Onkologi
13. Dr Nazrul Neezam Nordin – Pediatrik & Pediatrik Gastroenterologi dan Hepatologi
14. Dr Norazlin binti Kamal Nor – Pediatrik & Pembangunan Pediatrik
15. Dr Norzila Mohamed Zainudin – Pediatrik & Perubatan Respiratori Pediatrik
16. Dr Ong Sik Yong – Pediatrik & Pediatrik Gastroenterologi dan Hepatologi
17. Dr Tan Teong Yong – Pediatrik
18. Dr Tay Chee Geap – Pediatrik & Pediatrik Neurologi
19. Dr Yap Tsiao Yi – Pediatrik & Pediatrik Hematologi dan Onkologi
20. Dr Yiaw Kian Mun – Pediatrik & Pediatrik Nefrologi
21. Dr Yip Cheng Wan, Rosalie – Pediatrik & Pediatrik Cardiologi
22. Dr Wong Chee Piau – Pediatrik & Pediatrik Neurologi
23. Dr Jama’iah Mohd Sharif – Pergigian Pediatrik
24. Dr Ahmad Zulkiflee Laidin – Pembedahan Pediatrik
25. Dr Cheah Hui Shan – Pembedahan Pediatrik
26. Dr Goon Hong Kooi – Pembedahan Pediatrik
27. Dr Shona Alison Edmonds – Pembedahan Pediatrik
28. Dr Yik Yee Ian – Pembedahan Pediatrik
29. Dato’ Dr Zakaria Zahari – Pembedahan Pediatrik
30. Dr Lim Wai Jenn – Psikiatri Kanak-kanak dan Remaja
31. Dr Tee Bee Chin – Psikiatri Kanak-kanak dan Remaja
32. Dr Teh Yong Guang – Radiologi Pediatrik
33. Dr Rohazly Ismail – Radiologi Pediatrik
34. Dr Wong Wai Hong – Anestesiologi Pediatrik
35. Dr Sushila Sivasubramaniam – Anestesiologi Pediatrik
36. Dr Lee Weng Seng – Pembedahan Kardiotorasik Pediatrik
37. Dr Priatharisiny Velayutham – Telinga, Hidung & Mulut Pediatrik
38. Dr Chin Pik Kee – Oftalmologi Pediatrik
39. Dr Fazilawati A Qamarruddin – Oftalmologi Pediatrik
40. Dr Ong Shong Meng – Pembedahan Ortopedik Pediatrik

Tahniah! Pusat Perubatan Sunway, Bandar Sunway, merupakan salah satu Jenama Pilihan Pa&Ma bagi anugerah Hospital Komprehensif & Kemudahan Bertaraf Dunia Pilihan Pa&Ma.

Pusat Perubatan Sunway, Bandar Sunway (SMC) Hospital Swasta Pertama Sedia Jabatan Kecemasan Kanak-Kanak

Pusat Perubatan Sunway merupakan hospital utama di bawah Sunway Healthcare Group (SHG), telah meraih pelbagai pengiktirafan atas pencapaiannya yang membanggakan. Ia mendapat akreditasi Badan Piawaian Kesihatan Australia (Australian Council on Healthcare Standards, ACHS) dan Persatuan Kualiti Kesihatan Malaysia (Malaysian Society for Quality in Health, MSQH) bagi hospital swasta serta telah memenangi anugerah Syarikat Terbaik Tahunan bagi Hospital Pintar Malaysia Frost & Sullivan untuk dua tahun berturut-turut pada 2021 dan 2022.

Bagi memenuhi keperluan penjagaan kesihatan yang semakin canggih, SMC telah mengembangkan bidang perkhidmatan perubatan khusus, meliputi bidang ilmu saraf hinggalah rawatan kanser yang maju, serta dari penyelidikan klinikal kepada teknologi bioperubatan. Beberapa bidang khusus termasuk Onkologi, Wanita dan Kanak-kanak, Neurosains, Jantung dan Paru-paru, Tulang dan Sendi, Pembedahan Robotik & MIS, serta Kesihatan Penghadaman. Bidang kepakaran yang ditawarkan juga termasuk pemindahan buah pinggang, pemindahan sumsum tulang, implan koklea dan transplan kornea, serta terapi berasaskan sel dan gen.

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi 03-74919191 atau layari   laman web https://www.sunwaymedical.com/en/ juga di Facebook https://www.facebook.com/SunwayMedical  dan  Instagram  https://www.instagram.com/sunwaymedical/  untuk melihat pelbagai aktiviti dan tawaran harga paling menarik untuk anda.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI