Bubur sumsum antara menu hidangan yang sesuai untuk disajikan pada bayi anda yang berumur tujuh bulan ke atas. Ketika dalam usia ini, mama sudah boleh berikan pelbagai jenis makanan untuk bayi cuba.
Bayi mama pun sudah tentu teruja hendak cuba variasi makananan yan sudah tentu dapat memancing selera untuk makan. Supaya bubur sumsum jadi lebih menarik dan enak dinikmati boleh letakkan buah-buahan segar di atasnya. Jom cuba resepi mudah yang dikongsi ini.
RESEPI BUBUR SUMSUM UNTUK BAYI
Bahan-bahan:
3 sudu besar tepung beras
2 cawan susu penuh krim (full cream)
1 cawan air
Rasa Lemak Berkrim, Tambah Buah Kisar Nak Bagi Lagi Sedap
Cara membuat:
1. Masuk semua bahan dalam periuk, kacau sikit baru buka api dapur.
2. Masak sampai kepekatan yang mama suka.
3. Pastikan sentiasa kacau ya untuk elak berketul.
4. Tutup api. Siap sudah bubur sumsum.
Simpan di dalam bekas plastik. Boleh dapat tujuh bekas saiz ini. Selepas itu barulah kisar buah naga atau apa-apa sahaja buah yang disukai. Kisar tabpa air. Memang sedap sangat. Mesti anak suka!
Kredit: Aimi Uyu
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Pandan Jelita, Buat Minum Petang Memang Laju Mengunyah! Hanya Guna Sukatan Cawan Sahaja
Siapa gemar makan kek berperisa pandan boleh lah cuba buat kek panda jelita. Harum semerbak satu rumah bila buat kuih berasaskan daun panda kan? Resipinya pun sangat mudah. Selamat mencuba!
(Followers Pa&Ma jom rileks jap, klik link ni! https://bit.ly/3fRSN23)
Minum petang hari ni, Kek Pandan Jelita .. kena pulak tengah dok hujan ni, memang laju la mengunyah. Saya sertakan sekali resepi bagi yang berminat ya 🤗
Bahan-bahan:
1) 5 helai daun pandan
2) 3/4 cawan santan + secubit garam ( saya guna kara )
*Blendkan keduanya dan perah hingga dapat 3/4 cawan santan pandan
3) 5 biji telur
4) 1/2 cawan gula pasir
5) 1 1/2 cawan tepung gandum
6) 1/2 sudu kecil baking powder
7) 1 sudu besar ovalet
8) 1/2 cawan minyak masak
Cara penyediaan:
~ Mix kan telur + gula + ovalet hingga gebu.
~ Masukkan santan pandan tadi dan mix lagi
~ Masukkan tepung + baking powder, mix kan sebati.
~ Masukkan pula minyak dan mix sebati.
~ Asingkan sedikit adunan yang ditambah pewarna untuk corak.
~ Masukkan kedalam loyang yang telah disapu majerin atau boleh guna baking paper.
~ Tompok-tompokan adunan berwarna tadi dan lorekkan.
~ Bakar pada suhu 175°c selama 1jam atau sehingga masak ( bila dicucuk dengan lidi, keluar bersih lidi tu)
~ Siap.. 😄
Kredit: Ida Radzi
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza. Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah. Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.
Bagi yang berminat untuk join boleh klik https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Wow Sedapnya Burnt Cheesecake Strawberry Yogurt Ni, Paling Senang Nak Buat, Confirm Jadi!
Selepas Burnt Cheesecake, kali ini kita cuba mencabar diri untuk mencuba Burnt Cheesecake Strawberi Yogurt pula. Rasanya cukup sedap, lembut dan gebu. Bagi anda yang tidak mempunyai ketuhar tidak perlu kecewa kerana kek sedap ini dihasilkan menggunakan Air Fryer sahaja. Cukup mudah.
Bukan itu sahaja malah resipi yang dikongsikan oleh Nadiah Sohaimi ini cukup mudah. Bagi anda yang rasa kurang yakin untuk mencuba, Burnt Cheesecake ini antara yang cukup mudah untuk disediakan. Malah confrim jadi!
Burnt Cheesecake Strawberry Yogurt dengan menggunakan Air Fryer, AF Khind #ARF3000. Alhamdulillah first attempt menjadi.
Resipi:
250g Cream cheese tatura
Strawberry yogurt saiz kecil
1/2 cwn gula (kurangkan kalau tak nak manis)
2 biji telur + 1 telur kuning
1 penutup kecil vanilla
2 sdb lemon juice
2 sdb tepung (ayak dahulu)
1 sdk lemon zest (parutan kulit lemon)
Garam sedikit utk naikkan lagi rasa
Saya gunakan mixer tapi kalau blender pun boleh. Pukul cream cheese dengan gula hingga sebati.
Masukkan yogurt, pukul adunan kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga adunan kembang.
Masukkan vanilla, jus lemon dan garam.
Akhir sekali tepung dan lemon zest. Saya guna spatula untuk gaulkan tepung sebab tak nak terlebih pukul adunan dan tepung.
Untuk adunan kek yang lagi halus. Saya tapis dulu adunan ke dalam loyang size 6 inchi yang telah dilapik dengan baking paper (salut dengan butter jugak untuk extra safety tak nak bagi melekat)
Preheat AF 180° 5 minit, bakar 160° 20 minit. Tambah 180° 10 minit.
Lepas masak, cucuk kek dengan lidi di bahagian tengah, kalau lidi bersih kek dah masak sempurna. Saya tambah 170° selama 2 minit sebab lidi ada melekat sikit.
Hiasan saya tabur icing sugar.
*Lepas siap biarkan kek dalam AF dengan bakul sedikit terbuka supaya kek tak terkejut dengan suhu di luar. Lepas dah sejuk bolehlah sejukkan dalam peti sejuk. Alhamdulillahhh bila guna yoghurt strawberry dia tambah rasa dan bau yang wangi. Selamat mencuba.
Resipi wajib cuba: Kek Planta Rainbow Tanpa Bahan Penaik Tetap Cantik Moist Gebu , Senangnya!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nasi Ayam Simple Tapi Terlajak Sedap Untuk Anak, Ibu Ni Kongsikan Resipinya, Terbaik!
Selain Nasi Arab, Nasi Ayam juga antara pilihan terbaik keluarga untuk juadah berbuka nanti. Anak-anak pun bukan main suka kalau mama sediakan nasi ayam. Tak gitu? Salah satu resipi nasi ayam paling ringkas dan mudah hendak disediakan ini mama wajib cuba. Paling membantu mama di dapur!
Resipi yang dikongsikan oleh Pn Amirah Husain ini memang mudah. Hasil nasinya yang berkilat juga buat kita sudah mula terasa-rasa akan kesedapannya. Jom sediakan buat anak-anak petang ini.
Resipi wajib cuba: Mee Rebus Kelantan Menu Berbuka Dan Sahur, Mudah Je Nak Buat, Makan Pun Sedap!
Assalamualaikum. Hari ni sis nak share resepi nasi ayam terlajak senang dan sedap.
Bahan-bahan untuk sup:
Untuk sekor ayam (dibelah 4 bahagian)
2 ulas bawang besar*
4 ulas bawang putih* (bahan yang brtanda * dipotong mayang)
2 inci halia*
4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga rawang dan bunga cengkih)
Sup bunjut
Kiub pati ayam
Bahan-bahan untuk perap ayam:
1 senduk kuah sup
Kicap manis (ikut uols nak manis macam mana)
1/2 senduk kicap pekat
1/2 senduk sos cili
Sedikit madu
Bahan-bahan untuk nasi:
Daun pandan (disimpul)
3sb marjerin yang sudah dicairkan
Kuah sup (ikut sukatan uolss masak nasi)
Bahan-bahan untuk kuah lada:
3 lada besar merah
10 cili padi merah (ikut pedas uols nak)
1 biji tomato
2 ulas bwg putih
Sedikit cuka
Mula-mula korang tumis semua bahan yang telah dipotong mayang dan 4 sekawan sampai naik bau.
Ok lepas tu korang letak la air banyak mana korang nak tapi bagi sis kene letak banyak la sebab korang akan guna kuah sup ni untuk masak nasi dan perap ayam. Ok.. lepas tu korang masuk laa ayam dan kiub pati ayam. Bila dah mendidih korang letak la garam dan pak aji. Pastikan masak sampai ayam empuk tau.
Ok sambil-sambil tunggu sup korang tu masak, korang buat la kuah lada pulak. Blender semua ok, masuk sekali cuka, gula dan garam.
Lepas tu masak balik, api slow je tau. Kacau sampai mendidih pastu tutup la.
Ok part ni bagi sis senang, setengah orang kalau nak masak nasi mesti kena tumis segala mak nenek tu kan. Ok kalau resepi sis, korang takyah susah-susah nak tumis dah. Korang basuh beras macam biasa, lepas tu korang tuang la marjerin yang dah dicairkan.
Ok lepas tu ambik kuah sup yang korang dah masak tadi masuk ke dalam periuk nasi korang tu. Pastikan ambik sikit minyak dalam kuah tu. Nanti nasi korang cantik tau, berkilat aje. Kuah tu ikut sukatan banyak mana korang masak nasi tau.
Ingat tu. Jangan lupa daun pandan, baru la wangi nasi uolss..tanak nasi macam biasa. Jangan gatal tangan nak tambah garam ke apa ke sebab masa uolss masak sup tu korang dah masukkan. So nasi dah cukup sedap dah.
Ok ni untuk perap ayam pulak. Masukkan kuah sup dan campur segala kicap dan sos yang sis tulis tadi termasuk madu.
Lepas tu korang golek-golek la ayam kat dalam bahan tadi. Jangan celup dengan tangan sebab lepas uolss goreng ayam tu, lebihan kuah tu untuk kuah kicap. Lepas ayam tu dah sebati dengan kuah kicap, korang letak dalam peti sat. Setengah jam pun dah ok, lepas tu goreng dengan api kuat.
Bila-bila korang goreng guna api kuat, ayam korang akan garing kat bahagian luar tapi juicy di dalam. Walaupun dah sejuk ayam tu tetap lembut. Bila ayam tu dah bertukar warna terus agkat. Gambar untuk kuah kicap sis lupa nak snap. Lebihan kuah perap ayam tu, korang masak balik lepas tu letak bancuhan tepung jagung. Bila mendidih dan pekat tutup api.
Ok nasi dah masak.
Cuba tengok berkilat tak nasi sis.
Ok dah siappp… selamat menjamu selera.
Resipi wajib cuba: Resipi Sos Pencicah Ala Thai, Buat Sekali Simpan, Boleh Ulang Makan Banyak Kali!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI