Resipi hidangan tomyam selalu menjadi penyelamat ibu ketika di dapur. Mana taknya, cara memasaknya cukuplah mudah. Tak sampai 15 hidangan siap tersedia. Memang jimat masa.

Tapi macam mana nak tomyam yang sedap? Resipi air rebusan akar daun ketumbar ini anda wajib cuba. Sedapnya lain macam! Jom cuba resipi perkongsian Mastura Razali ini.


Masak tomyam hari ni. Rasa nak hirup kuah masam-masam pedas. Maka terhasil la tomyam se periuk.

Resepi tomyam ala cikmas

Bahan utama tomyam.
Isi ayam / udang / sotong
Carrot
Bunga kubis
Jagung muda
Saleri
Cendawan -saya guna cendawan enoki je
Bawang holland
Bawang putih
Lengkuas
Serai
Daun limau purut
Akar ketumbar
Tomato
Daun ketumbar
Susu sejat
Pes tomyam -saya guna pes tomyam ni best, rujuk gambar, pes ni dah tak yah masuk cili padi. Pedasnya dah terasa.

IKLAN

Rebus air masukkan akar ketumbar, masukkan isi ayam. Masak sampai agak mendidih.

Kemudian masukkan bawang-bawang, lengkuas, serai, daun limau purut dan pastu masukkan pes tomyam. Saya guna 1 botol pes tu, botol kecil je. Lebih kurang dalam 4 sudu besar.

Lepas tu boleh masukkan sayur-sayuran, cendawan masuk last sekali. Kita kasi masuk yang keras-keras je dulu.

IKLAN

Perasakan dengan garam dan aji. Masukkan sotong dan udang di ikuti dengan susu cair.

Last masukkan cendawan dengan tomato. Jangan lupa juga daun ketumbar. Kalau ada sos ikan boleh masukkan,tak ada abaikan je. Siap!

Hidang panas-panas lawan pula dengan telur dadar. Dah rasa macam makan kat kedai!

IKLAN

Menarik: Resipi Tauhu Goreng Crispy, Kriuk Kriuk Rangup, Potong Dadu Lagi Senang Makan

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)