Bagi ibu yang berasa diri tertekan, murung, trauma atau terlalu penat, banyak faktor penyumbang terhadap masalah ini. Hal rumah tangga bukan ibu seorang diri tetapi ia perlukan sokongan pasangan kerana jika semua itu dibebankan kepada si ibu, mudah jadi penat.

Seperti perkongsian seorang ibu ini, caranya meredakan stres dan penat adalah dengan meluahkan dalam surat. Kini setelah anak-anak besar, baru tahu nikmatnya ujian tersebut semasa anak masih kecil. Yang penting sentiasa positif!

MasyaaAllah.. Nampak tenang..Yes.. Ibu-ibu…saya dah lepas fasa kelam kabut.. 24 jam dengan anak-anak kecil.

Bila dah tua, benda-benda kecil macam ni sangat saya hargai. Saya akan record supaya saya sentiasa bersyukur.. Sebab bukan senang nak dapat. Dulu ini semua mimpi.

Kepada ibu-ibu yang lalui sama macam saya muda-muda dulu, 24 jam dengan anak-anak, tak sempat nak jumpa kawan, tak sempat nak mandi, tak sempat nak lap almari mop lantai, tak sempat nak lawa-lawa wangi-wangi.. It’s Ok! you are not alone. Your sacrifices are never a waste.

Dulu saya rasa alahai dulu baju kasut lawa, muka tak pernah tak ada blusher..is it worth it?.. what i choose n do now.. with the kids..After 16 yrs. Yes.. it is..

MasyaaAllah Tabarakallah. Macam mana saya kekal waras melalui semua itu dulu?

Gambar Hiasan (Kredit: viline.tv)

Segalanya dari Allah. Satu yang saya ingat adalah:

Saya luahkan.. saya tulis surat pada diri saya sendiri.. kemudian saya buang… saya buang sama-sama rasa letih, sedih, happy, marah saya.. saya ni manusia biasa.. bukan robot.. perasaan ini normal..

Kenapa tak cakap dengan suami.. i can.. and i did…tapi..bukan budaya kita orang Melayu jenis boleh nak sharing dengan good communication skills macam orang putih khususnya bila muda-muda ni…kekok.. rasa malu macam mengada-ngada dan rasa membebankan suami.

IKLAN

Sebab kan saya rasa macam ni lah saya pilih untuk didik anak-anak saya supaya boleh berkomunikasi dengan baik dari kecil..supaya mereka tidak rasa apa yang saya rasa. Budaya Melayu yang saya buang jauh-jauh dari anak-ank saya ialah..malu tak bertempat.

So..saya share sikit-sikit sahaja dengan suami..but it was never the same.. Sebab dia tiada dengan saya dari 8 pagi sampai 5 petang.. There is no way i can talk about all of it.. Tak sama.. and honestly..terlalu sibuk dan letih untuk mengadu nasib.. so..tulis surat is my way..

Ini cerita saya muda-muda dulu.. now we communicate very nicely, me and him…. dah tua.. pengalaman mematangkan diri.. dan kami semua sekeluarga berkomunikasi dengan baik.. kami belajar untuk hormat dengan pandangan masing-masing tak kira muda atau tua..

Terjumpa semula surat yang ditulis 15 tahun lalu

MasyaaAllah sangat besar kesannya antara kami dan anak-anak. MasyaaAllah..Lepas 15 tahun..masa kemas-kemas rumah pindah baru ni..saya jumpa surat-surat yang tak terbuang..saya pun dah lupa semua…

IKLAN

Oh.. ada surat yang ada kesan air mata… esp masa anak sakit berjemaah.. ada yang saya happy.. esp bila anak-anak buat kejutan surat cinta atau anak-anak pandai buat sesuatu yang saya ajar.. ada yang saya marah esp bila ada orang cakaap saya pemalas, bangun lambat, tak hantar anak sekolah, anak tak pandai bergaul…ada yang saya keseorangan esp bila nak keluar tapi tak ada kawan-kawan nak teman.

“Tak pernah keseorangan, Allah ada..”

Tapi setiap surat-surat tu..mesti ada.. “Allah ada.. and Allah will never leave me alone “Yes.. Allah ada… saya tak pernah keseorangan… Maha suci Allah.. Baik nya Allah, dia buat saya lupa yang saya pernah letih, pernah sedih, pernah marah, pernah kecewa masa jalankan tanggungjawab didik anak kecik-kecik dulu..

Padahal diri ini sgt lah insignificant.. 1 nyawa manusia yang kerdil yang tidak lekang dari dosa.. Allah hu..
Still..He is there..here.. along the way...tanpa kelemahan..Allah maha Esa… nikmat Allah yang mana lagi yg hendak kau dustakan…

Sekarang bila fikir balik..kalau lah Allah biarkan aku sendirian dulu.. sungguh aku sudah tidak bernyawa sekian lama.. sungguh lah ..kasih sayang dan pertolongan Allah sgt hampir dgn kita.. semoga kita menjadi orang-orang yang bersyukur..

Sesungguh nya dunia ini hanya lah persinggahan bagi manusia. Lama tak bercerita di Fb ni. Penutup posting ini, ibu-ibu jaga kesihatan mental ibu-ibu. Jangan burn out.. reach out if you do.. you are not alone walaupun kadang-kadang rasa alone sangat.. you are not..we are not.. Allah ada.. dan pertolongan Allah itu sangat-sangat hampir.. hugs.
Ramai sayang ibu-ibu.
#mamamoment

Kredit : Fauzan n Siti

IKLAN

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)