Dalam membina sebuah keluarga, nasihat dan tips dari orang tua tidak kurang pentingnya. Kalau dari awal perkahwinan jika semuanya tahu peranan dan tugas, segalanya menjadi mudah.

Memang benar, awal perkahwinan, dari situlah suami isteri akan dibiasakan dengan kerja menguruskan rumah tangga. Bagi seorang isteri, tidak salah memanjakan suami tapi melibatkan suami dengan tugasan di rumah amat membantu di kemudian hari.

Perkongsian daripada ibu ini ada benarnya. Boleh dijadikan panduan buat pasangan baru yang ingin menimang cahaya mata. Bagi yang sudah lama berkahwin, tiada masalah untuk memulakan rutin baru. Masih belum terlambat!

NANTI DAH KAHWIN JANGAN MANJAKAN SANGAT SUAMI….

Kakput ingat lagi, awal perkahwinan mak selalu cakap “ nanti dah kahwin jangan manjakan suami tu, mula mula kakput tak faham. Takkan lah nak manjakan suami sendiri pun tak boleh.

Tapi kakput follow je apa mak cakap, lagi pun both of us kan bekerja. So, kakput sesiap dah buat jadual untuk buat kerja rumah. Nampak macam kelakar kan ? But its really help masa awal perkahwinan.

DAH LAMA KAHWIN MASING-MASING TAHU TUGAS

Dari hari pertama kahwin sampai sekarang, ( sekarang dah tak ada jadual, sebab kami da auto function ) kami akan bekerjasama dalam semua hal termasuk kerja rumah dan urus anak.

Ramai juga yang tanya, macam mana seketul hakim tu pandai jaga anak dan uruskan anak bila kakput pergi kelas.

Hmmm jangan tak tahu, Hakim lagi bijak uruskan anak. Dia ada sense yang anak dia tak sihat dan tak okay. Itu kelebihan dia. Masa kakput dalam pantang pun dia ambil cuti untuk urus kakput dan baby.

LAKUKAN TUGAS URUS RUMAH TANGGA BERSAMA

Kakput pula bab bab urus rumah, masak semua. Tapi kami tetap lakukan semua bersama.

Contoh situasi :

1. kakput masak, dia akan kemas dapur dan cuci semua alat masak.

2. Kakput cuci kain dan jemur, dia akan lipat.

3. Kakput cuci toilet rumah, dia akan mop 1 rumah.

4. Kakput kemas bilik, dia akan cari kerja contohnya dia akan kemas rumah tamu.

5. Kakput malas masak, dia akan pergi beli makanan

MASING-MASING KENA MAIN PERANAN

So dalam rumah tangga ni, masing masing kena mainkan peranan. Tak ada istilah one man show. Tak ada istilah semua ni tanggungjawab isteri. kalau ikut islam, yang perlu sediakan makan dan minum tu suami. Isteri ni bidadari tauuu. Tapi masyarakt kita da terbiasa isteri tu kena buat semua.

AWAL PERKAHWINAN MEMANG SWEET, LAMA-LAMA….

Memang sweet kalau awal perkahwinan tu, kita tak bagi suami basuh sebiji mangkuk pun. Tapi bila anak da berderet. Suami dok main hp kat depan sambil berdekah tengok maharaja lawak sedangkan awak tengah berjuang dengan kerja rumah dan anak anak.

Isteri dah jadi selekeh sebab tak sempat nak bersiap sibuk dengan kejar anak anak. Suami pulak pandang sebelah mata je hal macam ni. Jangannnn… macam mana penampilan isteri itu mempengaruhi macam mana awak layan dia. Sebab tu ada isteri Makin cantik lepas kahwin, ada yang tidak.

Naluri seorang isteri akan mula rasa semua ni tak adil. Akan mula marah marah dan memberontak. Yang suami pula dah terbiasa dimanjakan.

KENA FAHAMI SITUASI ISTERI, SAMA-SAMA CARI REZEKI

Yang suami pun kena faham, lagi lagi isteri yang sama sama cari nafkah. Kami perlukan rehat juga.

Perlukan me time untuk longgarkan tulang tulang kami. Alah me time tu cukuplah sekadar dapat rest sejam dua dalam bilik sambil scroll apa nak beli tanpa gangguan anak anak.

MULA-MULA SWEET, LAMA-LAMA NANTI MUAK

Dan banyak penceraian berlaku sebab hal sebegini. Mula mula rasa sweet memanjakan, lama lama naik muak sebab suami da mula naik kepala taknak tolong apa apa. Masih belum terlambat untuk ajar suami bab bab ni. Mulakan dengan yang kecil. Mint tolong mandikan anak dulu. Minta tolong vacum rumah dulu. Pelan pelan kayuh. Supaya nanti tak jadi kebiasaan. Bertoleransi dalam rumah tangga. Itu kan tanggungjawab bersama.

Arwah abah lelaki yang sangat hebat, tu yang meninggal pun dalam keadaan husnul khotimah. Senyumm je. Abah suami dan abah yang sangat bertoleransi. Rajin tolong mak , dan baik dengan anak anak. I miss him

Sumber: Puteri Kassim