Stok sayur atau lauk basah yang selalu jadi keutamaan ibu-ibu. Bukan apa jika nak masak semua keperluan dah ada lagi senang. Tak adalah bila nak masak baru nak keluar beli barang dapur.

Tambah lagi dengan keadaan wabak Covid, nak keluar acapkali pergi pasar atau pasar raya pun risau. Jadi sebagai memudahkan ibu-ibu menyediakan makanan, panduan menyimpan sayur dan lauk basah dikongsikan oleh Cik Puan Lily.

Sebenarnya dah ramai yang berkongsi tip untuk mengekalkan sayur atau lauk basah sentiasa segar. Ada yang membalut sayur-sayuran dengan kertas atau tisu sebelum disimpan dalam peti. Sementara bagi lauk mentah pula simpan dalam bekas serta macam-macam cara lagilah.

Kali ni idea Cik Puan Lily adalah menggunakan plastik zip lock dan membungkus dengan tuala kecil. Istimewanya lagi kesegaran sayur dan lauk basah tahan berbulan-bulan. Idea yang bijak!

Sebenarnya sayur-sayur dalam gambar ni semua dah berbulan pun. Tapi masih segar. Beberapa tips yang boleh diamalkan untuk mengekalkan sayur supaya sentiasa segar dan tahan lama.

IKLAN

Letak kain kering dalam plastic zip lock. (Tuala good morning senang). Kalau rajin potong-potong sayur tu lagi bagus. Jangan basuh lagi. (Sis is malas).

Lepastu, nak tindan-tindan ke, nak perosok-perosok ke dalam esbok tu terpulang. Sangat jimat ruang.

Ikan, daging, ayam pun sis buat macam ni cuma tak ada letak kain. Kat rumah ni lagi la segala jenis mat neka ikan sungai ada. Ikan sungai kan payah nak dapat. Nak kena simpan dalam waktu yang lama buat stok. Ikan sebelum musim banjir pun ade lagi tu ha. Masih segar dan manis.

IKLAN

P/s: kain tu nampak buruk sebab dah bertahun guna. Lepas itu, plastik zip lock tu dah banyak kali basuh dan jemur sebab tu nampak macam buruk.

Semoga bermanfaat!

Sumber : Cik Puan Lily

IKLAN

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-takut-beranak/

FREE je tau Webinar ni!!