Budak-budak memang senang nak demam, tambah lagi bayi yang masih kecil. Kalau demam mama lah yang paling tak keruan, nak kerja pun tak senang mengenangkan anak yang tak sihat. Akhirnya terpaksalah ambil cuti untuk rawat anak yang sakit di rumah.

Biasanya kalau demam dah lebih dari tiga hari, mama jangan ambil mudah kena cepat-cepat bawa anak ke klinik atau hospital berdekatan. Bimbang takut berlanjutan dan mengundang penyakit lain pada anak.

Dalam satu perkongsian yang dibuat oleh Nor hafizah melalui Facebook miliknya, anak keempatnya, Khaled Arrazeen Mohd Saffri baru sahaja sihat daripada jangkitan virus Influenza B. Rentetan dari itu kesihatan anaknya yang berumur setahun dua bulan itu terus merosot.

Meskipun begitu, Khaled tetap aktif seperti biasa, tapi bila di bawa ke klinik, anak kecil itu sudah tidak bermaya. Rupanya Khaled terkena pula jangkitan virus Influenza A. Nasihatnya kepada ibu bapa yang lain agar segera membawa anak-anak yang demam ke klinik atau hospital walaupun anak masih lagi aktif.

Anak demam tapi aktif

Virus Menyerang Lagi!

Awal Julai haritu baby Khaled dh kena Influenza B pastu sebulan dia x sihat. Batuk berkahak smpai kena ambk neb, selesema, cirit birit 7x sehari smpai la dia demam panas suhu 39-40 2 hari x kebah even dh msuk ubat bontot.

Baby aktif mcm biasa. Mkn, minum, main, ketawa semua ok je. So mama & papa x expect pape yg buruk. Mcm2 jenis ubat dh mkn. Antibiotic, probiotic, smecta tp x kurang jgk.

Lastly, smpai klinik dia dh lembik (klinik ke 4 ye). Mata nk terlelap je. Cuit-cuit perut dia pun x de respond. Nangis pun x de. Time ni mama nk nangis. Dah pikir yg bkn2. Mula2 doc suruh naik ambulans ke hosp tp tetiba baby bg respond. So doc bg surat refer je. Suruh pegi hosp.

Khaled ketika dimasukkan ke wad pada Julai kerana Influenza B

Smpai je hosp, doc bg lg ubat bontot & terus msuk air. Time ni dia dh blh nangis. Tp nk tdo je. Ambk darah & result sel darah putih tinggi sgt. Means badan baby tgh lwn virus/jangkitan. So kena warded. Bila cirit birit dh ok sikit & demam dh x de tetiba hari ke 3 demam panas blik. Selesema plk makin teruk. Meleleh je.

Positif Influenza A

Then, doc ambk swab & darah sekali lg. Result? Positif Influenza A. X blh detect dpt dr mana sbb spnjng sbln ni mmng x bwk dia keluar ke tmpt public. Nk kata dpt dari hosp ni jgk entah la.

So mama papa kat luar sana, kalau anak tetiba demam, selesema, batuk PLEASE cpt2 bwk ke klinik even baby aktif mcm biasa. Kalau risau sgt, bwk je ke hosp terus. X kisah la doc nk ckp apa yg pntng NYAWA anak kita tu.

Ibu bapa lain mohon faham situasi mak ayah yang ada anak sakit

Sebenarnya mama rasa bersalah sgt sbb spnjng sbln baby x sihat mama sgt busy kat ofis. Xde masa nk cuti utk jaga baby. So bila dah jadi mcmni, mama dh x pikir dh keje kat ofis tu. Tak pe la…hilang kerja blh cari lain tp kalau hilang ANAK mmng menyesal seumur hidup.

Org yg tak pernah jaga anak bila sakit mmng takkan faham mama papa yg dok cuti saje bila anak tak sihat. Mcmtu jgk mak bapak yg anak2 nye sihat sentiasa, alhamdulillah. Tu rezeki Allah bagi tp jgn berlagak plk sbb kita x tau di kemudian hari.

Sbg mak bapak PLEASE FAHAMI keadaan mak bapak yg lain.

Finally, abaikan kata2 org sekeliling yg NEGATIF. Redha dgn ujian Allah. Dia dh sediakan sesuatu yg lbh baik utk kita akan dtg.

Pesanan dari,
Mama Love 

Sumber: Nor Hafizah