
Memasak bubur nasi atau puri nasi anak sememangnya mengambil sedikit masa. Terutama bagi ibu yang bekerja, menyediakan bubur nasi anak perlu dilakukan seawal pagi. Namun tip perkongsian daripada Puan Mazlina Ab Manaf ini pastinya membantu semua ibu bekerja dalam menyediakan puri nasi dengan cara paling halus.
Paling utama teknik yang digunakannya bukanlah menggunakan mesin pengisar atau blender. Mudah sahaja dan hasilnya bubur nasi menjadi halus. Bukan sahaja nak sediakan anak di waktu pagi, bahkan cara ini juga boleh dilakukan ketika travel. Mudah!
Jom ikut cara yang dikongsikannya.
Cara saya buat puree nsi yang halus tanpa blend untuk baby 6 bulan.

Nasi yang baru dimasak untuk sekeluarga.

1st lenyek nasi pastu baru masukkan air panas.

After dilenyek dan mix dengan air panas.

Pastu lenyek lagi bubur nasi tadi dalam penapis.

Ambil bubur nasi yang di bawah penapis.

Tadaaa dah siap. Bubur nasi yang halus sesuai untuk ibu yang baru nak intro baby 6 bulan.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Dah Bosan Makan Nasi, Cuba Mi Kari Netup Pong Pongg, Memang Power!

Berada lama di rumah pastinya kita sudah mula bosan makan nasi setiap hari. Sesekali jom ubah selera anak-anak pula. Nak masak apa? Mi Kari Netup Pong Pongg ini boleh juga dijadikan pilihan.
Resipinya lain dari yang lain malah senang hendak disediakan. Jom cuba resipi Afy AL Habibi ini. Sedap!

Resepi Mi Kari Netup Pong Pongg nak lalu dah ni. Baca nama resepi pun tak menahan. Maaf kalau gambar banyak. Cikgu suka tunjuk satu-satu langkah masaknya.
Huu tapi cikgu memang tak tipu. Meletup macam mercun malam raya sedap dia set mi kari ni. Warna kuahnya pun cikgu suka. Oren-oren begitu. Lari dari warna merah coklat biasa.
Bahan-bahan:
Sediakan bahan kisar lain;
3 biji bawang merah saiz bola ping pong
1 ulas bawang putih
1/2 sudu besar ketumbar+jintan manis
Sehiris nipis halia
Dua hiris bulat nipis serai
7 ekor udang kering
Kisar semua bahan sehingga lumat.
*sebatang serai & setangkai daun kari digunakan untuk menumis nanti*
Bahan sampingan yang mencetus rasa luar biasa :
Telur rebus
Fishball putih (dicelur seketika)
Fuchuk goreng kering (beli siap lalu digoreng sampai garing)
Tauhu (digoreng)
Kacang panjang (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
Taugeh (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
Limau kasturi
Cili merah
Daun sup
Bawang goreng

Panaskan sedikit minyak. Ketuk sebatang serai & masukkan 1/2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi.
Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Biar ditumis sehingga garing. Seterusnya tambahkan 1/2 sudu besar cili boh.

Untuk penyediaan campuran rempah, 3 sudu besar rempah kari, 1/2 sudu kecil serbuk kunyit dan secubit dua serbuk lada hitam & lada sulah. Masukkan rempah campuran tadi ke dalam periuk.

Diikuti 1/2 sudu besar serbuk lada. Kacau sehingga sebati. *cikgu memang tak larutkan rempah kering tadi dengan air. Ini memang cara cikgu. Guna api paling perlahan sahaja. Sebab cikgu nak keluarkan aroma wangi rempah semasa ditumis. Kacau sehingga terbit minyak.

Barulah cikgu masukkan 1 cawan kecil air + secubit asam jawa. Masukkan perasa peringkat pertama;1 keping bulat nisse@gula melaka, 1/3 sudu besar garam dan secubit dua serbuk perisa.
Part paling penting juga, cikgu akan tutup periuk waktu ni. Biar tumisan mereneh sehingga pecah minyak. Kira-kira 7-8 minit.

Lapisan berminyak macam ni lah cikgu sebut pecah minyak. Barulah masukkan 3 ketul ayam yang dicincang kecil & segenggam kerang. (Nak letak kerang selepas daging ayam masak pun terpulang)

Ok ini selepas 10-15 minit. Tumisan mendidih cantik dan isi ayam sudah masak. Masukkan pula 3 cawan santan. Cikgu guna santan kotak M&S. Diikuti secawan air. (Tengok kepada kepekatan & sukatan kuah yang diingini)

Perasakan kuah peringkat kedua. Garam, gula dan serbuk perisa ikut citarasa sendiri. Masukkan 1/2 kiub ayam Maggi untuk menyedapkan lagi rasa kuah. Biar kuah mendidih.

Sediakan bahan tambahan untuk dimasukkan dalam kuah untuk akhir proses masakan, tauhu pok (dibelah 4), fishcake dan fishball goreng.

Sebelum ditutup api, masukkan bahan tadi. Kacau sekata. Siap kuah mi kari yang sangat lazat!
Menarik: Tak Perlu Beli, Buat Sendiri Portugis Eggs Tart Melting, Resipi Azlina Ina Gerenti Sedap

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Anak Kerap Demam Dan Selesema Antara 10 Tanda Kekurangan Nutrisi. Bahaya Untuk Tumbesaran Anak

Bayi anda memerlukan sejumlah vitamin dan mineral secukupnya untuk perkembangan mental dan fizikal mereka. Oleh itu, anda perlu memberi perhatian kepada sebarang tanda-tanda yang menunjukkan bayi kekurangan nutrisi, bagi memastikan anak anda membesar dengan sihat.

10 tanda bayi kekurangan nutrisi adalah:
-Kemurungan dan kebimbangan
-Hiperaktif
-Lewat pertuturan, atau dalam kata lain, alalia (selalunya dikaitkan dengan kekurangan vitamin B12)
-Kulit/ rambut kering (disebabkan oleh kekurangan lemak larut, seperti vitamin A, D, E dan K2)
-Kesesakan gigi
-Kaviti
-Kerap demam selesema
-Emosi pelik (Makan lemak sihat seperti Omega 3 yang ada dalam ikan salmon, sardin, ikan bilis atau ikan makerel dan mentega, minyak kelapa untuk menstabilkan mood)
-Struktur tengkorak lemah atau sindrom “kepala rata”
-Obesiti
5 kekurangan nutrisi lazim berlaku pada bayi dan anak kecil
Vitamin D
American Academy of Pediatrics menyarankan supaya semua bayi diberikan amaun suplemen vitamin D yang mencukupi, iaitu kira-kira 400 IU setiap hari.
Bayi anda berisiko mendapat kekurangan vitamin D jika:
Dia tidak mendapat cukup pendedahan kepada cahaya matahari, yang merupakan sumber semula jadi vitamin D. Berjaga-jaga jika ibu dan bayi berkulit gelap, kerana memerlukan amaun pendedahan kepada cahaya matahari yang lebih banyak berbanding dengan mereka yang berkulit cerah.
Ibu yang tidak mendapat cukup vitamin D disebabkan dia hanya mendapat sedikit pendedahan kepada cahaya matahari atau tidak mengambil suplemen vitamin D secukupnya. Ini bermakna bahawa susu badan ibu tidak mempunyai cukup vitamin D untuk disalurkan kepada bayi mereka, menjadikan bayi kekurangan vitamin D.
Vitamin K
Bayi yang lahir di hospital akan menerima suntikan yang mengandungi vitamin K sebaik sahaja dilahirkan. Ini untuk mengelakkan keadaan luar biasa yang dikenali sebagai penyakit hemoragik (berdarah) dalam kalangan bayi baru lahir, yang menyebabkan pendarahan dalam otak.
Zat besi
Semasa kehamilan, bayi anda yang sedang membesar memerlukan zat besi, yang selalunya diterima melalui darah ibu. Kekurangan zat besi boleh meninggalkan implikasi yang teruk seperti anemia, kerosakan perkembangan otak, dan risiko tinggi kematian kanak-kanak.
Vitamin A
Susu ibu ialah sumber semula jadi vitamin A, yang menghalang bayi daripada kekurangan vitamin A. Ibu hamil tidak boleh mengambil lebih daripada amaun Vitamin A yang disarankan setiap hari, kerana risiko kecacatan kelahiran boleh berlaku jika amaun yang lebih besar diambil.
Zink
Tanda-tanda kekurangan zink ringan termasuklah kurang selera makan, fungsi imun rendah, aktiviti terbatas, dan tumbesaran terhenti. Berat badan rendah masa lahir, kecil untuk umur gestasi, dan bayi pramatang adalah risiko untuk kekurangan zink.
Oleh itu, jika anda fikir bahawa bayi anda kurang zat, dan dia mengalami kekurangan nutrisi, jangan lupa untuk mendapatkan nasihat, panduan dan rawatan daripada doktor atau pakar pediatrik. Jika dibiarkan tanpa rawatan, kekurangan nutrisi boleh menyebabkan komplikasi teruk yang boleh memberi kesan kepada kesihatan anak anda sepanjang hidupnya nanti.
Sumber: Hello Health
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Pinky Mille Crepe Cake Ala Cafe Mewah Hanya Guna 2 Jenis Buah! Resipi Kek Hari Jadi Yang Mudah Untuk Bayi

Pinky mille crepe cake ala cafe mewah ini hanya guna dua jenis buah sahaja. Buah naga dan buah pisang, yang penting tiada garam atau gula untuk bayi satu tahun. Kalau mama papa pening nak belikan kek hari jadi untuk bayi yang dah cecah umur setahun, apa kata ikuti perkongsian resipi crepe cake puan Athiah yang mudah ni.
PINKY MILLE CREPE

Sempena birthday Ameena, so, mummy pun konon-konon jadi masterchef selebriti jap duk pkir nk buat kek ape tuk dia..
Opsss…Rupanya lepas msuk peti ais lg sedap.. sungguh-sungguh dia mkn.
Bahan-bahannya
Buah naga
Tepung gandum unbleached
Susu
Sukatan mummy agak-agak je

Blend semua bahan dlm blender smpai lumat.

Kemudian masukkan adunan dalam kuali..Nipis je ye..kalau tebal-tebal nanti jd lempeng pulak
Bahan-bahan untuk filling
1 biji pisang disalai
1 slice buah naga

Hancurkan dua-buah buah smpai consistency yg kita nak.

Crepe tadi potong 4 bahagian , kemudian layerkan lapisan demi lapisan dgn filling td.

Bila da siap layer, kemudian potong lg kepada 2 bahagian sbb nak kasi tebal sikit..baru la nmpk cam kek kan..

Da siap..mummy decorate guna banana & dragon fruit favourite Ameena..simpan dlm peti ais dulu tau..mkn masa sejuk2 sedap..Ameena masa bru siap tak nak makan , bila kuar peti ais sungguh-sungguh dia makan
Sumber: Puan Nur Athiah
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!


