Apa itu ‘High demand baby’? Bagi ibu bapa yang tidak pernah mempunyai bayi yang high need (berkemahuan tinggi) mungkin tidak tahu tentang istilah ini. Setiap bayi yang dilahirkan mempunyai personalitinya yang tersendiri. Tapi bagi golongan bayi yang berkemahuan tinggi ini, mereka memerlukan perhatian lebih atau lebih tepat bayi yang cerewet.

Sedih Dengar Rintihan Ibu Yang Ada ‘High Demand Baby’. Tolonglah Jaga Mulut Daripada Mengata Anak Orang

Sedih saya bila mendengar kisah dan rintihan ibu yang ada high demand baby.

Mak, mak mertua semua bandingkan cucu high demand dengan cucu lain yang mudah di jaga. Sudahlah membandingkan, lepas itu tidak pula menyokong apa yang ibu buat untuk anak. Marah sebab pasang white noise kuat. Marah sebab ibu bedungkan baby dan lock kat tangan. Marah sebab ibu biarkan anak menangis seketika dalam bedung.

Ada yang anak 5 orang, tak pernah ada high demand baby. Lepas tu cakap dekat ibu tu tak pandai jaga anak sebab anak asyik menangis, meraung.

Ada yang cakap anak kena sampuk.

Ibu yang masih dalam pantang makin stress. Rasa malu dengan anak sendiri.Malu nak bawa anak jumpa orang. Malu nak bawa anak ke klinik. Semuanya sebab anak high demand yang kuat menangis.

Saya sangat faham apa yang ibu tersebut lalui. Dengan keadaan masih berpantang, anak high demand…di tambah lagi dengan mulut orang dan keluarga yang tidak memahami dan membandingkan anaknya..

Memang ibu boleh meroyan!!..

Saya nasihati ibu itu.

Jika kita struggle nak layan anak high demand kita, sebenarnya anak kita more struggle. Di dunia yang sangat asing berbanding alam rahim. Dunia yang kejap sejuk kejap panas.. Dunia yang luas.. Semuanya menyesakkan baby kita.

Puan kena usaha juga kenal apa itu high demand baby. Belajar dari consultant tangis bayi. Bila kita faham dan ada ilmu, ia sedikit sebanyak membantu kita berfikiran rasional apabila menghadapi raungan anak dan mulut manusia lain.

Memang ada kalanya kita hilang sabar, tapi ilmu dan kefahaman itulah yang membantu kita untuk berfikiran rasional.

Please abaikan kata-kata negatif orang lain termasuklah kata-kata keluarga.

Anda yang tidak pernah ada high demand baby, kalau tak mampu membantu..tolonglah jangan menambah kata-kata negatif kepada ibu.

-Baby high demand bukan teruk.
-Baby high demand bukan susah dijaga.
-Baby high demand bukan menyusahkan.
-Tapi baby high demand adalah baby special
-Baby high demand anak yang bijak.

Mereka tahu apa yang mereka mahukan. Sebab itulah mereka akan meminta dan berusaha hingga mereka beroleh apa yang mereka inginkan.

Baby high demand anak yang sihat.
Walaupun sering menangis dan kuat menangis, tetap dia tetap sihat.

Suatu hari nanti, ibu akan tersenyum bahagia..
Apabila baby high demand tersebut suka tersenyum. Suka sengih.. dan lebih mudah dijaga berbanding baby yang easy going.

Anak saya was high demand baby, dan saya bangga menjadi ibu kepadanya.❤

Kredit: Hazirah Hj Hamzah

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI