Saat dapat tahu diri hamil, seorang ibu pastinya mengharapkan anak yang dilahirkan selamat dan sihat. Begitu juga sepanjang melalui proses kehamilan, ibu sentiasa mahukan semuanya lancar.

Bagaimanapun, jika Allah dah takdirkan sesuatu perkara akan berlaku, mahu atau tak, kita kena terimanya dengan reda. Seperti perkongsian ibu ini, Alyeen Al, kisahnya yang diuji dengan masalah kesihatan ketika mengandung dan pemergian anak syurganya benar-benar meruntun hati. Tapi apa yang bagusnya dia tetap positif dengan ketentuan ilahi.

Mama yakin Allah sebaik-baik perancang

Mama decide untuk simpan SENYUMAN ni di dalam Muka Buku ni. Masa ni Maryam masih ada dalam perut.

Tiap kali doktor pakar ROUND mama akan lemparkan muka yang ceria. Konon nak pujuk doktor sebab nak discharge. Namun kata salah sorang MO di situ.. Puan.. Sila bermimpi dahulu untuk pulang.

Seluruh badan mama bengkak, kaki bengkak, muka bengkak, jari-jari bengkak. Di usia kandungan 25 minggu bengkak macam tu bukan satu hal yang normal ya wahai semua ibu mengandung. Tambahan lagi pada anak sulung.

Ya, mama akui, mama banyak bekerja, tak bed rest, dan otak sentiasa memikir. Tapi, jangan salahkan mama ya, tamparan ujian Covid19 kepada mama seorang usahawan menjadikan mama perlu jadi lebih kuat.

Mengalami preeclampsia

Mama tiada pilihan. Preeclampsia. Itulah nama sakit yang mama hadapi. Bahasa lainnya adalah sawan ketika mengandung. Namun alhamdulillah mama belum sampai tahap sawan.

Tekanan darah mama ketika berada di Emergency Department adalah 190/110 sangat tinggi. Doktor-doktor O&G terus decide masukkan mama ke PE room. Di situ 24 Hours mama just lay down atas katil. Di check tekanan darah 1/2 jam sekali, collection air kencing 24 jam.

Tidak boleh berhubung dengan siapa-siapa. Mama diletakkan dalam bilik labour room setiap jam mama dengar teriakkan ibu dan baby baru lahir. Mama jadi takut.

Setiap kali doktor datang dia maklum kami akan pantau tekanan darah puan. Dan puan kena stay lama di hospital.  Mama ingat esok mama dah boleh keluar.

Dengar-dengar macam tu mama try activate Mind to Muscle. Dan cakap kat anak dalam perut. InshaAllah kita akan jadi case yang keluar ward paling awal ya sayang sambil usap perut.

IKLAN

24 jam berlalu alhamdulillah. Mama keluar dan dipindahkan ke OB 1 iaitu wad bersalin. 25 minggu pakai baju bersalin mama rasa mcm janggal.

Masuk pula ke wad bersalin setiap hari orang masuk, sakit bersalin kemudian discharged.
Mama sentiasa berkumat kamit. Berdoa pada Allah. Serahkan diri pada Allah. Wa ufawwidu amri ilallah ( dan daku serahkan segala urusan aku, kedukaan aku, kesakitan aku, kerisauan aku, urusan anakku,) kepadamu Ya Allah. Innallah ha basir run bil ibad. Sungguh Engkau Maha Mengetahui HAMBANYA.

Mama serah sebulatnya pada Allah. Alhamdulillah.. Setiap hari tekanan darah mama cantik, air kencing masih ada protein, fetal rate baby 142/146. Cantik. Mama sentiasa positivekan diri.

Setiap kali doktor round.. Dia kata alhamdulillah tekanan darah puan cantik dengan hanya 1 ubat sahaja. Tapi puan kena duduk lama lagi ya untuk pantauan puan dan baby.

Satu hari, scan baby, air ketuban baby dah makin skit. Mama scan sebelum-sebelum ni diswasta selalu ukuran baby seminggu kecil dari usia kandungan mama. Tapi kali ni, doktor nampak ukuran lilit baby mengecil. Doktor risau dan decide untuk tahan mama lagi.
Untuk kebaikan mama gan Maryam mama redha duduk dalam hospital lama-lama.

Tapi bila dah tahu mama Preeclampsia mama dah buat research apa simptom-simptomnya. Dan apa keberangkalian akan berlaku.

Tanda-tanda preeclampsia

1.Tekanan darah tinggi
2.Adanya protein di dalam air kencing
3.Bengkak
4.Sakit kepala
5.Kenaikan berat badan secara tiba-tiba

Semua tanda di atas mama ada. Tapi selepas mendapat rawatan mama dah tak ada beberapa simptom tu kecuali tekanan darah, proteinurine, bengkak kaki.

IKLAN

Tiba-tiba tak dengar denyutan jantung baby

Mama kuatkan diri, senyum ja, walaupun dalam hati Allah ja tau. Hari ke-9 mama duduk ward, bila tiba time nak check jantung baby. Tetiba semua nurse tak dengar. Nurse panggil doktor dan buat scan. 2 doktor check. Memang nampak baby dah songsang. Doktor tanya abah ada mana. Dan minta panggil. Mama tanya why doktor?

Dia cakap minta maaf Puan, kami tak dapat selamatkan baby puan. Mama call mak Norina Abdul Majid sekuat hati Mama nangis. Semua doktor Ho/Mo/ specialist/ nurses semua terkejut.

Depa sangat-sangat terkejut. Sebab memang kesihatan mama dah terkawal. Mama nangis masa mak mai dekat sebelah. Kemudian, mama terfikir. Ya Allah. Hamba dah serahkan segalanya pada Allah. Adakah yang ini yang terbaik Allah. Maryam mama Allah ambil.

Teringat kata doktor, mama kena deliver awal untuk pastikan keduanya selamat. Cukup Maryam 1kg mama kena deliver. Atau mengikut kepada keadaan kesihatan mama yang semasa. Allah Maha Mengetahui. Diambilnya Maryam terlebih dahulu.

Mama tiada pilihan melainkan redha. Speacilist datang dan cakap takziah mereka tak sangka, dan bgtau process untuk bersalin biasa akan mengambil masa yang lama. Perlu induce dan ambil masa lama untuk deliver kalau perlu balik kita bagi balik dulu. Terus mama set dalam minda. Anak mama akan lahir awal.

2 jam mama sakit, mama selamat lahirkan Maryam

Dua hari setengah. Maryam meninggal dalam perut pada 21/7/2021 pukul 4, mama minta pada Allah mama nak deliver Jumaat malam sebab Sabtu tu 24 /07/2021 birthday abah dan juga anniversary mama abah yang 1st.

Alhamdulillah Allah kabulkan. 2 jam ja mama sakit. Terus Maryam dilahirkan. Waktu lahir mama senyum ja tengok maryam. MasyaAllah anak syurga mama segak sangat.

IKLAN

Doktor semua terkejut sekejap ya puan dah melahirkan. Maktok, tokwan, abah ambil Maryam untuk urusan pengebumian.. Dan petang 24 julai mama boleh discharge.
Specialist dan semua doktor keliling di katil mama.

Mereka kata. PUAN, kami tak pernah jumpa patient yang sekuat Puan. Puan sambut kami dengan senyuman. Puan sambut anak puan dengan senyuman. Kami sentiasa doakan yang terbaik untuk Puan. Amin.

Terima kasih Allah atas nikmat terbesar ini. Maryam Azzulaikha hadiah Allah terindah atas senyuman Hamba dan suami. Allah.. Hanya Pada Engkau Aku berserah segala sesuatu.
Senyuman ini buat semua para ibu mengandung. Anda semua adalah ibu yang hebat. Senyum. Senyum dan terus senyum.

Al-Fatihah Anak syurga Mama
Maryam Azzulaikha binti Sharul Azrie

Kredit: Alyeen Al

Mama jom rileks jap, klik link ni!

Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini.

Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.

Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah. Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)