Isteri, insan yang dicipta dengan sifat sangat teliti. Mereka mahukan kesempurnaan, mereka akan berusaha mencapai apa yang diinginkan. Namun kudratnya tak sekuat kudrat lelaki. Selepas medirikan rumah tangga, kehidupanya hanyalah ada suami, anak-anak dan keluarga. Penatnya, kudratnya dikorbankan untuk kebahagiaan keluarga. Mereka tetap memerlukan lelaki untuk membantu dalam urusan seharian.

Suami pula, tanggungjawab seorang lelaki yang bergelar suami bukanlah semudah menyebutnya bagi mereka yang sedar apa yang perlu di pikul di bahu mereka sebagai ketua keluarga. Dalam kehidupan berumah tangga, kunci kebahagian adalah hormat dan saling bekerjasama. Ikuti Perkongsian ini.

Tadi baca tentang pentingnya susu ibu kepada bayi, terus berkobar-kobar Alin nak menyusukan anak. Tak kisahlah kerja ke apa.. selagi boleh BF.. selagi tu aku nak beri pada anak.

Balik je kerja terus dukung anak bagi anak susu. Allahu..bahagianyaa tengok anak walau nak capai setahun dah kemain suka menyusu BF sambil goyang-goyang kaki dia. Allahu.. bestnya kalau dapat duduk rumah. Jaga anak.. hias rumah… Tapi.. gaji sekarang ni… Hmmm

“Penatnya…” Alin baru nak menghela nafas.. dia tengok pinggan tak berbasuh… Kain berbakul tak basuh.. yang dah basuh tak lipat… Lantai berpasir.. teringat pulak nak masuk rumah tadi depan rumah dah macam rumah tinggal kemain tinggi lalang…

Lagi sakit hati… Tengok suami duk goyang-goyang kaki main henpon. Walaupun dia tahu Af, suaminya bukan main game tapi sibuk bisnes online guna Panduan ZTH dan Viral Hero yang dia baru beli tu.. tapi rasa sakit hati tu tetap ada. Eh, aku ni penat tau..nak menyusu anak lagii… Mulalah rasa nak marah. Dengki kot tengok laki relax?

” Abang, kemas rumah sikit boleh tak? Dapur tu.. dah macam 10 orang duduk rumah ni berlumut basah.. kat luar rumah tu lalang panjang macam rumah nenek kebayan! Tu.. stoking tu takkan tak reti masuk bakul?? Bakul tu dah letak kat situ tinggal masukkan aje takkan tu pun nak ajar…pastu….”

“Jap, awak ni nak suruh saya buat yang mana satu?” Af ni pulak jenis straight to the point. Tak paham dia kalau bebel panjang ni.

“Hmm… ARGHHH!!!! STRESLAH!!” jerit Alin. Aduh. Apehallak bini aku ni??

Esok pagi Alin masam je muka.. hempasnya pintu sana..hempasnya pintu sini.

” Awak ni kenapa? Cuba la control sikit marah awak tu??”

Alin diam je.. terus start enjin pergi kerja. Tinggal lah Af dan anak terpinga-pinga.

Sampai ofis lepas hantar anak ke pengasuh..
Kawan Af, Asy tegur…

” Kau dah kenapa monyok je ni?”

IKLAN

Hmm..” Bini aku asyik marah-marah lah.. itu tak kena ini tak kena..”

Asy dengar dengan tekun..

Sebenarnya Af.. bini kau tu penat.

“Kalau penat rehat jelahh.. ni sibukkan situ sepah sini semak aduhh”

Perempuan… Macam mana pun suka rumah kemas.. bila penat..tengok rumah tak terurus.. serabut otak dia..

Maybe sebenarnya dia dah tak nak kerja.. nak duduk rumah..tapi stress sebab kena juga pergi kerja sebab komitmen?

Dalam otak dia tu Af.. dia nak buat macam-macam. Nak jadi yang terbaik. Nak jadi ibu yang terbaik… Pekerja terbaik…isteri terbaik… Tapi sebenarnya..perempuan tak boleh..

Sebab kudratnya tak sama macam kita, lelaki. Yang kuatkan mereka adalah mentaliti mereka saja. Akan ada masa mereka letih.. mereka tak mampu nak kawal emosi. Belum cerita part mood swings bulanan..

Kita ni.. selalu expect perempuan pandai masak..solehah.. pandai kemas..pandai cari duit.. penyabar… semua pandailah…

Padahal semua tu..sepatutnya lelaki yang buat. Isteri ni layan kita dan anak je.. pastu jalankan tanggungjawab wajib kepada Allah. Tu je.

Kita ni jahat Af.. jahat masyarakat ni. Expect macam-macam dari wanita.. tapi lelaki buat apa? Sepatutnya kita ni kena jaga mereka..bahagiakan mereka..didik mereka.. bukan jadikan mereka hamba!

Terdiam Af.. hmmm betul juga. Ada Alin kata dia teringin nak jadi surirumah.. tapi keadaan sekarang macam mana.. takut tak tertanggung dengan komitmen yang ada.

Af diam je bila Alin marah ke.. apa ke..dia buat je kerja rumah mana mampu.. dan dia tekun je dengan bisnes online dia. Takkisahla ZTH ke..Viral Hero ke.. USP Hero semua dia dapatkan dan buat. Satu je objektif dia… Dia taknak isteri dia kerja.

Hujung minggu tu.. Af upah 2 orang bibik untuk kemas rumah.. dia tengok Alin nampak lega dan happy sikit.

Lama-lama.. hasil kerja onlinenya tu.. dia dapat hasil dan simpanan yang jauh lebih baik dari zaman bekerja. Lalu dia suruh isterinya berhenti kerja.

“Eh, takpe ke bang? Macam mana komitmen semua?”

“Jangan risau.. semua tu dah ada backup. Duit bisnes online abang dapat lagi banyak dari dua gaji kita. So, awak tak payah kerja. Simpanan pun ada dah”

” Tugas awak.. jaga saya.. jaga anak.. jaga rumah.. dan doakan keluarga kita.. yang lain..saya setelkan. Awak bukan Superwoman.. saya kahwin dengan awak bukan sebab nak awak jadi Superwoman… Tapi nak awak jadi Pom Pom Girl saya… Supporter tegar saya sudah cukup. Itu lebih power dari Superwoman. Kebaikannya dapat dunia akhirat InsyaAllah.”

Tak terkata Alin. Terharu..

Hujung bulan Alin berhenti kerja.. tak tahu apa yang bakal jadi.. tapi dia gantungkan harapan pada Allah dan dia percaya kata-kata suaminya.

Alhamdulillah..sejak itu.. Alin jadi seorang yang sangat penyabar..selalu senyum dan sangat positif.

Kerja rumah memang panggil bibik. Masak? Af selalu masak bila dia tak sibuk. Kalau Alin penat..dia order je. Hias rumah? Tu semua kalau Alin nak buat.. biar je dia buat. Af bagi je duit. Asal Alin happy.. dapat jalankan tanggungjawabnya..sudahlah..

Sekarang baru Alin faham..

Wanita bukan Superwoman.
Wanita.. lebih dari itu.

Bila penat.. dia takkan mampu kawal emosinya. Tapi bila emosinya stabil.. dia dapat bantu support suaminya.. dapat jaga anaknya dengan baik… Kehidupan sekarang jauh lebih baik dari zaman bekerja..

Kerana dalam hidup.. bukan harta melimpah ruah yang kita kejar… Tapi Sakinah dalam rumah tangga.. dan berkah dalam hidup..

Jika banyak duit.. tapi bergaduh saja pun tak guna. Namun, bila berkah dan sakinah yang kita cari.. kita akan sentiasa ada sebab untuk kita syukurkan.

Firman Allah: “Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan TAMBAH nikmat-Ku kepada kamu dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azab-Ku amatlah keras.” (Surah Ibrahim, ayat 7)

Ajar ahli keluarga kita untuk bersyukur..untuk mencari berkah.. bukan cari nama..cari siapa lagi hebat..bini siapa paling cekap..

Kerana wanita bukan Superwoman..
wanita adalah Bidadari.

Sumber: Ticer Lin Talib