Bab parenting style ni paling mudah jadi isu kan? Ada yang tak setuju cara seseorang didik anak, terus membahan dan menghentam sebelah pihak.

Tapi, sebagai ibu, kita tak boleh samakan parenting style dengan ibu yang lain dengan kita, sebab di antara kita sangat berbeza yakni dari segi

– Bilangan anak

– Karakter dan sifat anak

– Personaliti diri kita

– Faktor kewangan

– Masa bersama anak

– Perkerjaan kita

– Ilmu yang ada

– Sokongan dan bantuan sekeliling

IKLAN

Jadi, pandanglah dengan mata lebah bukan dengan mata lalat. Sebenarnya Allah telah kurniakan terlalu banyak nikmat dalam hidup kita. Kalau nak tulis, tidak cukup lautan dakwat seluruh alam.

Paling besar tanggungjawab nikmat yang Allah bagi dekat kita ialah anak. Kita dianugerahkan anak, tatkala ada insan lain yang masih nantikan zuriat bertahun lamanya.
Tak perlu bagi alasan negatif, “dia bolehlah ada helper, rumah pun cantik, duit banyak…”

Ambil dari sudut yang positif. Seseorang yang selalu memandang orang lain dengan mata lebah insyaAllah banyak manfaat. Orang yang memandang dengan mata lalat akan nampak yang buruk, sentiasa merungut, mengeluh berpanjangan dan kurang bersyukur.

Paling senang, kita keluar nampak seorang ibu yang berikan anak phone, dan ibunya juga pegang phone. Padahal anak tersebut tekan tekan je nak unlock tak pandai, ibu pula sedang membalas emergency message di phone satu lagi. Tapi, mata lalat kita pandang ibu tersebut dan terus berikan tanggapan negatif, iaitu ibu tersebut ajar anak gejet, abaikan anak depan mata.

Apa kata kita ubah diri kita? Pandang dengan mata lebah, melihat dan buat prasangka baik sahaja. InsyaAllah, kejadian yang baik mahu pun buruk ada sebabnya yang tersendiri.

IKLAN

Dengan ini
✅Kita akan jadi lebih bersyukur
✅Berfikiran positif
✅Lebih menghargai
✅Berasa tenang dan ceria
✅Selalu nampak kebaikan
✅Kurangkan titik hitam di hati

Yang penting tiap hari niat, ingin jadi ibu lebih baik dari semalam. Takpe kadang kala menyinga kalau penat, normal lah sebab itulah ibu. Semoga kepenatan kita semua sebagai ibu ini diberi ganjaran syurga Allah.

Walaubagaimanapun, Anis puji sangat cara seorang seorang selebriti ni didik anaknya dan boleh kita ambil contoh yang baik

IKLAN

1️⃣Tidak berikan gajet kepada anak
2️⃣Lemah lembut dengan anak
3️⃣Buat peraturan tonton TV
4️⃣Galakkan anak beraktiviti dan bonding dengan anak
5️⃣ Didik anak kemas rumah dari kecil

Yang baik kita jadi teladan, yang buruk kita jadikan sempadan. Mana yang baik kita ambil contoh. Paling penting, kita kenal diri kita. Tak perlu bandingkan diri kita dengan orang lain. Jangan sebab kita tak mampu, kita terus tujukan dan hakimi parenting orang lain.
“Don’t compare yourself to others. You have no idea what their journey is all about.”-

Kredit: Hanis Athirah Rusli

Mama jom rileks jap, klik link ni!

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)