Bayi kecil memang kerap tersedu. Boleh dikatakan dalam sehari mesti ada waktu bayi akan tersedu. Adakah ia memudaratkan? Bagaimana caranya nak elakkan bayi daripada tersedu?

Mungkin ada ibu bapa tertanya-tanya sekiranya sedu ini boleh menyebabkan kemudaratan sekiranya bayi tersedu secara berlarutan.

Si Kecil Kerap Tersedu, Adakah Memudaratkan? Cuba Lima Perkara Ini Untuk Elak Bayi Tesedu

Sedu ialah antara perkara yang biasa bagi bayi. Ia adalah gangguan yang tidak berbahaya bagi sistem pencernaan yang boleh berlaku pada semua peringkat umur termasuk bayi di dalam rahim.

Maksudnya bayi dalam kandungan pun sudah mula tersedu!

Ia adalah kontraksi yang kuat atau kekejangan diafragma (otot yang naik dan turun apabila anda menarik nafas panjang). Walaupun tidak menyakitkan, ia boleh mengganggu ketenangan dan mengejutkan bayi.

5 TIP REDAKAN SEDU BAYI

Si Kecil Kerap Tersedu, Adakah Memudaratkan? Cuba Lima Perkara Ini Untuk Elak Bayi Tesedu

Bayi adakalanya akan tersedu dalam tempoh yang lama. Ini akan membuatkan anda tentu tidak senang melihatnya dan memikirkan cara untuk menghilangkannya.

Apa sebenarnya yang mencetuskan sedu pada bayi? Adakah ia berlaku semasa atau tidak lama selepas menyusu?

Sedu sering dikaitkan dengan penyusuan kerana otot diafragma terletak rapat dengan perut. Jika anda melihat hubungan antara penyusuan bayi dan sedu, cuba strategi pencegahan ini;

IKLAN

#1- SUSUKAN BAYI DUA KALI LEBIH KERAP

Susukan bayi dua kali lebih kerap. Penyusuan yang terlalu terlalu kenyang adalah penyebab biasa sedu pada bayi. Sekiranya perutnya terlalu cepat atau menjadi terlalu penuh, ini boleh mencetuskan kekejangan pada otot diafragma. Apabila menyusu, cuba lambatkan penyusuan dan hentikan dan bawa bayi anda apabila anda beralih dari satu payudara ke yang lain.

#2- BERHENTI SEBENTAR SEMASA MENYUSU

Jika bayi menyusu formula, hentikan sebentar penyusuan dan sendawakan sebelum memulakan semula penyusuan beberapa minit kemudian.

#3-CUBA KURANGKAN UDARA YANG DITELAN BAYI

IKLAN

Kurangkan udara yang ditelan bayi. Selain menyusu terlalu banyak susu dalam kadar masa yang cepat, bayi kecil biasanya menelan terlalu banyak udara semasa penyusuan, yang akan membuatkan perut mengembang dan menyebabkan kontraksi otot diafragma di mana mencetuskan sedu.

Si Kecil Kerap Tersedu, Adakah Memudaratkan? Cuba Lima Perkara Ini Untuk Elak Bayi Tesedu

#4-SEMAK PELEKAPAN SEMASA MENYUSU

Semak teknik latch-on atau pelekapan bayi semasa menyusu. Pastikan bibir bayi anda terbuka lebar dan membentuk mecakupi di sekitar aerola anda, bukan hanya puting.

Dengarkan bayi minum. Tegukannya akan berbunyi jelas sekiranya udara ditelan semasa menyusu dengan cepat. Jika menyusu daripada botol , condongkan botol ke sudut 45 darjah supaya udara beralih ke bahagian bawah botol.

IKLAN

#5-DUDUK SELEPAS MENYUSU

Pastikan dia duduk selama sekurang-kurangnya dua puluh minit selepas menyusu untuk membolehkan udara naik ke perut atas dan seterusnya sendawa.

Si Kecil Kerap Tersedu, Adakah Memudaratkan? Cuba Lima Perkara Ini Untuk Elak Bayi Tesedu

REFLUKS PUNCA SEDU?

Sedu yang berterusan juga boleh memberi isyarat bahawa bayi kecil anda mengalami Refluks Gastroesophageal (GER). Tanda-tanda lain bahawa bayi anda boleh mengalami refluks adalah kebiasaan malam yang menyakitkan, kembung perut (kolik), sakit perut selepas memberi makan dan meludah.

Sekiranya mama papa mengesyaki refluks, bawa bayi mendapatkan pemeriksaan doktor. Sedu bayi anda akan berkurang dalam kekerapan apabila sistem pencernaannya matang.

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI