Semepena Hari Ibu, Pa&Ma ingin berkongsi sedikit tip untuk melihat sejauh mana anak-anak menghargai segala pengorbanan anda. Anak yang masih kecil tidak pandai untuk menunjukkan penghargaan kepada ibu. Dalam fasa untuk membesar, mereka cenderung untuk mencuba banyak perkara baharu yang kadang-kadang membuatkan Mama stres dan marah pada mereka. Manalah tidak bising, kalau dah si anak tu memanjat meja makan dan lompat ke lantai. Bukankah bahaya?

Untuk membuatkan anak-anak menghargai dan menghormati ibu, didikan awal sangat penting. Sebelum ula mengajar anak-anak membaca dan mengira, eloklah diajarkan kepada mereka tentang adab. Latih merek untuk sentiasa memeluk dan mengucapkan terima kasih.

Bagaimana? Anda yang harus mulakan dulu. Sebaik anak-anak bangun tidur, peluklah mereka. Ucapkan terima kasih kerana bangun dengan baik tanpa menangis (jika tidak menangis). Tetapi jika mereka menangis, ucapkan juga terima kasih kerana bangun dan sanggup korbankan waktu tidur bila Mama kejut.

Banyak lagi cara lain untuk anda lahirkan ucapan berterima kasih kepada anak-anak. Jadikan ia sesuatu yang diucapkan dalam apa jua situasi. Untuk mengetahui tanda-tanda anak menghargai anda, perhatikan jika mereka ada:

1. Tidak pilih yang lain
Jika anda banyak menghabiskan masa dengan anak- mereka akan cenderung untuk melihat anda sebagai pelindung dan teman. Ketika ini sudah wujud perasaan sayang dan menghargai anda dalam diri mereka, sebab itulah anak-anak tidak akan memilih orang lain jika anda ad di situ.

2. Tenung muka anda
Ketika masih bayi, anak merenung muka ibu untuk mengenali anda. Tetapi semakin meningkat besar, mereka memandang anda kerana menghargai kehadiran anda di sisi mereka. Jika anda perasan anak-anak suka perhatikan anda dalam diam, bermaknan ada sesuatu yang sedang mereka fikirkan ketika itu. Mungkin di dalam hati mereka berkata, “Sayangnya dengan Mama!”.

3. Lebih selesa memegang tangan anda
Apabila anda dan anak-anak berjaln di luar, mereka memilih untuk memegang tangan anda berbanding orang lain. Bahkan berebut-rebut dengan orang lain untuk memegang tangan anda walaupun bapa mereka ada di situ. Itu tanda mereka mahukan sepenuh perhatian dari ibu dan tidak mahu terlepas untuk explore hari tersebut dengan ibunya.

4. Bercakap dengan anda
Anak yang selesa dan percayakan ibunya akan sentiasa mencari ruang untuk bersembang bersama. Dia akan mulakan pelbagai topik untuk bercakap dengan ibu. Layanlah mereka kerana dengan menunjukkan minat terhadap topik yang mereka utarakan akan membuat anak-anak lebih menghargai keprihatinan anda. Anak yang sering dilayan bersembang oleh ibu akan menjadi sahabat mereka dan anak-anak lebih terbuka untuk berkongsi cerita dengan anda.

5. Berpaling kepada suara anda
Tak perlu menjerit kuat, anak yang menghargai ibunya akan segeri berpaling atau menyahut apabila mendengar panggilan anda. Jika mereka tidak respon kepada panggilan pertama, panggil mereka dengan nama manja untuk penggilan seterusnya. Sebagai contoh: Sayang, Anak Mommy Yang Pandai, Budak Bertuah dan banyak lagi, terpulang kepada anda.

Bayi Berhenti Menangis Apabila Didukung: Apakah Puncanya?

6. Sedih bila anda tiada
Ini paling ketara boleh dilihat jika sudah menghabiskan masa dua hari di rumah dengan anda. Pada hari isnin, anda hantarkan dia ke rumah pengasuh atau taska. Dia akan buat muka sedih dan tidak mahu anda pergi. Mulalah buat cerita sedih dan mimik muka 10 sen. Kita pula jadi tak sampai hati nak tinggalkan mereka. Sebenarnya mereka bukan manja ya, jika itu berlaku sebenarnya mereka sedang bersedih kerana terpaksa berpisah dari ibu mereka.

7. Suka apa yang ada minat
Anak-anak yang kagum dan hormatkan ibu mereka akan cuba untuk memahami anda. Mereka akan mencari jalan untuk menunjukkan minat terhadap perkara yang anda suka.

Anak-anak melahirkan emosi mereka secara terang-terangan, cuma kita ada masanya tersalah tafsir. Sebab itulah, kadang-kadang kita termarah pada mereka. Cuma dalami perasaan mereka. Ketika itu anda akan dapat melihat erti sebenar tindakan mereka.

Tinggalkan Komen