Suka menjerit, marah dengan anak setiap hari tanpa keperluan dan kadang-kadang hal tersebut kecil sahaja? Sikap ini akan memberikan kesan negatif pada anak-anak. Jika dilihat, anak-anak yang didik dengan teguran yang lembut sejak awal, marah bila perlu dan lebih banyak menggunakan kaedah berbincang berbanding menjerit, bergaduh pasti hati ank-anak sangat lembut bila meningkat dewasa.

Banyak perbezaan yang boleh dilihat antara dua keluarga yang mengamalkan didik secara menasihat, menegur jika ada kesalahan dengan marah sehingga memaki, menjerit dan melukan hati si anak. Sikap anak-anak juga berbeza.

MARI LIHAT EKSPERIMEN NASI

Andai ibu bapa tahu besarnya kesan buruk menjerit kepada anak, ibu bapa tentu tidak akan sanggup melakukannya dengan selalu dan sengaja.

Jika hendak tahu dan nampak kesannya, buat experimen ini.

IKLAN

Ambik dua bekas yang bertutup yang boleh dibubuh sesenduk nasi.

Labelkan A dan B


Setiap hari untuk seminggu, jerit pada nasi dalam bekas A. Jerit pada pagi dan malam. Jerit dengan marah. Guna perkataan yang selalu digunakan bila marah. Tutup balik dan buat malam pula dan seterusnya untuk 7 hari.

Bekas B

Katakan saya sayang awak dengan sepenuh perasaan pada nasi itu. Niat dalam hati yang anda bersyukur ada nasi itu. Buat dua kali juga.

Jangan letak dalam peti ais dan jangan letak dekat-dekat. Letak di satu sudut dapur dan letak jauh dari satu sama lain.

Semasa menjerit itu, pastikan bekas B jauh dari anda.

Beritahu apa jadi pada hari ketujuh.

Itulah sebabnya kita tengok anak-anak yang sering dimarah, dimaki hamun dan diguna perkataan kasar dan tidak baik kepada mereka itu, kita lihat wajah mereka kelam, mereka juga penuh kemarahan, kebencian dan ketakutan. Kecuali mereka yang memaafkan kekasaran yang dilakukan kepada mereka.

Semoga kita berazam kurangkan menjerit kasar kepada anak-anak dengan sengaja.

Sumber: Ibu Rose – Mesejnya Kasih