Rasanya ramai yang dah tahu tentang kebaikan bone broth yang berkhasiat & boleh tingkatkan sistem imun anak.

Ramai yang kata bagi suplemen je lagi mudah tapi jika ibu ada masa apa salahnya buat sendiri resipi Sup Rebusan Tulang Ayam Istimewa (aka Special Chicken Bone Broth) ini untuk anak seperti yang dikongsikan oleh Puan Yatie Eimra.

Perah jus lemon sebelum dihidang

Dulu hampir setiap 2 minggu saya akan buatkan stok bone broth (frozen) untuk Fydh – sejak dari bayi (lepas pass ayam) sampailah umur 3 tahun.

Mulanya saya buat bone broth sebab dak Fydh ni susah sangat makan. Lama² baru perasan dia dah jarang demam. Fydh ada masalah Congenital Hypothyroidism sejak lahir, kelenjar thyroid dia tak boleh nak hasilkan hormon thyroid yang cukup. Antibodi dia lemah & memang mudah sangat sakit. Sejak buatkan bone broth, mula nampak perubahan. Kalau awal² dulu setiap bulan mesti kena demam, kadang² sampai 2-3 kali dalam sebulan.. Tapi sejak tambahkan bone broth dalam masakan, kena demam pun, tak lama sangat.

Masa tu, biasanya saya buat bone broth 2 in 1 (plain & perisa sup). Kelebihan buat bone broth plain ni, boleh ditambah dalam hampir dalam semua jenis masakan anak & juga dalam hidangan pencuci mulut (jenis savoury, dll). Tapi sekarang ni saya dah jarang sangat buat bone broth sebab Fydh dah tak nak makan, boring agaknya.. Ekeke.. 😅

Baru² ni, saya buat bone broth sebab kami seisi keluarga demam & batuk/selesema. 2 minggu lepas, encik suami batuk & demam. Baru jer kebah, Rabu & Khamis demam panas berulang & disertai sakit² sendi. Mulanya doc suspect denggi tapi result darah, -ve.

Petang Jumaat, saya sendiri & Fydh lak dah start demam & batuk².. Pagi Sabtu, dalam keadaan demam & badan menggigil², saya terpaksa gagahkan diri jugak buat bone broth (mujurlah badan masih larat lagi sebab amalkan doa Sayyidatina Fatimah😆). Sebabkan kali ni saya buat bone broth untuk terus dimakan, saya tambahkan pelbagai herba & bahan² untuk upkan imun.

Alhamdulillah, malam tu jugak demam saya beransur kebah. Bila badan sendiri dah larat sikit ni, mudahlah sikit nak uruskan anak/suami yang sakit & sediakan menu² upkan imun.. Sempat 2 kali gak la buatkan bone broth ni, buatkan air lemon & madu, nabees kismis, menu sayur² & hidangan² untuk immune booster. Semalam Fydh & encik suami dah kebah demam, batuk pun dah makin kurang.. 💕

Resipi Sup Rebusan Tulang Ayam Istimewa

Kelar/tetak/ketuk sikit tulang² besar (peha, peha kecil, kepak) supaya mudahkan zat tulang melarut. Buat sebelah bahagian jer supaya tak isi tak terlalu hancur. Kalau batuk teruk, boleh asingkan kulit ayam supaya sup kurang berminyak (akibat lemak dari kulit).

Bahan² (A):
Tulang untuk seekor ayam (lebihkan tulang sendi/kepak/kaki jika suka)
Isi ayam (saya hanya gunakan ½ ekor)
4 cawan air (1 L)
1 sudu besar cuka apple*/jus lemon
1 helai daun salam
3 biji kurma/kurma cina
21 biji kismis
1 batang serai – diketuk
Sedikit halia – diketuk
Kunyit hidup – diketuk
3 ulas bawang putih – diketuk
1 biji bawang besar – dipotong
1 bungkus sup bunjut
½ sudu kecil biji sawi
Sedikit daun kucai (optional)

Selain tulang, cuka & air.. Ni 10 bahan wajib yang saya gunakan untuk buat bone broth istimewa ni. Daun kucai (optional) saya tambahkan bila ada stok jer..

Bahan² Tambahan (B):
Sayur²an pilihan (brokoli, tomato, etc)
Garam bukit
Hirisan lemon

Cara²:
1. Masukkan semua bahan (A), tutup tudung periuk & renih selama 1jam – 1½ jam dengan api perlahan.

2. Setelah sejam, masukkan sayur² pilihan & perasakan dengan garam. Renihkan seketika hingga sayur lembut sedikit.

Bila dah sejam, tambah sayur & sambung renih sekejap hingga sayur lembut.

3. Sebelum hidang, perahkan sikit jus lemon. Sedia dinikmati.

🌟Sebaik²nya gunakan tulang/ kaki/ ayam organik atau ayam tanpa suntikan antibiotik. Kandungan kimianya boleh mengganggu sistem badan & melambatkan proses penyembuhan.

🌟Kalau nak guna isi untuk ½ ekor ayam, lagi mudah debone isi ayam siap² (bahagian dada). Isi bahagian dada tu boleh digunakan untuk masakan lain.

🌟Potong kecil tulang² halus & kelarkan/tetak sikit bahagian tulang besar untuk mempercepatkan air dari sum² tulang melarut ke dalam sup (sebab kita hanya renihkan sekejap jer berbanding cara biasa sehingga 4 jam).

🌟Gunakan periuk tanah/ seramik/ kaca ataupun stainless steel sahaja untuk elak weak acid bertindak balas

🌟Periuk tanah lambat panas & sup lebih lama untuk mendidih. Jika gunakan periuk tanah, boleh tunggu sup mendidih dahulu (api sederhana jer) sebelum perlahankan api & tutup tudung periuk.

Ni kali ke-2 saya buat bone broth, saya masukkan juga daun kucai. Saya tak potong daun ni sebab nak renihkan lama.. Kalau anak jenis yang makan sayur tu, bolehlah potong pendek² sikit untuk mudah makan nanti.

🌟Cuka/lemon tu berfungsi untuk larutkan zat & kolagen dari tulang. Gunakan 1 sudu besar cuka/ lemon untuk setiap 4 cawan air. Kalau korang tak letak weak asid (cuka/ lemon/ asam jawa/ dll) ni, korang hanya buat sup biasa jer, bukannye bone broth.. Bone broth ni lebih berkhasiat sebab zat² dari tulang dah melarut dalam sup.. Isi ayam pun jadi lembut je..

🌟Saya lebih suka gunakan cuka epal sebab ia berfungsi mencairkan mukus/kahak gak. Jus lemon diperah last sekali (sebelum hidang) untuk kekalkan kandungan vit C yang diperlukan badan untuk cepat sembuh.

🌟Bone broth tak semestinya bergel bila dibekukan. Memang tak dinafikan bone broth yang bergel lebih bagus sebab banyak kolagen larut jadi gelatin & kandungan air tak terlalu banyak. Tapi bone broth yang tak bergel pun tetap berkhasiat. Jika bone broth direnih tak cukup lama ataupun kandungan air terlalu banyak serta kurang guna tulang sendi/kaki/sayap, ia tetap tak bergel atau jadi separa gel je. So JANGAN PERCAYA kalau orang cakap BONE BROTH TAK BERGEL TU TAK JADI.. 🤦

🌟Buat bone broth tak perlu tambah minyak zaitun

🌟Anak yang ada masalah eczema, bone broth tak boleh renih lebih dari 2 jam sebab lebih lama direnih, lebih tinggi kandungan histamin (kalau buat stok frozen pun, tak boleh makan cbb frozen yang dah lebih dari 3 minggu, sebaik²nya habiskan dalam masa 2 minggu).

🌟Biji sawi & daun kucai mengandungi bahan untuk meningkatkan selera makan.

🌟Serai & kunyit hidup antara makanan untuk upkan imun serta kurangkan radang (inflammation)

🌟Kurma/ kurma cina selain up imun turut bantu tambah tenaga lebih² lagi bagi yang ada masalah kurang darah/ anemia

🌟Kismis sangat elok untuk demam🤒

Baki sup bone broth boleh dibuat nasi ayam bone broth

🌟Lebihan sup bone broth ni boleh ditapis (dari tulang² kecil & hancur) & boleh gak digunakan untuk masak nasi ayam bone broth 😉

Sumber: Yatie Eimra