Banyak cabaran yang perlu dilalui oleh para ibu untuk menjayakan proses ini. Untuk menyusukan bayi, ibu perlulah rajin mencari informasi yang tepat dan sentiasa belajar apa tentang penyusuan bagi melancarkan perjalanan untuk memberi susu badan kepada anak.

IKLAN

Susu ibu sememangnya sumber zat pemakanan terbaik buat bayi baru lahir. Lantas, semua ini digalakkan untuk menyusukan anak masing-masing dengan susu ibu. Namun, amalan penyusuan ini tidaklah semudah yang disangka.

Banyak mitos pelik yang popular dalam kalangan ibu menyusu. Ia mematikan semangat si ibu dan membuatkan proses menyusu menjadi susah!

  1. Bila Susu Kurang, Tak Mampu Nak Susukan

Mitos ini tidak tepat. Semua wanita dianugerahkan kebolehan menghasilkan susu ibu kecuali atas sebab-sebab perubatan seperti hypoplasia of mammary gland, tumpah darah yang banyak selepas kelahiran, Sheehan syndrome dan polycystic ovarian syndrome (PCOS).

 

 

Jika tidak mengalami masalah ini, anda boleh menghasilkan susu yang mencukupi keperluan bayi. Ketahuilah, kebanyakan wanita sebenarnya menghasilkan banyak susu lebih daripada keperluan bayi!

IKLAN

Artikel Menarik: [Konon Anak Minum Susu Ibu, Badan ‘Tak Naik’ Juga. Mulalah Ada Yang Pertikai!]

Petunjuk kurang kenaikan berat badan bayi bukan berpunca daripada kurang susu tetap ia disebabkan oleh kurangnya penerimaan susu oleh si bayi. Ia mungkin disebabkan oleh masalah pelekapan yang tidak betul dan sebagainya. Apabila hal ini berterusan, ia menjadi punca penghasilan susu semakin berkurangan.

Jika anda rasa susu kurang, teliti semula teknik penyusuan anda.

  1. Bilas Mulut Bayi Dengan Air Masak

Ia tidak benar sama sekali. Jika anda melakukannya, ia boleh mengganggu proses penyusuan. Bayi yang berumur enam bulan ke bawah tidak memerlukan sumber makanan lain selain daripada susu ibu. Tambahan pula, air masak tiada zat makanan.

Apabila bayi diberi air masak, perutnya yang kecil itu akan mengembang dan menyebabkan dia kenyang. Lalu, bayi tidak akan mahu menyusu. Apabila tiada permintaan, maka tiadalah permintaan. Disebabkan itu, ia akan mengganggu proses penghasilan anda.

  1. Susu Formula Sebagus Susu Ibu

Susu formula tidak boleh dibandingkan dengan susu ibu. Sebaik mana pun susu formula itu, ia tidak boleh menandingi kelebihan susu ibu seperti mudah dihadam, mengandungi vitamin dan zat yang sesuai dengan keperluan bayi dan kandungan antibodinya demi melindungi bayi.

  1. Bayi Tak Naik Berat Sebab Susu Tak Berkualiti

Kualiti susu ibu adalah sangat tinggi. Ia mempunyai nilai nutrien yang tinggi dan sesuai dengan keperluan bayi. Walaupun rupa susu ibu itu berbeza bagi setiap ibu, tiada susu ibu yang terhasil dengan kualiti rendah.

Jika berat bayi tidak meningkat dengan baik, ia mungkin disebabkan kurang penerimaan semasa menyusu akibat teknik penyusuan yang salah atau bayi mempunyai masalah kesihatan yang perlu diperiksa segera oleh doktor pakar.

  1. Ibu Menyusu Pun Kena Minum Susu

Susu ibu dihasilkan daripada sistem peredaran darah. Bukan terus daripada perut anda. Tidak perlu minum susu semata-mata demi menghasilkan kuantiti susu yang banyak dan baik.

Artikel Menarik: [Banyak Dugaan Nak BF Anak. Ibu Kena Kental, Ayah Harus Supportive!]

Adalah lebih penting jika anda mengekalkan hidrasi tubuh dengan minum banyak air dan  tidak terhad kepada susu semata-mata.

  1. Saiz Kecil, Sebab Tu Susu Sikit

Hal ini adalah tidak benar. Saiz payu dara tidak mempengaruhi kuantiti susu yang dihasilkan. Saiz payudara dipengaruhi oleh kandungan tisu lemak di dalam payudara. Penghasilan susu ibu pula dipengaruhi oleh tisu kelenjar yang berada di dalam payudara.

  1. Kalau Susu Ibu, Tak Boleh Beri Guna Botol

Anda digalakkan memberikan susu ibu secara terus dari payudara. Banyak kebaikan yang bakal anda peroleh. Antaranya mengurangkan risiko kanser payudara, meringankan tekanan si ibu dan merapatkan hubungan ibu dan anak.

Namun, kebanyakan ibu menyusu kini bekerjaya. Jadi, tiada salahnya jika anda mengepam susu, menyimpan dan menyusukan bayi menggunakan botol susu. Apa yang penting, bayi mendapat susu ibu.

.