Pengambilan makanan yang sihat dalam diet harian waktu hamil amat penting agar dapat menjamin kesihatan diri sendiri dan perkembangan positif bayi dalam kandungan.

Sebab itulah ibu hamil disarankan untuk makan makanan yang sihat dan segar. Jangan sekali-kali skip waktu makan hanya kerana hendak muntah.

Ketika hamil, apa yang mama kena tahu, lebihkan empat jenis makanan superfood ini  untuk tingkatkan kesihatan ibu hamil dan kandungan.

Ikan

Tak Lalu Makan Waktu Hamil, Empat Superfood Ni Jangan Tinggal, Wajib Ambil!

Pengambilan ikan ketika hamil selalu menjadi pertikaian kerana ada yang bimbang tentang kandungan merkuri yang tinggi. Biasanya ikan yang hidup di dalam lautan dalam mempunyai risiko sebegini.

Walaupun begitu, anda perlu tahu bahawa ikan sangat kaya dengan sumber protein. Ia juga memiliki kandungan Omega-3 yang tinggi. Oleh yang demikian, ikan sangat diperlukan untuk membolehkan anak dalam kandungan mempunyai sumber yang baik untuk mengembangkan otaknya.

IKLAN

Sayur Berdaun Hijau

Tak Lalu Makan Waktu Hamil, Empat Superfood Ni Jangan Tinggal, Wajib Ambil!

Ramai yang sedia maklum bahawa sayur-sayuran adalah sangat penting untuk menjamin tahap kesihatan berterusan. Oleh sebab itulah, adalah penting untuk anda mengambil jumlah hidangan sayur-sayuran yang mencukupi dalam menu harian.

Digalakkan untuk lebihkan sayur-sayuran berdaun hijau terutama sayur bayam kerana ia tinggi dengan kandungan asid folik.

Asid folik adalah sumber yang bagus untuk perkembangan saraf tunjang anak di dalam kandungan.

IKLAN

Brokoli

Tak Lalu Makan Waktu Hamil, Empat Superfood Ni Jangan Tinggal, Wajib Ambil!

Selain dari sayur-sayuran berdaun hijau, anda juga perlu memberi perhatian kepada satu lagi sayur yang mempunyai warna hijau iaitu brokoli.

Memasukkan brokoli sebagai salah satu makanan bagi memenuhi keperluan pengambilan sayur harian memastikan anda memperoleh beberapa nutrien makanan penting.

Secara tak langsung ibu dibekalkan dengan potassium. Potassium dapat membantu proses pertumbuhan tulang bayi di dalam kandungan.

IKLAN

Produk Tenusu

Tak Lalu Makan Waktu Hamil, Empat Superfood Ni Jangan Tinggal, Wajib Ambil!

Mengambil kandungan kalsium yang cukup ketika hamil adalah sangat penting. Selain menguatkan tulang dan gigi bakal ibu, kalsium juga membantu menguatkan tulang dan pertumbuhan tubuh anak dalam kandungan.

Pastikan anda minum satu hingga dua gelas susu atau boleh juga gantikan dengan melebihkan pengambilan produk tenusu yang lain juga seperti keju dan yogurt.

Menarik: “Ikut Muka Mommy, Sebiji Sama”, CP Juliana Evans Kongsi Wajah Anak Kedua, Comelnya!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI