Ramai yang kata bayi skip fasa duduk. Tahukah anda bayi sebenarnya boleh di latih untuk duduk. Mama papa boleh gunakan mulakan 10 cara ini. Apabila bayi mula duduk, lebih banyak aktiviti sensori boleh dilakukan.

Kebolehan untuk duduk ialah satu perkembangan dalam penguasaan motor si manja. Bila bayi duduk, banyak perkara yang boleh dilakukan. Banyak aktiviti rangsangan boleh dilakukan apabila bayi duduk. Jadi mama dan papa boleh latihnya untuk duduk daripada awal supaya skil ini dikuasai dengan mudah.

Bayi mula untuk duduk dari usia 4 hingga 9 bulan. Kebolehan bayi untuk duduk memerlukan bayi untuk menguasai skil motor tertentu iaitu kebolehannya menyokong leher, kebolehan menyeimbangkan badan dan kekuatan otot pada tubuhnya.

Tak Mahu Anak Skip Fasa Duduk, Boleh Latih Dengan 10 Cara Ini
1. Sejak lahir, anda boleh mula meniarapkan bayi. Tummy time akan menguatkan otot perut dan otot belakang badan. Keseluruhan otot ini seterusnya akan menguatkan otot leher bayi. Latih bayi untuk menukar posisi dari baring kepada meniarap. Pastikan bayi hanya meniarap semasa dia terjaga, bukan semasa tidur.

Tak Mahu Anak Skip Fasa Duduk, Boleh Latih Dengan 10 Cara Ini
2. Pada permulaan, bayi mungkin nampak tidak selesa tetapi lakukan secara berperingkat. Mulakan dari jangka masa seminit dan semakin lama dari sehari ke sehari. Anda juga boleh meletakkan bayi di atas dada dan biarkan dia memandang ke arah anda. Boleh juga letakkannya di atas boppy pillow untuk menyokong bahagian dada dan membuatkan kepalanya lebih tinggi daripada lantai.

IKLAN

Tak Mahu Anak Skip Fasa Duduk, Boleh Latih Dengan 10 Cara Ini
3. Apabila bayi sudah boleh menyokong berat kepalanya sendiri (kepalanya mampu tegak), anda boleh letakkannya bersandar kepada bantal dalam kiraan beberapa saat.

4. Bayi boleh dilatih untuk duduk sendiri. Walau pun mempunyai kekuatan otot badan seperti kepala, lengan dan kaki, bayi perlu tahu untuk menyeimbangkan badan. Kebolehan untuk menyeimbangkan badan perlu dikawal oleh neuromuscular iaitu kemahiran yang dikawal oleh otak.

Tak Mahu Anak Skip Fasa Duduk, Boleh Latih Dengan 10 Cara Ini
5. Sandarkan pada kerusi atau bantal supaya dia tahu bagaimana rasanya duduk. Pastikan bayi duduk beralas dengan tilam atau tikar mainan lembut.

IKLAN

6. Kedudukan secara tripod amat penting dalam menguasai kemahiran duduk. Bayi perlu tahu bagaimana untuk menyokong badannya menggunakan kedua-dua belah tangan. Ia dipanggil tripod sit di mana hanya boleh dikuasai bayi apabila dia bahagian badannya semakin kuat.

Tak Mahu Anak Skip Fasa Duduk, Boleh Latih Dengan 10 Cara Ini 
7. Bantal berbentuk C, boppy pillow, kerusi penyokong bayi baik untuk menguatkan otot leher, bahagian belakang bahu dan atas belakang.

8. Bagi melatih bayi menguasai kemahiran duduk, anda boleh meletakkan bayi di depan cermin. Bayi tentu akan seronok melihat imejnya di depan cermin.

IKLAN

9. Selain itu, anda juga boleh letakkan bayi dalam posisi ‘berdiri’ dengan anda memegang bahagian ketiaknya. Ini amat baik untuk menguatkan otot badannya.

Tak Mahu Anak Skip Fasa Duduk, Boleh Latih Dengan 10 Cara Ini
10. Apabila bayi sudah pandai untuk duduk sendiri, anda perlu berjaga-jaga. Selalunya bayi akan mula menarik apa sahaja yang dilihat. Jauhi mainan atau peralatan rumah yang beruntaian kerana bimbang akan menyebabkan ia menimpa bayi.
Apabila bayi mula duduk, dia akan menguasai pergerakan merangkak tidak lama lagi. Ini membantunya untuk menguatkan otot bahagian pinggul dan otot bahagian bawah badan untuk berpusing ketika merangkak.

Tak Mahu Anak Skip Fasa Duduk, Boleh Latih Dengan 10 Cara Ini

5 AKTIVITI SENSORI BAYI SEMASA DUDUK
Apabila bayi boleh duduk, anda bolehlah melakukan pelbagai aktiviti sensori seperti;
1. Memasukkan objek ke dalam bekas menggalakkan penguasaan koordinasi tangan dan jari.
2. Menarik keluar kain daripada kotak atau bakul.
3. Bermain dengan objek botol sensori di dalam bakul.
4. Duduk di atas rumput atau pasir menggalakkan rangsangan sentuhan.
5. Mula menconteng menggunakan warna air buatan sendiri.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI