Kalau nak bercuti atau travel ke mana-mana, bukan hanya kelengkap baju dan makanan anak sahaja, paling utama adalah ubat-ubatan. Jangan sekali-kali tertinggal di rumah.

Nak elakkan daripada tertinggal ada baiknya mak ayah sediakan bekas comel seperti yang disediakan oleh Dr Ain Zul ini. Semua ubat masuk sekali. Pasti tak ada masalah barang tertinggal.

Maybe dah ada ibu-ibu kat luar sana yang dah share pasal ni, tapi mummy share jugak la ye ape yang mummy simpan dalam ni.

Kalau boleh ibu-ibu semua wajib ada satu kit untuk anak, yang boleh disimpan kat rumah and boleh bawak pergi jalan-jalan. Yela anak ni tak kira time jalan tu la nak demam, kadang-kadang jatuh la ape la kan.

So memalam takdela nak kena pegi farmasi atau klinik, at least kita dah ada 1st line emergency treatment sendiri sebelum bawa ke klinik.

 

Macam anak saya Aileen, mummy memang prepare kit ubatan ni satu untuk dia dan bawak pegi mana-mana, WAJIB. Satu untuk kami kat rumah. Satu untuk anak bulus kami

Nanti mummy share kit dekat rumah, sekarang share yang Aileen dulu. Caption di setiap gambar, ubat-ubatan kita semua mungkin berbeza ikut keperluan anak-anak masing ye.

Ok ni kit Aileen, mummy memang label siap-siap dan beli bekas yang ada handle, senang nak bawak. Pssst ni bekas kedai eco Rm2 je tau hehe.

1. Ubat Demam Paracetamol

Kalau boleh ibu-ibu semua kena tahu pasal berat anak terkini sebab kiraan ubat demam yang betul berdasarkan berat badan anak-anak ye. Jangan guna berat badan yang 3 bulan lepas pastu complain anak tak kebah, mungkin dos dah tak cukup sebab berat badan anak dah bertambah. Depends ye pada anak-anak, ada anak yang allergy paracetamol biasa akan guna ibuprofen

2. Cool Fever
Tepek laaaa tang memana pon kalau demam, Aileen kejap je boleh letak, dia rimas.

Ubat batuk (kiri), ubat selesema (kanan)

3. Ubat Batuk
Umur anak 2 tahun ke bawah jangan bagi ubat batuk sembarangan, mummy memang ambil kat hospital sebab yang jenis paeds linctus sahaja sesuai untuk bawah 2 tahun. Kalau tengok dekat preskripsi ubat batuk, kebanyakan tak boleh dibagi pada anak umur 2 tahun ke bawah sebab ada risiko. Dapatkan nasihat dari doktor ye.

4. Ubat Selsema
Ubat selsema ni tak bagi pun kat Aileen, tapi memang standby dalam kit sebab balik kampung pun kadang-kadang ada anak saudara yang guna. Ubat selsema macam-macam jenis, ikut atas keperluan anak-anak ye.

5. Vapor Balm
Kalau batuk boleh guna, wangi sangat. Kadang mummy pon curik pakai.

6.Nasal Spray Sterimar
Kalau hidung tersumbat, sangat membantu, pastu sedut.

7. Nasal Aspirator NUK
Yang ni senang sangat bawak travel, sumbat dalam beg je. Mummy memang dah beli macam-macam nasal aspirator yang jenis mak sedut la dengan mulut, digital ke and macam2 lagi, tapi tak se best brand NUK ni. Suction dia sangat kuat, even hingus likat pun boleh disedut.

8. Hand Sanitizer
Stock dalam kit, satu lagi memang beli jenis gantung, gantung kat beg Aileen.
Ni pun antara barang WAJIB ada.

Stok Ubatan Parents
So bila pergi berjalan, mummy selit jugak ubat mak ayah dalam kit Aileen. Ubat mak ayah sikit je.
Macam kami akan standby 4 benda shj:
-Panadol
-Cetrizine ( Daddy Aileen alahan, so memang wajib bawak pergi mana2 )
-Charcoal kalau kembung perut/cirit birit
-Difflam Forte Throat Spray untuk sakit tekak

Yang lain jika perlu, akan ke klinik atau farmasi.

Ok, dah siap. Jom parents dah boleh pegi jalan-jalan, takdela risau sangat anak tiba-tiba demam atau sakit. Da ada kit sendiri.