Membelikan anak mainan sememangnya amat membantu perkembangan minda anak. Pun begitu membeli permainan terlalu kerap juga boleh memberi kesan kepada anak.

Sesekali apa kata kita gunakan mainan semulajadi yang ada disekeliling kita. Gelas atau cawan kertas yang kita nampak sebagai sampah selepas menggunakannya sebenarnya cukup banyak manfaatnya pada anak.

Nak tahu bagaimana cara bermain dengan gelas kertas ini? Dan bagaimana pula ia membantu dalam perkembangan anak? Ini yang dikongsikan oleh ahli terapi cara kerja, Pn Mahfuzah Zainol.


5 cara bermain menggunakan gelas kertas yang ‘mengejutkan’ ibu bapa.

1. Susun gelas mengikut model di hadapan.
Ibu bapa atau guru boleh jadi demonstrator. Mulakan dengan bentuk paling ringkas kepada bentuk paling kompleks.
Boleh meningkatkan kemahiran visual persepsi dan koordinasi mata dan tangan.

IKLAN

2. Imbang gelas antara satu sama lain.
Belajar mengawal pergerakan tangan untuk menyusun dan mengimbangkan gelas agar tidak terjatuh.

3. Susun semua gelas antara satu sama lain.
Ibu bapa atau guru buat demonstrasi terlebih dahulu. Anak murid boleh ikut kemudian.
Bahagian ini boleh meningkatkan daya tumpuan (fokus) dan ketangkasan kecekapan tangan (hand dexterity).

4. Jatuhkan gelas dengan meniup dengan straw atau menghembus dengan mulut. Hehe.
Ini boleh memberi impak rangsangan kepada otot oral di sekitar pipi dan mulut.

5. Sasarkan gelas untuk dijatuhkan macam permainan ‘tuju tin’ suatu ketika dulu. Hehe.
Ibu-ibu bapak-bapak dan cikgu-cikgu mesti selalu main masa kecil dulu. Boleh guna getah pemadam sebagai batu tuju atau bola kecil. Boleh meningkatkan kemahiran kognitif kanak-kanak untuk berfikir bagi menyusun kembali dengan cepat.

Permainan untuk kanak-kanak tidak semestinya mahal. Bahan murah dan mudah boleh ditingkatkan nilainya dengan kreativiti. Ditambah pula nilai kekeluargaan jika ibu bapa turut serta bermain bersama.

‘Terkejut’ tak dengan cara-cara ini.

Artikel berkaitan: Nak Anak Bijak, Rajin-Rajinlah Uji Minda Anak, Latih Anak Dengan 5 Aktiviti Ni Di Rumah!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)