Seperti yang kita semua tahu, kes Covid-19 di Malaysia nampaknya sentiasa meningkat dan setakat ini lebih 500 kes disahkan positif dan menjadikan Malaysia negara tertinggi di Asia Tenggara.

Malah Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga telah mengeluarkan arahan Perintah Kawalan Pergerakan kepada seluruh rakyat Malaysia bermula 18 hingga 31 Mac.

Bagaimanapun, Perdana Menteri dah menasihatkan orang ramai agar tidak panik untuk berdepan situasi ini kerana bekalan bahan-bahan makanan, keperluan harian dan penjagaan kesihatan termasuk topeng muka adalah mencukupi.

Namun selepas arahan Perintah Kawalan Pergerakan itu nampaknya rakyat mula panik dan boleh dikatakan stok bekalan makanan habis.

Tak Perlu Gelabah! Rakyat Malaysia Di China Kongsi Pengalaman Berkurung Di Rumah

Di sini dikongsikan pengalaman seorang rakyat Malaysia yang telah berada di Chongqing, China Juwita Salleh sepanjang lockdown selama 40 hari di sana menerusi perkongsiannya di Facebook.

**Dari seorang rakyat Malaysia yang terperangkap di China**

IKLAN

Pandemik Covid-19

Pada yang tak tahu, saya telah berada di Chongqing (CQ), China selama wabak ini bermula sejak penghujung Januari lalu. Seluruh dunia mula memantau China dan kini bila keadaan dah reda, kami di China memerhatikan macam mana seluruh dunia panik dengan virus ini. Mungkin saya boleh kongsikan pengalaman macam mana saya pastikan diri saya selamat.

Tak Perlu Gelabah! Rakyat Malaysia Di China Kongsi Pengalaman Berkurung Di Rumah

Pertama sekali, bukan saja Hubei dan Wuhan yang diarahkan lockdown. Seluruh China diarahkan lockdown. Jadi bila orang dari Hubei dan Wuhan tak boleh tinggalkan bandar dia orang, kami di CQ tak boleh tinggalkan kompaun tempat tinggal kami. Hanya seorang dari seisi rumah je yang dibenarkan keluar dan masuk setiap 2-3 hari untuk membeli barangan asas, bergantung pada keadaan kawasan.

Setiap orang perlu membuat pemeriksaan suhu badan bila nak masuk mana-mana bangunan. Dan bila saya cakap barangan asas, ia memang betul-betul barangan asas kerana ketika ini, hanya pasar, pasaraya, farmasi dan klinik-klinik tertentu saja yang dibenarkan beroperasi. Jadi tak boleh saja keluar untuk lepak atau berjalan-jalan kerana tak ada apa tempat yang buka. Dan kalau polis peronda nampak korang tengah berjalan saja-saja, korang akan dinasihatkan untuk pulang ke rumah.

IKLAN

Tak Perlu Gelabah! Rakyat Malaysia Di China Kongsi Pengalaman Berkurung Di Rumah

Lockdown ini telah berlaku selama 40 hari dan seluruh China berada dalam keadaan lockdown selama itu dan ini bermakna, berbilion-bilion orang di China hanya duduk di rumah. Walaupun undang-undang arahkan perkara ini, semua orang di sini rela hati untuk kurungkan diri dorang. Tak ada sekolah, tak ada kerja. INI SATU-SATUNYA CARA UNTUK HALANG VIRVS NI DARI MEREBAK!

So, bila saya perlu keluar untuk beli barangan asas, ini apa yang saya lakukan dan masih buat. Saya selalunya akan beli barangan rumah yang boleh tahan selama 1 ke 2 minggu supaya saya tak perlu untuk keluar selalu dan kurangkan risiko terkena jangkitan. Saya tak stock-up semua benda, lagi-lagi toilet paper.

Tak Perlu Gelabah! Rakyat Malaysia Di China Kongsi Pengalaman Berkurung Di Rumah

IKLAN
  1. Topeng muka (siapa tak nak pakai topeng muka boleh kena tangkap)
  2. Hand sanitizer dan botol spray kecil yang mengandungi 75% alk0hol saya bawa sepanjang masa.
  3. Bila saya keluar rumah, kalau saya pegang butang lif atau apa-apa benda lain, saya akan pastikan saya sanitize tangan saya sebelum masuk kereta dan sentuh benda lain.
  4. Saya tak sentuh muka lebih-lebih lagi mata, hidung dan mulut bila keluar. Kalau saya perlu gosok mata, saya akan sanitize tangan dan gunakan baju bahagian dalam untuk gosok mata.
  5. Habis beli barang. Letakkan barang dalam kereta dan sanitize tangan.
  6. Balik rumah, basuh baju dengan air dan sabun, buka mask, buang dan basuh tangan semula!
  7. Tukar baju dan terus letakkan dalam mesin basuh dan mandi terus.
  8. Nyahbakteria pada barang yang dibeli, packaging dia dan beg plastik atau beg shopping.
  9. Nyahbakteria pada kunci kereta, tombol pintu dan handphone.

Tak Perlu Gelabah! Rakyat Malaysia Di China Kongsi Pengalaman Berkurung Di Rumah

Virus ini perlukan kerjasama semua orang untuk hentikan dari merebak. Kalau korang masih rasa yang ini hanyalah selesema biasa dan tak ambil langkah berjaga-jaga, ini bermakna korang adalah anc4man untuk komuniti.

P/s Tak perlu pun nak stock up toilet paper laa!

Dari pesanan wanita ni, memang leceh bila nak kena jaga kebersihan je all the time, tapi benda ni memang benda paling penting sekali untuk elak dari dijangkiti.

Please jangan borong barang macam dunia nak kiamat, ingat orang lain jugak okay. We are better than this!

Sumber: Juwita Jalil

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI