Penjagaan gigi bayi boleh dimulakan seawal bayi lagi. Buka bila tumbuh gigi baru nak mula! Doktor gigi kongsi 5 tips penjagaan gigi si bayi dan kanak-kanak. Bila nak mula guna berus gigi dan kuantiti ubat gigi juga diulas.

Menurut Dr Iqbal Rosali, Pegawai Pergigian di Pusat Sejahtera, Universiti Sains berkongsi tentang penjagaan gigi anak daripada bayi. Berikut ialah perkongsian beliau;

Tak Perlu Guna Berus Kalau Bayi, Lap Guna Kain Je!, Ini Tip Doktor Gigi Kongsi Nak Jaga Gigi Anak Dari Awal

Beliau telah mengulas tentang cara penjagaan gigi kanak-kanak dan bayi, peringkat penggunaan kain dan berus serta ubat gigi.

PENJAGAAN GIGI BAYI

#1 GUNAKAN BERUS BILA ANAK BERUSIA 14 BULAN

Dr Iqbal menerangkan yang dia mula memberus anaknya menggunakan berus gigi semasa anaknya berumur 14 bulan.

“Ini berus gigi anak saya yang berumur 18 bulan. Saya mula gosok gigi dia dengan berus gigi ini lebih kurang 4 bulan lepas (kira-kira berusia 14 bulan).”

#2 SEBELUM ITU HANYA LAP GUNA KAIN

Beliau juga mengatakan, bagi penjagaan gigi anaknya sebelum itu, dia hanya menggunakan kain untuk mengelap bahagian dalam mulut termasuk gusidan gigi.

“Sebelum itu cuma gunakan kain sahaja.”

Tak Perlu Guna Berus Kalau Bayi, Lap Guna Kain Je!, Ini Tip Doktor Gigi Kongsi Nak Jaga Gigi Anak Dari Awal

#3 TAK GUNAKAN UBAT GIGI

Dr Iqbal menerangkan yang dia tidak menggunakan ubat gigi sebalik memberus kosong dalam posisi berbaring. Ia bertujuan untuk melatih si anak. pada permulaannya anak akan menangis dan ibu bapa perlu bersabar kerana lama-kelamaan mereka akan terbiasa.

IKLAN

“Saya tak gunakan ubat gigi. Cuma berus kosong sahaja.

“Sebab nak biasakan dulu. Saya baringkan dan peluk dia untuk gosokkan gigi. Mula-mula menangis. Sekarang bila saya pegang berus gigi dia dah tahu.”

#4 BILA 18 BULAN BARU GUNAKAN UBAT GIGI

Dr Iqbal juga turut berkongsi yang dia mula menggunakan ubat gigi apabila anaknya berumur 18 bulan serta kuantiti ubat gigi yang perlu. Berus gigi selalunya akan menunjukkan saiz ubat gigi yang perlu digunakan.

Sekarang saya sudah mula gunakan ubat gigi kanak-kanak. Ada yang tanya banyak mana nak guna ubat gigi. Cuba tengok pada berus gigi. Ada warna biru di tengah-tengah.

Tak Perlu Guna Berus Kalau Bayi, Lap Guna Kain Je!, Ini Tip Doktor Gigi Kongsi Nak Jaga Gigi Anak Dari Awal

(Gambar) Itulah kuantiti untuk letak ubat gigi. Sikit sahaja. Tak perlu banyak pun.

Tak Perlu Guna Berus Kalau Bayi, Lap Guna Kain Je!, Ini Tip Doktor Gigi Kongsi Nak Jaga Gigi Anak Dari Awal

IKLAN

(Gambar) Kalau bawah 3 tahun, cuma sebesar sebiji beras.

#5 GUNA UBAT GIGI BERFLOURIDA

Dr Iqbal juga menyarankan penggunaan ubat gigi berflourida kerana ia memberikan perlindungan yang lebih padu. Bagi mengelakkan anak tertelan, dia menasihatkan ibu bapa agar membantu anak menggosok gigi.

“Ada juga tanya nak guna ubat gigi yang mana. Saya guna ubat gigi berflourida. Barulah gigi kuat dan tidak senang rosak. Kalau untuk budak, cukup 500-600 ppm flourida. Separuh dari orang dewasa.

“Sekarang sudah ada ubat gigu berflourida untuk kanak-kanak. Kalau tak nak bagi dia tertelan, kita sebagai ibu bapalah yang wajib gosokkan.”

Sumber: Dr Iqbal Rosali

EPISOD 8 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANINA: SI CILIK BERJIWA BESAR

IKLAN

Setiap parents pasti menginginkan anak-anak yang berjiwa besar. Mempunyai semangat tolong-menolong, akhlak yang baik serta menghormati orang tua. Oleh itu, ibu dan ayah sendiri harus menunjukkan contoh terbaik untuk menjadi ikutan anak-anak. Mereka umpama kain putih, ibu ayahlah yang bertanggung jawab untuk ‘mencantikkan’ hiasannya.

Saksikan Episod ke 8, PA&MA Journey Bersama JoviaNina pada 14 Oktober 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram Pa&Ma D Parents

Tak Perlu Guna Berus Kalau Bayi, Lap Guna Kain Je!, Ini Tip Doktor Gigi Kongsi Nak Jaga Gigi Anak Dari Awal

Memandangkan situasi Covid-19 masih lagi belum reda dan program on ground bersama followers Pa&Ma tidak dapat dilaksanakan, buat julung kalinya Pa&Ma menganjurkan Merangkak Race SSPN x Pa&Ma secara virtual.

Dengan yuran penyertaan RM20, si comel akan mendapat akaun SSPN, t-shirt, medal dan e-sijil. Best kan?

Hanya 3 langkah mudah untuk menyertai pertandingan ini. Pemenang akan dipilih berdasarkan video paling menarik dan menepati kriteria yang ditetapkan.

Ayuh apa tunggu lagi, daftarlah sekarang!!

Tak Perlu Guna Berus Kalau Bayi, Lap Guna Kain Je!, Ini Tip Doktor Gigi Kongsi Nak Jaga Gigi Anak Dari Awal Tak Perlu Guna Berus Kalau Bayi, Lap Guna Kain Je!, Ini Tip Doktor Gigi Kongsi Nak Jaga Gigi Anak Dari Awal

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI