Menjadi isteri dan ibu bekerjaya sememangnya memerlukan perancangan masa yang tepat. Seawal pagi lagi jadual mereka padat dengan urusan menyiapkan anak ke sekolah, menyiapkan sarapan dan seterusnya bersiap ke tempat kerja. Pulang sahaja ke rumah, tugasan tersedia tanpa sempat melepaskan lelah walau seketika. Semuanya demi anak dan suami.

Jangan memaksa diri jika kita tidak mampu. Isteri bukan robot. Ada waktunya bila emosi melanda, kita tidak mampu mengikut semua rutin dengan sempurna. Perkongsian dan luahan ibu ini, Amalina Sahebudin agak mencuit hati tetapi ada benarnya. Kita buat mana yang termampu, jangan terlalu memaksa diri. Relaks dan tenang-tenang sahaja. Suami pun pasti memahami.

IKLAN

Tips jadi isteri terbahagia untuk isteri yang bekerja:

1) Rajin, masak. Tak rajin, makan luar. Malas keluar, delivery/grabfood/foodpanda ada (yang pasti payment guna kad laki). Laki request nak masak jugak? Boleh. Lepas masak bagi laki kemas dapur, lepas makan tugas laki cuci pinggan.

2) Laki balik kerja lambat, kita makan dulu. Pastikan perut kita kenyang. Sebab perut yang lapar boleh mendatangkan amarah.

3) Laki nak keluar lepak malam-malam, mintak dia setelkan pinggan mangkuk kat sinki, buang sampah, kemas rumah dulu. Lepas tu biarlah dia keluar sebab bila dia keluar, kita kat rumah pun tenang.

IKLAN

4) Laki keluar lepak, tak payah lah nak berjaga sampai dia balik. Kau pegi masuk tidur. Pastikan kau dapat tidur secukupnya. Tidur kau pun penting. Tak cukup tidur juga boleh mendatangkan amarah.

5) Rumah bersepah, kau hulur vacum mintak laki kau vacum rumah sambil kau kemas apa yang patut.

6) Toilet kat rumah kau berbagi lah dengan laki dia cuci yang mana, kau cuci yang mana, gilir-gilir ke kan.

7) Kain baju kau suruh laki basuh & keringkan, kau lipat, iron & susun dalam almari. Sebab biasa laki bab melipat, iron & menyusun baju ni tak sekemas bini.

8 ) Anak-anak yang dah besar sikit, kau pass dekat laki untuk uruskan. Anak tu dah 9 bulan kau bawak dalam perut, 2 tahun duk mengempeng.. takut dia lupa pulak siapa bapaknya. Dan bapak tu pun takut dia lupa dia ada anak. Jadi kau kena tolong mereka saling mengenali satu sama lain.

Cukup lah 8 tips ni dulu. Aku bukan taknak me”raja”kan laki. Masalahnya laki aku tu keturunan diraja pun takde. Harta pun tak banyak mana. Pembantu rumah pun kitorang takde jugak. Harapkan part-time helper yang dipanggil sekali sekala. Aku cuma memberi peluang untuk dia tunaikan tanggungjawab dia dalam keluarga je.

 

Updated: Tips ni bukan bulat-bulat WAJIB buat macam tu..k? The key is SHARING YOUR RESPONSIBILITIES. Marriage is about SHARING. You both share your life together tapi takkan hal rumahtangga atas isteri je? Kalau isteri tu surirumah yang memang 100% uruskan rumah je maybe lain tips dia. Only you know how your marriage works. You do you. Nobody can tell you how to do your marriage.

Takde sepatah pun aku sebut pasal disrespect to husband. Suami yang share kerja rumah tak jatuh pun martabat dia as suami. Takde istilah takut bini. Lelaki-lelaki yang tak setuju ni mesti spesies berangan dia kaya raya tapi yang sebenarnya kau miskin, tak mampu nak ambik pembantu.

Jadi bini still kena kerja, tapi at the same time layan kau macam raja. Zaman sekarang lelaki-lelaki yang menjaga agama, terpelajar, mampu & berkarisma semuanya takde masalah nak uruskan hal rumah. Dia sibuk, dia cari pembantu sebab dia mampu.

Love ❤️