Setiap anak tak sama perangainya. Ada yang jenis pendiam, ada yang suka menonjol ke depan, pemalu ataupun jenis yang suka bercakap.

Percaya tak walaupun kita ada tiga anak, setiap daripada mereka lain-lain.  Kita tak boleh bandingkan mereka dan semestinya mereka ada keistimewaan masing-masing.

Berikut fakta yang dikupas oleh Pakar Keibubaapan dan Kekeluargaan, Ibu Rose

1) LINCAH – Aktif sangat, melompat berlari ke sana sini most of the time. Penat nak mengejar. Tak reti duduk diam.

Anak you mungkin lincah dan ada yang kata hiperaktif. Mungkin memenatkan sikit untuk kita berkejar-kejar dengan dia especially dalam shopping mall. Tapi sebenarnya karakter lincah ni RAJIN. Cepat bertindak dan suka menolong. Hiperaktif tu medical condition, sayang. jangan sama kan anak yang aktif, lincah dengan hiperaktif. Bersyukurlah. Walaupun dia ligat dan adakala memenatkan, tapi kalau you pandai didik, dia akan move the mountain untuk jadikan impian dia kenyataan.

2) SENSITIF – Kuat nangis dan pemalu sikit. Bila you jauh atau tegur sikit memang akan meleleh air mata. Cepat sentap.

Anak sensitif sangat. Asyik2 menangis dan berairmata. Geram. Eh, biar benar sayang. Anak yang sensitif ni lah yang faham bila you penat dan sakit nanti. Dia yang boleh rasa betapa you tengah sedih. Anak yang sensitif ni jiwa dia halus. Dia sebenarnya CARING. So, kalau anak mudah sentap dan mengalir airmata, bercakaplah dengan lemah lembut, supaya kehebatan diri dia terserlah. Tup…tup you mengalir airmata bila dia buat puisi “UNTUK IBU KU SAYANG!”

3) SERIUS – Pendiam dan suka menyendiri, nampak macam matang sebelum usia. Kurang bermain dan tak berapa banyak cakap macam kanak-kanak lain.

Anak I ni pendiam. Entah apa dalam otak dan hati dia tu. Tanyalah apa , jawab sepatah jer. Macam ada emas dalam mulut. Sebenarnya memang ada emas dalam mulut dia. Dia ni jenis OBSERVANT, memerhati. Dia tak suka cakap atau buat sehingga dia tahu dia boleh buat dengan baik. Dia akan analisakan apa yang dia sedang perhatikan. Nak naik gelongsor pun dia akan analisa fiziknya…hahaha… Jadi, jangan cepat marah dan desak anak macam ini. Raikan dan yakinkan diri you that its okay for them to be like that. Bagi dia space untuk observe dan come out with their own idea and conclusion. Most of the time they are GENIUS and solution giver.

4) CERIA – Semua benda nak ditanya, semua benda nak cuba buat, semua benda nak pegang, semua orang nak diajak borak.

Anak banyak cakap, memang seronok dan ghalit kita melihat telatahnya. Anak begini senang dirapati. Sebab dia RAMAH dan FRIENDLY. Suka berkawan dan menjadi tumpuan kawan-kawan. Pandai pulak tu bertolak ansur dengan kawan2. Tinggi keupayaan untuk NETWORKING dan bersilaturrahim ni.Yang ibu bapa perlu tumpu perhatian adalah menanam nilai dan prisip hidup yang baik ke dalam diri anak ini. Sebab anak ini akan amat mudah dipengaruhi oleh Peer Group Pressure. Tapi kalau ibu bapanya awesome dan merupakan kawan yang dia boleh trust…InsyaAllah anak ini can soar the sky dalam leadership dia.

Apapun karakter mereka yang membuatkan sayang tertanya ‘Kenapa perangai anak I macam ni?’, lets remind ourselves that there’s a positive potential behind it. Jadi, mari kita bantu bentuk mereka unleash that potential instead of questioning it.

Yang mana satukah karekter anak sayang?
LINCAH, SENSITIF, SERIUS atau CERIA?

Sumber: Ibu Rose