“Anak saya minum susu sampai tidur, gigi dia banyak yang rosak” Betul, menyusu botol atau menyusu badan boleh menyebabkan gigi rosak, lagi-lagi ngempeng sampai tidur.

Tak Salah Minum Susu Masa Tidur. Nak Elak Gigi Rosak? Buat Terus Dalam Masa 24jam

Dah budak budak memang lah minum susu malam, lepas tu terus tertidur. Dengan maknya sekali tertidur, biasalah tu.

Tak salah pun sebenarnya minum susu semasa tidur. Tak salah susu pun sebenarnya. Walaupun memang betul “nursing caries” itu wujud.

Tapi, ada caranya untuk elak daripadapa nursing caries terbentuk. Ikuti perkongsian penuh daripada doktor pergigian, Dr Izaza.

Bagaimana?

👶 Bersihkan gigi dan gusi keesokkan hari

👶 Pastikan gigi diberus sebersihnya dalam masa 24 jam atau kurang

IKLAN

Sebab, gigi mula rosak selepas 24 jam kalau sisa susu atau sisa makanan tak dibersihkan dari mulut selepas minum atau makan

👶 Bersihkan tempat favourite kuman iaitu di bawah gusi dan di celah gigi

Tak perlu tunggu tumbuh gigi baru kalut nak gosok. lagi awal lagi baik! Ada yang tahu, ada yang tak tahu. Baby akan start tumbuh gigi pada usia 6 bulan.

Masa ni, baby dah start makan makanan solid, masa ni masa yang sangat sesuai nak kenalkan anak berus gigi.

IKLAN

Kalau sebelum 6 bulan, pun kena bersihkan mulut anak lepas menyusu dengan kain nipis yang basah supaya mulut anak bersih.

Jadi nak guna berus gigi macam mana untuk baby 6 bulan ni? Guna berus gigi untuk baby yang berusnya lembut dan kecil. Memang saiz baby.

Tak Salah Minum Susu Masa Tidur. Nak Elak Gigi Rosak? Buat Terus Dalam Masa 24jam

Kalau nak best lagi, boleh guna berus gigi silicone. Mak boleh masukkan jari dalam berus gigi untuk berus gigi baby dan boleh bersihkan mulut dan lidah baby juga.

IKLAN

Untuk awal-awal tak perlu ubat gigi, guna air suam je untuk bersihkan gigi dan mulut baby, sebab baby masih tak tahu meludah.

Tak jumpa atau tak tau kat mana nak beli berus silicone? Boleh cari kat kedai baby atau kat farmasi. Kalau tak jumpa juga, boleh je guna kain kapas nipis dan dibasahkan

Simple je, mudah untuk bersihkan gigi anak-anak kalau dah intro dari awal.

Sumber: Dr Izaza Mohd Zan

Tak Salah Minum Susu Masa Tidur. Nak Elak Gigi Rosak? Buat Terus Dalam Masa 24jam

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Tak Salah Minum Susu Masa Tidur. Nak Elak Gigi Rosak? Buat Terus Dalam Masa 24jam

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI