“Anak saya minum susu sampai tidur, gigi dia banyak yang rosak” Betul, menyusu botol atau menyusu badan boleh menyebabkan gigi rosak, lagi-lagi ngempeng sampai tidur.

Dah budak budak memang lah minum susu malam, lepas tu terus tertidur. Dengan maknya sekali tertidur, biasalah tu.

Tak salah pun sebenarnya minum susu semasa tidur. Tak salah susu pun sebenarnya. Walaupun memang betul “nursing caries” itu wujud.

Tapi, ada caranya untuk elak daripadapa nursing caries terbentuk. Ikuti perkongsian penuh daripada doktor pergigian, Dr Izaza.

Bagaimana?

👶 Bersihkan gigi dan gusi keesokkan hari

IKLAN

👶 Pastikan gigi diberus sebersihnya dalam masa 24 jam atau kurang

Sebab, gigi mula rosak selepas 24 jam kalau sisa susu atau sisa makanan tak dibersihkan dari mulut selepas minum atau makan

👶 Bersihkan tempat favourite kuman iaitu di bawah gusi dan di celah gigi

Tak perlu tunggu tumbuh gigi baru kalut nak gosok. lagi awal lagi baik! Ada yang tahu, ada yang tak tahu. Baby akan start tumbuh gigi pada usia 6 bulan.

Masa ni, baby dah start makan makanan solid, masa ni masa yang sangat sesuai nak kenalkan anak berus gigi.

Kalau sebelum 6 bulan, pun kena bersihkan mulut anak lepas menyusu dengan kain nipis yang basah supaya mulut anak bersih.

Jadi nak guna berus gigi macam mana untuk baby 6 bulan ni? Guna berus gigi untuk baby yang berusnya lembut dan kecil. Memang saiz baby.

Kalau nak best lagi, boleh guna berus gigi silicone. Mak boleh masukkan jari dalam berus gigi untuk berus gigi baby dan boleh bersihkan mulut dan lidah baby juga.

Untuk awal-awal tak perlu ubat gigi, guna air suam je untuk bersihkan gigi dan mulut baby, sebab baby masih tak tahu meludah.

Tak jumpa atau tak tau kat mana nak beli berus silicone? Boleh cari kat kedai baby atau kat farmasi. Kalau tak jumpa juga, boleh je guna kain kapas nipis dan dibasahkan

Simple je, mudah untuk bersihkan gigi anak-anak kalau dah intro dari awal.

Sumber: Dr Izaza Mohd Zan