Kita rasa ujian yang Allah bagi kita dah cukup berat. Tapi, kita tak sedar yang di luar sana, masih ada insan yang diuji lebih hebat dari kita. Semoga setiap yang diuji, Allah kurniakan kesabaran tinggi.

Perkongsian dari seorang ibu, Puan Naizah Ismail mengenai tangan anaknya yang melecur ini boleh jadi peringatan bersama. Kadang hanya beberapa saat kita terlepas pandang, sekelip mata boleh berlaku perkara tak diingini pada anak.

Beberapa bulan yang lepas, Ahmad Furqan terkena periuk panas (Dia tekup tangan kat lubang yang keluar wap masa nasi tengah mendidih). Melecur jari dan telapak tangan.

Sehingga isi dah masak. Time kena, dia tak terus angkat tangan dan menangis..Melekat je tangan kat situ, sampai la abi dia perasan dia pegang periuk.

Bila tarik tangan, telapak tangan dia dah putih..Time tu baru dia menangis..Mungkin baru terasa sakit..

IKLAN

Orang kata, bila kena air panas, periuk panas dan seangkatan dengannya tak boleh siram tempat yang kena tu dengan air paip. Macam-macam la petua orang bagi. Kami yang tak ada ilmu ni ikut je la.

Nak dijadikan cerita, masa kena kami letak kicap. Selepas letak kicap, letak pulak ubat gigi..Dah macam ‘men-experimentkan’tangan anak sendiri..Puncanya sebab kurang ilmu..

Cara yang sebetulnya, bila dah kena, siram dengan air paip. Untuk elakkan panas tu dari terus merebak. Mungkin ada yang dah tahu dan mungkin ada yang belum tahu. Yang tak tahu, kena ambil tahu..Yang dah tahu, jangan kecam kami yang tak tahu.

Rata-rata yang persoalkan macam mana boleh kena. Ada yang kata kami tak pandai jaga anak. Macam-macam kecaman la yang telinga ni kena dengar. Apa boleh buat. Sabar je la. Mak mana yang nak tengok anak sakit. Lagi-lagi bila terpaksa ulang alik ke hospital.

Kadang-kadang rasa down..Tapi alhamdulillah ada suami yang positif..Setiap hari bagi rata-rata semangat..Time tu pkp..Allah je la yang tahu penatnya menunggu dalam wad..Suami nak jenguk pun tak boleh lama..Pesakit pulak aktif..Tak macam org lain. Asyik nak jalan je tak nak duduk kat katil..Ye la kan..Yang sakit tu tangan, bukan kaki..Malam je, pesakit susah nak tidur..Nak buat macam mana, selalu tidur bawah ketiak bapak..Tetiba kena tidur dengan mak.

Tapi alhamdulillah, skrg dah okay..Tangan dah baik..Hanya perlu follow pakar fisio je..Untuk jari yang dah bengkok sikit. Ye la,besi yang sepatut pakai 3 minggu hanya bertahan 2 minggu je.

Ujian ni tak seberapa..Masih ada kat luar sana yang ujian nya lebih hebat. Bersyukur sebab Allah beri ujian untuk hapuskan dosa2 kita masa kita masih kat dunia.

Alhamdulillah keadaan tangan dh semakin membaik..Cuma parut mgkin akan kekal mcm tu atau berubah warna..Wallahualam..sebab doc tak jamin warna akan sama sebab kulit yang ditampal tu dari tempat lain(bukan dari tangan)

Hanya perlu ingat,bila diuji,terima dengan redha..Suami isteri kena main peranan..Kalau salah seorang down, yg seorang lagi tak boleh ikut down..Jadilah penyumbang kata-kata semangat.

Untuk orang sekeliling, jangan terlalu mengecam. Sebab kita tak tahu, ujian apa yang Allah sediakan untuk kita.

Sumber: Naizah Ismail