Selepas baca review drama korea “Go Back Couple” yang dikongsi oleh pengguna facebook  Nurul Shazalina Zainudin, admin rasa tertarik nak kongsi dengan semua pembaca. Drama ini sangat dekat dengan kehidupan kita yang sudah berkahwin dan berkeluarga.

Bagaimana kehidupan yang kita lalui sebagai suami isteri setiap hari, masing-masing sibuk dengan tanggungjawab untuk menguruskan kehidupan berumahtangga. Terkadang isteri rasa suami tak memahami dan terkadang suami penat dengan sikap isteri. Komunikasi yang baik sangat penting!

Sebenarnya kisah-kisah realiti seperti ini yang diadaptasi dalam drama boleh kita ambil pengajaran. Jangan terlalu ikutkan rasa hati dan pentingkan diri lebih-lebih lagi bila kita dah berkeluarga dan ada anak. Anaklah segalanya.. saat kita rindukan ‘hiburan’ luar sebenarnya ‘hiburan’ paling indah ada depan mata kita (anak-anak). Apa yang kita kejar diluar sebenarnya boleh membunuh kehidupan yang kita bina dari rasa kasih sayang.

IKLAN

REVIEW KOREAN DRAMA “GO BACK COUPLE”

Suami isteri kena tengok. Confirm korang akan hargai pasangan masing2 dan anak anda

Terus rasa nak bermaaf maafan hehe. Saya bukan lah kaki drama korea. Tv pun tak ada channel kat rumah ni. Bukan kaki tengok movie jugak!

Tapi tiba2 tertengok video pendek cerita ni. Macam best, elok pula terjumpa link full episodes dia. So anak2 tidur, layanlah. Konon nak layan sikit, tapi terus layan sampai habis😂

Tapi cerita dia sangat best! Part lawak, sy gelak sungguh2. Part nangis sy nangis sungguh2, sampai teresak2, terus rasa syg gila kat suami dan anak2. Dan2 gi peluk suami sebab takut kehilangan dia haha.. Emosi sungguh

Cerita ni sesuai ditonton oleh semua pasangan suami isteri. Lagi2 yg selalu gaduh 😅. Suami rasa isteri tak cantik, selekeh. Isteri rasa suami tak caring, tak layan elok2

Haa, tengoklah..

IKLAN

Cerita dia bermula dengan episod laki bini dah mula renggang. Isteri penat sangat jaga anak kecil. Nak makan pun tak sempat. Selekeh je duduk rumah (tapi taklah selekeh, sebab orang dia cantik, kita yang bersiap ni pun tak cantik macam pelakon tu haha).

Si lelaki pula sibuklah kerja. Isteri call tak angkat. Anniversary pun lupa. Selalu balik lewat malam.

Masing2 pendam je kemarahan pd psgn. Tapi 1 hari, isteri dpt gmbr laki dia pgg tgn seorg perempuan depan motel. Elok pula isteri dia tgk bil kredit kad suami dia sblm ni penuh dgn bil motel. Mmg menangis2 lah ingat laki dia curang. Dia pulak tgh low confident, rasa selekeh.

Tapi laki dia sebenarnya tak jahat. Dia dibuli oleh seorang doktor ni. Kena hina, kena tahan maki. Mcm2lah. Sebab tu dia stress. Balik kerja lambat.

Tapi dia tak bagitahu isteri dia. Kiranya kurang komunikasi. Last2 gaduh dlm phone, minta cerai.

Lepas isi borang cerai tu, 1 hari dua-dua org bangun tidur, masuk ke zaman lama mereka. Zaman di Universiti

Kelakar sgt tau part ni

Mcm mana diorang hadapi hari2 mereka semula. Excited sbb makin muda, jumpa kwn2 lama, dah tau apa jadi. Dan suami isteri ni dulu kenal kat Universiti yg sama. Diorang ni mmg sgt benci satu sama lain dah skrg. So diorang excited masuk zaman ni, cari balik crush lama mereka.

Buat perangai gila2, nak buat apa yg xboleh buat. Kelakarnya, walaupun mereka kembali zaman muda, tapi pemikiran mereka ikut umur mereka yg sbnr

Mcm2 lah jadi. Diorg enjoy sgt2. Sampai dua2 laki bini ni berjaya dekati crush masing2 dulu

Tapi lama2 mereka rasa sedih

Sedih sebab apa

Sebab dalam mereka meraikan kebebasan mereka, mereka sebenarnya kehilangan anak mereka

Mana mungkin anak mereka ada kalau mereka tak kahwin. Tiap2 malam isteri ni menangis rindukan anak mereka. Suami pun sama. Bayangkan kalau korang ada anak, syg sgt2 anak tu (of course la syg kan, lebih dari diri sendiri).

Tiba2 bangun, anak tu tak ada. Memang tak akan ada sebab korang kembali zaman dulu. Sedih tak? Sedih sgt2 kalau sy bygkan diri sy dlm cerita tu.

Mana akil, mana aurora.. Uwaaa (over kan imaginasi sy haha)

Start part ni, banyak sgt part sedih. Sedih yg betul2 sedih. Korang tengoklah. Mcm mana akhirnya

Dapat ke diorang kembali ke dunia asal mereka. Dapat ke jumpa anak mereka semula. Mereka bersama kembali atau dengan pasangan baru?

Recommended

Pengajaran sgt banyak untuk pasangan suami isteri. Komunikasi sangat penting. Jangan ingat laki boleh fhm fikiran isteri. Laki pun sama, jangan ingat isteri faham kenapa laki buat itu ini. Please jadi open. Barulah kurang masalah. Ni laki suka rahsia pasal kerja dia. Kenapa balik lewat, kenapa dingin. Yg perempuan pun, nak itu ini, tapi diam, pendam. Harap laki fhm sendiri. Memang masalah jadinya.

Selain tu, ada juga pengajaran hargai ibu bapa masa mereka masih ada. Diorang dah mati nanti, korang akan sedih sgt. Rasa nak putar masa. Dlm cerita ni, isteri tu diberi peluang jumpa mak dia semula. So dia lyn mak dia baik sgt2. Buat mcm2 bersama2. Sehingga dia boleh terima hakikat kalau mak dia takde nanti.

Sumber: Nurul Shazalina Zainudin