Doa ibu bapa adalah doa yang amat mustajab dan kekuatan buat anak. Sebagai ibu bapa kita seharusnya mengambil peluang ini untuk sentiasa memohon dan meminta kepada Allah agar diberikan kebaikan buat mereka.

Ini bertepatan dengan sebuah hadis, di mana Baginda bersabda:

“Ada tiga doa yang diterima oleh Allah secara langsung iaitu doa orang yang dianiaya, doa seorang musafir dan doa orang tua terhadap anaknya.” (Hadis Riwayat Tirmudzi, Ahmad dan Abu Daud)

Oleh itu, amalkan beberapa amalan ini berserta dengan bacaan ayat-ayat suci al-Quran. Semoga kita mampu menjadi ibu bapa yang baik dan dikurniakan anak yang soleh dan beriman.

Tip Didik Anak Soleh, Rajinlah Usap Ubun-Ubun Anak Masa Tidur Sambil Baca Doa Ni

IKLAN

5 tips mendidik anak soleh :

1. Bangun pagi, peluk anak sekurangnya 3x dan usap kepalanya dan berselawat sambil berniat dalam hati (bergantung pada niat kita untuk anak)

2. Lembutkan hati anak
hembus pada ubun-ubun, makanan dan pakaian
– Surah AlFatihah
– Surah Al-Hasyr (ayat 21-24)
– Surah Taha (ayat 1-5)
– Ayat Qursi
– zikir ya Latif

IKLAN

Tip Didik Anak Soleh, Rajinlah Usap Ubun-Ubun Anak Masa Tidur Sambil Baca Doa Ni

3. Setiap kali nak nasihat anak, baca 3 nama Allah dan hembus :
– Ya ‘Aziz
– Ya Jabbar
– Ya Mutakabbir

4. Doa khas agar keluarga jaga solat dan elok perangai. (Surah Ibrahim : ayat 40)

IKLAN

5. Sentuh lembut ubun-ubun anak dengan tangan kanan sambil doa dan nyatakan harapan. Sebaiknya setiap malam dalam keadaan baru hendak tidur ketika otak sedang berehat dan lebih mendengar kata.

(Dipetik dari Buku Mendidik Anak Cara AlFateh)

Kredit: Pakar Diari Hati 

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)