Kanak-kanak sememangnya sangat suka dengan haiwan. Namun begitu ibu bapa tidak boleh membiarkan anak mereka yang masih kecil bersendirian bermain dengan haiwan liar yang berkeliaran.

Baru-baru ini tular satu video seorang kanak-kanak hampir digigit oleh seekor monyet sambil diperhatikan ibu bapanya sehingga seorang pakar veterinar drima_vet terpanggil untuk memberi respon terhadap video tersebut.

Pantau Anak-Anak Kecil

Menerusi video yang dimuat naik oleh drima_vet di TikTok, dia meluahkan rasa kesal akan situasi yang berlaku kepada kanak-kanak yang hampir menjadi mangsa serangan seekor monyet sebelum diselamatkan oleh ayahnya.

Tolonglah jaga anak-anak. Benda ni tak kelakar.

“Tolonglah Jaga Anak-Anak” Pakar Veterinar Tegur Video Kanak-Kanak Hampir Digigit Monyet Bukan Perkara Kelakar

Menurut Dr Ima lagi, ibu bapa perlu memantau dan mengawasi pergerakan anak-anak apabila berada di kawasan haiwan liar untuk mengelakkan daripada perkara buruk berlaku dan boleh mencederakan anak mereka.

Menerusi video tersebut, dapat didengar suara gelak ketawa daripada individu yang merakam kejadian tersebut dan seakan terhibur dengan kejadian cemas yang sedang berlaku.

@drima_vet Kecuaian manusia, monyet boleh jadi mangsa. Tolong kawal dan jaga anak anda! #vetlife #drima_vet #TikTokGuru #LearnOnTikTok #fyp #foryoupage #JomBelajar #shouldbeme ♬ original sound – Salehatul Khuzaimah

IKLAN

Pakar Veterinar yang aktif berkongsi info berkenaan haiwan di TikTok ini berpesan supaya orang ramai tidak mengganggu habitat liar kerana berkemungkinan haiwan tersebut akan menyerang apabila mereka rasa terancam.

Haiwan Liar Akan Dibunuh

Nanti monyet tu juga yang akan ditangkap dan dibunuh disebabkan menyerang kanak-kanak.

So basically you have to really understand, dekat situ pun dah ada tulis kawasan monyet liar jadi jangan kacau dan ganggu dia.

Beliau turut mengingatkan bahawa gigitan haiwan liar bukan sahaja akan menyakitkan tetapi manusia berisiko terkena penyakit berbahaya.

IKLAN

“Tolonglah Jaga Anak-Anak” Pakar Veterinar Tegur Video Kanak-Kanak Hampir Digigit Monyet Bukan Perkara Kelakar

Katanya kanak-kanak tersebut bertuah kerana monyet itu tidak menggigitnya.

Menurutnya lagi, dia sebagai doktor veterinar pun sangat berhati-hati kalau berhadapan dengan haiwan liar demi keselamatan diri sendiri.

Lagi satu bahayanya monyet juga boleh bawa penyakit Zoonotik penyakit yang boleh berjangkit ke manusia.

IKLAN

Sumber: @drima_vet

Nak tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu, jom join webinar PERCUMA Ya, Aku Mampu Susukan Anak! secara ONLINE pada 29 Oktober 2022. Daftar nama anda di SINI 

“Tolonglah Jaga Anak-Anak” Pakar Veterinar Tegur Video Kanak-Kanak Hampir Digigit Monyet Bukan Perkara Kelakar

Untuk lebih banyak info terkini jom klik di SINI

Nak Menang hadiah 2 TIKET masuk ke GENTING SKYWORLD, daftar di SINI

“Tolonglah Jaga Anak-Anak” Pakar Veterinar Tegur Video Kanak-Kanak Hampir Digigit Monyet Bukan Perkara Kelakar
Jom, kongsikan foto comel si manja anda bertemakan Jungle Cuties di SINI! Ada hadiah menarik menanti