Pernah tak anda ditegur kerana saiz badan anak kecil berbanding kanak-kanak seusianya? Jika ya, adakah ini bermakna anak mengalami tumbesaran terbantut? Ini penjelasannya.

Tubuh Anak Kecil Tanda Tumbesaran Anak Terbantut? Ini Simptom Yang Mama Perlu Tahu

Tumbesaran kanak-kanak terbantut

Tumbesaran terbantut (faltering growth – sebelum ini disebut failure to thrive) merujuk kepada kadar pertambahan berat badan yang lebih perlahan pada zaman kanak-kanak daripada jangkaan mengikut usia dan jantina.

Bayi atau anak yang gagal berkembang dengan baik ketara kelihatan lebih kecil atau lebih pendek daripada kanak-kanak seusia mereka.Bagi remaja pula, mereka tampak lebih kecil dan rendah atau kurang perubahan yang biasa berlaku semasa akil baligh. Namun, wujud definisi berbeza dalam apa yang dianggap sebagai pertumbuhan dan perkembangan normal.

Simptom tumbesaran terbantut

Secara umum, kadar perubahan berat dan ketinggian lebih penting daripada ukuran sebenar. Dalam tumbesaran kanak-kanak atau bayi yang gagal untuk berkembang ini, mereka akan mempunyai ketinggian, berat dan lilitan kepala yang tidak sepadan dengan carta pertumbuhan standard.

Kesannya tumbesaran mereka akan menjadi perlahan atau terhenti yang menjejaskan perkembangan dalam aspek:

 • Kemahiran fizikal, seperti berguling, duduk, berdiri dan berjalan
 • Kemahiran mental dan sosial
 • Ciri-ciri seksual sekunder – tertangguh ketika remaja

Tiga situasi yang boleh menjadi punca tumbesaran terbantut

IKLAN

1. Pengambilan kalori yang rendah, punca tumbesaran kanak-kanak terbantut
Bayi dan kanak-kanak memerlukan jumlah kalori berbeza mengikut usia, saiz, jantina, tahap aktiviti dan keperluan perubatan. Ada kanak-kanak lebih besar sangat cerewet makan. Berjumpa dengan pakar boleh membantu mengatasi masalah ini.

2. Keperluan kalori yang tinggi
Sesetengah keadaan perubatan memerlukan anak untuk mengambil lebih banyak kalori. Sebagai contoh, penyakit jantung kongenital memerlukan jantung mengepam lebih cepat untuk memenuhi keperluan tubuh dan mempercepatkan metabolisme badan. Jadi, anak memerlukan kalori tambahan untuk memenuhi peningkatan permintaan ini.

Jika ini keadaannya, doktor akan membantu untuk membangunkan pelan bagi memenuhi keperluan kalori tambahan anak, termasuklah:

Suplemen: Makanan tambahan tinggi kalori boleh ditambah ke dalam susu ibu yang dipam atau formula. Untuk anak lebih berusia, mereka boleh mengambil minuman berkalori tinggi

Snek: Bagi anak lebih besar, tanyakan doktor tentang kekerapan untuk memberikan hidangan makanan berkalori tinggi sebagai snek seperti mentega kacang dan keju

Penyusuan tiub: Bayi atau kanak-kanak dengan keperluan pemakanan kompleks mungkin memerlukan penyusuan tiub – melalui lubang hidung, tekak atau lubang pada perut – untuk menambah atau menggantikan penyusuan biasa

IKLAN

3. Masalah kesihatan lain
Keadaan seperti penyakit seliak atau cystic fibrosis menyekat penyerapan nutrien makanan oleh tubuh. Masalah penghadaman seperti sembelit kronik dan alahan makanan boleh menyebabkan waktu makan dan ke tandas sebagai situasi yang menyakitkan.

Anak autisme ada kalanya tidak suka tekstur atau rasa makanan tertentu, yang menjadikan mereka sukar untuk beralih kepada makanan pejal. Kanak-kanak lebih besar pula mungkin hanya memilih untuk makan sejenis makanan sahaja.

Diagnosis

Amat penting untuk menentukan sama ada tumbesaran terbantut ini berpunca daripada masalah perubatan atau faktor persekitaran seperti penderaan atau pengabaian.

Punca perubatan yang menjejaskan tumbesaran kanak-kanak seperti:

IKLAN
 • Keabnormalan kromosom seperti sindrom Down dan sindrom Turner
 • Kecacatan dalam sistem organ utama
 • Masalah dengan sistem endokrin – kekurangan hormon tiroid, kekurangan hormon pertumbuhan atau hormon lain
 • Kerosakan pada otak atau sistem saraf pusat yang boleh menyebabkan kesukaran menyusu pada bayi
 • Masalah jantung atau paru-paru yang boleh menjejaskan cara oksigen dan nutrien bergerak melalui badan
 • Anemia atau gangguan darah lain
 • Masalah gastrousus yang mengakibatkan malpenyerapan atau kekurangan enzim pencernaan
 • Gastroenteritis jangka panjang dan refluks gastroesophageal – biasanya bersifat sementara
 • Serebral palsi
 • Jangkitan jangka panjang (kronik)
 • Gangguan metabolik
 • Komplikasi kehamilan dan berat lahir rendah

Faktor lain yang menyebabkan tumbesaran kanak-kanak terganggu:

 • Deprivasi emosi kesan penolakan, permusuhan atau penarikan diri ibu bapa
 • Masalah ekonomi yang menjejaskan aspek pemakanan, keadaan kehidupan dan sikap ibu bapa
 • Pendedahan kepada jangkitan, parasit atau toksin
 • Tabiat pemakanan tidak sihat seperti makanan di hadapan televisyen dan tidak mempunyai waktu makan berjadual
 • Dalam kebanyakan kes, puncanya tidak dapat ditentukan.

Rawatan untuk tumbesaran terbantut

Rawatan bergantung kepada punca pertumbuhan dan perkembangan terbantut. Tumbesaran kanak-kanak yang terjejas akibat faktor pemakanan boleh diselesaikan dengan menyediakan diet yang seimbang.

Jika faktor psikososial terlibat, rawatan akan melibatkan memperbaiki dinamik keluarga dan keadaan hidup. Sikap dan tingkah laku ibu bapa mungkin menyumbang kepada masalah anak dan perlu diteliti.

Dalam kebanyakan kes, anak mungkin perlu dimasukkan ke hospital pada permulaan untuk memberi tumpuan kepada pelan rawatan perubatan, tingkah laku dan psikososial yang komprehensif.

Jangan berikan anak sebarang suplemen tanpa berunding dengan doktor terlebih dahulu.Masalah tumbesaran anak terbantut ini boleh diatasi dengan sokongan keluarga sepenuhnya. Pastinya anda mahukan yang terbaik untuk anak, jadi jika wujud sebarang kebimbangan berkaitan mereka, berbincang dan dapatkan bantuan doktor.

Tubuh Anak Kecil Tanda Tumbesaran Anak Terbantut? Ini Simptom Yang Mama Perlu Tahu

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI