Ciuman dan pelukan pada anak adalah salah satu cara nak mengungkapkan rasa kasih sayang. Tapi masih ada ibu bapa yang keliru bahagian mana sebenarnya tempat untuk mencium anak-anak.

Bahagian paling digalakan untuk memberi ciuman pada anak-anak adalah di kepala, dahi, pipi dan tangan. Dan bagi ibu bapa yang terbiasa mencium bibir anak, sebaiknya jangan diteruskan lagi. Kenapa? Ini perkongsian Dr Taufiq Razif .

Nak tunjuk kasih sayang pada anak boleh tapi sebaiknya jangan sampai dengan mencium bibir anak kita.

Ia bukan haram secara mutlak tetapi tahu tak kita :
– Bibir anak adalah Erogenous Zone anak. Erogenous zone ini adalah anggota badan yang boleh membangkitkan ransangan seksual apabila disentuh

– Bibir adalah kawasan yang ‘super sensitive’ yang mempunyai banyak reseptor saraf. Ianya membuatkan bibir menjadi sangat sensitif apabila disentuh dan boleh meransang syahwat.

IKLAN

– Ketika seorang anak mencapai usia sekitar 4-6 tahun keinginan seksualnya mulai muncul (dan beberapa anak-anak keinginan seksualnya muncul lebih awal, terkadang muncul pada usia 2 atau 3) dan ciuman di bibir akan mendorong keinginan seksual anak.

– Mencium bibir anak boleh membuatkan anak mengalami ‘moral conflict’. Mereka akan merasakan bahawa ciuman di bibir adalah normal sebagai tanda kasih sayang walaupun daripada orang tidak dikenalinya.

IKLAN

Ajarkan ilmu ini pada pasangan dan ahli keluarga kita yang lain juga kerana kesalahan yang sedikit dalam mendidik anak boleh memberi impak yang sangat besar hingga mereka dewasa.

Kredit: Dr Taufiq Razif

IKLAN

Mama jom rileks jap, klik link ni!

Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.

Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah. Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)