Ubi Getuk Frozen Jadikan Menu Minum Petang. Teringin Nak Makan, Bila-bila Boleh Dinikmati!
Buat mak-mak yang suka menyediakan menu minum petang untuk dinikmati seisi keluarga, bolehlah cuba sediakan ubi getuk yang difrozenkan ini. Tentunya bila sudah ada stok di dalam peti sejuk, kerja menyediakan hidangan semakin mudah dan cepat. Pantang rasa teringin, terus boleh goreng dan dinikmati bersama.
Ubi Getuk Frozen
Bahan-bahan:
2 kg ubi yang sudah kupas kulit
1 biji kelapa parut putih/ 350gm
2 cawan gula pasir( nak lagi manis boleh tambah sikit) terpulang pada citarasa masing-masing.
2 sudu besar tepung gandum.
Cara-caranya:
1.Rebus ubi hingga empuk ( isi garam)
2.Setelah empuk..tos kemudian hancurkan hingga lumat.
IKLAN
3.Tambah kelapa + gula + tepung gandum.
4.Gaul sebati.
5.Timbang setiap doh 20gm.
6.Bulat-bulatkan, pastikan sapu minyak dekat tapak tangan supaya mudah nak bulat-bulatkan.
Ekstra Info : Kuantiti dapat 140biji +-
Tepung salut
Bahan-bahan:
IKLAN
400 gm tepung beras
200 gm tepung gandum
1sudu besar garam
2 biji telur
1 cawan air kapur sederhana keruh.
21/2 cawan air biasa
Sedikit pewarna kuning.
IKLAN
Cara-caranya :
1.Satukan semua bahan hingga larut.
Celupakan doh ubi dan kemudian goreng sekejap.
Tips
-Pastikan minyak betul-betul panas.
-Guna api sederhana.
-Setelah letak ubi dalam kuali segera kacau-kacau supaya tak melekat satu sama lain.
-Jangan goreng terlalu lama @ api besar nanti ubi meletop pecah-pecah.
-Goreng sekejap dulu bila sudah sejuk baru beloh pack dan frozenkan.
Weekend ni tak tahu nak bonding time di mana bersama famili? Apa kata sertai Projek Parenting Care 2023 dengan pelbagai aktiviti menarik serta hadiah lumayan sesuai untuk seisi keluarga! Ibu ayah boleh ikuti Bual Sihat & Selamat serta Carseat Talk dan anak-anak boleh join pertandingan mewarna.
Pening mencari-cari menu berbuka petang ini? Apa kata cuba daging masak hitam berempah pula untuk hidangan suami dan anak-anak. Berbanding daging masak hitam lain, resipi yang satu ini cukup mudah disediakan malah bahan-bahannya juga begitu mudah disediakan.
Hanya perapkan seketika dan campurkan bersama bahan rempah lain hingga kuahnya pekat dan likat. Memang padu. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Pn Nurul Ain ini.
Untuk menu berbuka hari ni saya pilih untuk masak lauk daging masak hitam berempah. Saya share juga resepi / cara saya. Semoga bawa manfaat utk kawan-kawan yg tgh mencari menu berbuka.
Bahan-bahan:
Daging
Daun pandan
Serai
Rempah sekawan
Daun pandan
Bahan Kisar:
Bawang besar seulas
Bawang merah 3 – 4 ulas
Bawang putih 2-3 ulas
Serai
Lengkuas
Halia
Bahan Sangai:
Ketumbar
Jintan manis
Jintan putih
Ni hero kita. Daging ni perap siap-siap dengan kicap manis. Sampai agak tenggelam separuh daging tu. Perap paling kurang 30 min.
Panaskan minyak tumis bahan-bahan ni dulu.
Kemudian tu tumis bahan kisar. Kalau yang suka pedas boleh tambah cili kisar sekali. Sis tak nak sebab makan dengan anak.
Kacau sebati. Tumis sampai pecah minyak tau.
Sementara tu sangai bahan- bahan sangai. Jaga-jaga api ye waktu sangai jangan sampai rentung. Nampak warna dah macam gelap sikit boleh tutup api.
Pastu kisar kering bahan sangai tadi. Kalau malas guna je yang serbuk punya tapi sis prefer guna biji lagi best. Nampak la rajin sikit.
Lepas tu blend pulak sebiji tomato. Jangan lupa buang bijinya ya.
Dah pecah minyak, masukkan pulak bahan sangai tadi dan jugak tomato yang dikisar tadi tu.
Masukkan daging yang kita perap tadi dalam bahan tumis tadi. Masukkan 2 sudu besar kicap pekat.
Masak sampai daging empuk. Guna api kecik ye. Kemudian tu masukkan gula melaka ni. Agak-agak je dah sebab tadi dah guna kicap manis perap daging.
Bila daging dah betul-betul empuk akhir sekali letak sedikit santan pekat baru lah rasa lemak-lemak sikit kuah kita nanti. Kacau sebati, tutup api. Siap.
Daging masak hitam berempah. Kena dengan nasi panas – panas sambil gigit cili hijau besar sedap sangat!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Ramai ibu bapa tertanya-tanya tentang penambahan garam ke dalam makanan bayi. Kebanyakannya beranggapan menambah rasa dalam makanan bayi boleh bagi rasa sedap dengan harapan anak berselera makan.
Sebenarnya jika diikutkan tak perlu pun menambah garam atau gula kerana dalam tempoh usia setahun buah pinggang anak sedang dalam proses untuk berfungsi dengan baik.
Perkongsian dari Dr Izzar Anwari mengenai tambah gula dan garam dalam makanan bayi boleh dijadikan panduan semua ibu bapa.
Bila baby dah start boleh makan (weaning) pada umur 6 bulan, parents / anasir luar mesti ada cakap ‘tambahlah garam/gula dalam makanan baby tu, kesian makan takde rasa’ .Hmm. Bolehkah kita tambah gula / garam dalam makanan baby?
Sebenarnya baby dah mendapat garam semulajadi yang secukupnya daripada susu ibu. Kalau beri susu formula pun cukup juga. So kalau kita tambah lagi garam dalam makanan baby, ia akan memudaratkan baby sebab buah pinggang baby tak cukup matang lagi nak memproses garam berlebihan di dalam darahnya. Kang kecil2 dah rosak buah pinggang. Kesian anak.Untuk gula pula, kenapa nak tambah gula atau kasi makanan/minuman manis kat baby? Orang dewasa pun tak patut mengambil makanan/minuman bergula, apatah lagi baby. Nanti obese pulak baby. N kalau baby ada gigi, nanti senang nak mereput gigi dia (tooth decay).
Yang paling merisaukan kalau baby dah didedahkan dengan makanan manis/masin dari kecil, ia akan membentuk taste preference baby iaitu dia akan suka makan manis/masin je. Yang lain tak nak. Kesan jangka masa panjang ialah dia akan membesar dengan risiko tinggi untuk mendapat penyakit darah tinggi, penyakit jantung, obesity atau diabetes. Pilihlah mana2.So ibu bapa, elakkan tambah garam dan gula dalam makanan baby. Kita orang dewasa pun tak digalakkan makan garam n gula berlebihan. Kalau boleh, makanan baby tu beli yang memang khas untuk baby. Bukannya beri baby makanan orang dewasa sebab kandungan garam/gula tak sesuai langsung untuk baby. Jagalah amanah anda dengan baik dan bertanggungjawab.
Tidak semua ibu memerlukan milkbooster. Sekiranya diperlukan sekali pun, pastikan ianya diperbuat daripada bahan yang semula jadi atau real food. Resepi milkbooster yang dikongsikan ibu ini boleh anda cuba.
Penurunan produksi susu mencemaskan sesetengah ibu. Namun setelah mencuba pelbagai cara seperti memerah kerap untuk mengosongkan payu dara, memastikan pelekapan betul, penyusuan terus yang kerap, mengurangkan tekanan/ stres, mengamalkan pemakanan seimbang dan sebagainya, opsyen terakhir yang boleh dilakukan ialah mengambil makanan atau minuman sebagai milk booster.
Puan Nad Masrom telah berkongsi tentang tentang 1 resepi milk booster yang boleh dikongsi. Ia juga boleh dijadikan dalam bentuk uncang agar proses penyediaan/ membancuh mudah. Berikut ialah perkongsian beliau;
Mak teringin nak minum air yang orang selalu cakap boleh jadi milkbooster tu.
Tapi mak saya bukan menyusu. Dia cuma suka minum air tu bila saya pernah bawa pergi hospital masa mak kena warded.
Bila saya balik kampung, saya rebuskan semua (kurma merah, kurma hitam, buah longan, gula madu, goji dan rose bud). Saya hidang panas-panas. Bukan mak je suka, ayah dengan adik ipar pun suka.
Cuma mak suka bila minum yang panas-panas. Mak tak suka yang dah sejuk. Bila rebus banyak, yang lebih tu nanti sejuk. Bila panaskan balik, rasanya dah kurang ‘segar’.
Mak request nak set ni yang dah siap packet (macam 3 in 1 tu). Tinggal tuang air panas je.
Sebab nak tunaikan permintaan mak, kami anak-beranak ni belilah semua set ni kat kedai ubat berhampiran. Mak memang dah kenal rapat dengan tuan kedai tu, Lim.
Kami pun cakap nak buat macam ni sekian-sekian. Jadi Lim pun bantu sediakan bahan-bahan.
POTONG KECIL BAHAN
Balik tu kami berjemaahlah buat. Potong kecil-kecil (kurma merah, kurma hitam, longan). Lepas tu rose bud tu kami letak dalam bekas uncang teh dan lipat je.
Gula madu kami potong guna pisau sambil diketuk dengan tukul. Gigih betul nak siapkan set 3 in 1 untuk mak. Tukul besi semua keluar (boleh je nak guna gula batu tapi kami nak buat special untuk mak).
Lepas tu kami cuba lah minum. Fuhhhhh… Sedap dan menyegarkan. Ayah pun suka. Tengah tidur siap terjaga nak minum juga.
TINGGAL TUANG AIR PANAS JE!
So bolehlah saya balik Kulai dengan tenang. Mak tinggal tuang air panas je bila-bila nak minum. Nak bawa pergi mana-mana pun dah senang.
Dengar kata mak-mak menyusu suka minum juga ya?
KOS HANYA RM30
Yang bertanya tentang uncang teh beli di mana, saya beli di kedai ubat juga. Kos pula? Semua ni RM30, saya beli setiap jenis RM5 sebungkus (boleh request nak berapa ringgit nanti mereka timbangkan).
Dan dengan kos RM30 tu saya dapat buat 40 packets 3 in 1 ni. Setiap pack tu anggaran 5g. Mungkin ada yang lebih murah, boleh survey dahulu.
Nota kaki: Mak dan ayah ialah mak mertua dan ayah mertua saya. Mak dan ayah sendiri dah lebih 10 tahun meninggal dunia. Saya tak menjual produk ni dan buat ni sebab nak gembirakan mak dan ayah mertua je. Sekian.
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN
Gula madu
Longan
Kurma hitam
Kurma merah
Rose bud
Goji
CARA MEMBUATNYA
#1 Mula-mula rose bud diramas-ramas sebelum dimasukkan ke dalam uncang teh.
#2 Rose bud yang diramas tadi dimasukkan ke dalam beg uncang teh.
#3 Kemudian semua bahan yang telah dipotong kecil dimasukkan ke dalam uncang tadi. Puan Nad menerangkan yangtujuan bahan-bahan dipotong kecil adalah supaya ia mudah kembang dalam air panas. Kalau tak nak potong kecil pun tak apa. Tapi kena rebuslah sampai menggelegak.
#4 Ini adalah bahan untuk satu hidangan.
#5 Bahan yang digunakan dapat menghasilkan 40 paket. Mama boleh diletak di dalam balang begini untuk menjamin kesegarannya.
CARA MEMBANCUH
Cara bancuh:
1.Letak dulu potongan kurma merah, kurma hitam, longan dan goji dalam cawan. Kemudian tuang air panas.
2.Tambahkan gula madu. Kalau tak nak gula pun tak apa. Gula madu ni rasa manis-manis buah je.
3.Dah larut semua, letaklah uncang rose tadi. Siap!