Waktu berpantang adalah masa untuk ibu-ibu yang baru melahirkan untuk merawat tubuh kerana perubahan yang dialami ketika hamil. Selain menggunakan kaedah urutan, tanggas dan lain-lain lagi, pemakanan yang baik juga perlu dijaga.

Kalau yang bernasib baik dapat berpantang di rumah ibu di kampung mesti tak payah fikir nak makan apa, untuk yang berpantang sendiri, Pa&Ma sajikan 20 idea masakan pantang yang boleh dijadikan menu sepanjang 44 hari tempoh tersebut.

Boleh dimakan atau tidak boleh dimakan?

Sebelum kita pergi kepada senarai makanan ketika berpantang selepas bersalin yang boleh anda cuba, apa kata kita ketahui terlebih dahulu mengenai jenis makanan yang boleh dimakan ketika tempoh pantang dan juga jenis makanan yang tidak boleh dimakan semasa berpantang.

Makanan boleh dimakan

Ayam dan daging

  • Ayam biasa
  • Burung puyuh
  • Merpati
  • Ayam hitam
  • Ayam didik
  • Ayam selasih
  • Ayam kampung
  • Daging batang pinang
  • Daging kurang lemak
  • Daging kambing

Ikan

  • Haruan
  • Yu
  • Selar
  • Gelama
  • Jenahak
  • Merah
  • Tenggiri
  • Kurau
  • Bawal putih
  • Senangin
  • Bilis
  • Salmon
  • Siakap

Ulam-ulaman

  • Halia
  • Serai
  • Lengkuas
  • Pegaga
  • Mengkudu
  • Ulam raja
  • Jantung pisang
  • Daun ubi cekur
  • Bunga kantan
  • Kunyit hidup
  • Daun kaduk
  • Daun kesum
  • Pudina
  • Kari

Sayur-sayuran

Buah-buahan

Makanan lain

  • Biskut
  • Roti
  • Nestum
  • Oat
  • Cornflakes
  • Masakan panggang, rebus, kukus dan bakar

Air

  • Air suam
  • Pati kunyit
  • Jus pegaga
  • Air halia
  • Kopi
  • Manjakani
  • Halia kurma
  • Madu
  • Air coklat
  • Minuman malt seperti Horlicks

Untuk memudahkan anda, terdapat beberapa senarai herba atau rempah yang boleh anda sediakan dalam jumlah yang banyak. Ini kerana ia merupakan antara bahan yang akan digunakan setiap hari dalam menu masakan berpantang, antaranya:

  • Lada hitam
  • Lada putih
  • Biji halba
  • Kayu manis
  • Cengkih
  • Biji ketumbar
  • Biji sawi
  • Jintan putih
  • Jintan manis

Makanan tidak boleh dimakan

Ayam dan daging

  • Kurangkan pengambilan ayam dan daging pada bahagian berlemak

Ikan

IKLAN
  • Ikan kering
  • Ikan masin
  • Keli
  • Bawal hitam
  • Terubuk
  • Duri
  • Pari
  • Sembilang
  • Parang
  • Kembung
  • Tamban
  • Cencaru
  • Tongkol
  • Udang
  • Ketam
  • Kerang (paling tidak boleh dimakan)

Sayur-sayuran

  • Ubi kayu
  • Kangkung
  • Petola
  • Terung
  • Timun
  • Tomato
  • Kubis
  • Saderi
  • Sayur keladi
  • Pucuk ubi
  • Kacang panjang
  • Labu
  • Kacang botol
  • Petai
  • Jering
  • Cili padi
  • Asam keping

Buah-buahan

  • Nanas
  • Limau
  • Lai
  • Tembikai
  • Kiwi
  • Epal hijau
  • Pir
  • Pisang
  • Jambu
  • Belimbing
  • Durian
  • Mangga
  • Betik
  • Ciku
  • Langsat
  • Nangka
  • Cempedak
  • Ubi kayu
  • Sengkuang
  • Manggis
  • Kuinin

Makanan lain

  • Tempe
  • Produk makanan daging yang diproses
  • Bihun
  • Mee
  • Kuey teow
  • Laksa
  • Makanan berminyak

Air

  • Air berais
  • Air sejuk
  • Minuman bergas/ berkarbonat
  • Tebu
  • Cincau
  • Kelapa muda
  • Jus buah
  • Cuka buah

20 Idea menu berpantang untuk mama-mama:

Semoga bermanfaat

Sumber: Hello Doktor & kisahmamayu