Penyanyi nombor satu negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza mengakui walaupun banyak meluangkan masa dengan anak sulungnya, Siti Aafiyah namun ianya tetap tidak mencukupi untuk perkembangan anaknya.

Beliau mengambil inisiatif menggajikan penjaga yang juga mempunyai latar belakang bidang pendidikan untuk membantu perkembangan pembelajaran Aafiyah.

(Followers Pa&Ma jom rileks jap, klik link ni! https://bit.ly/3fRSN23)

“Sebenarnya bukan mudah untuk memastikan perkembangan anak selari dengan usia pada waktu pandemik ini. Walaupun saya kerap meluangkan masa dengan Aafiyah di rumah, tapi ia tidak mencukupi.”

IKLAN

Tambahnya, membesarkan anak-anak di zaman pandemik memang sangat mencabar kerana anak-anak banyak meluangkan masa di dalam rumah dan sangat jarang keluar dari rumah.

“Pernah sekali saya bawa dia bersiar-siar menaiki kereta, saya terkejut apabila dia begitu teruja melihat kenderaan yang banyak dan lampu jalan. Mungkin terlalu lama duduk di rumah, jadi dia berasa seronok.”

Dato’ Siti atau mesra disapa Tokti mengambil pembantu baru yang juga bergelar seorang guru untuk memastikan Aafiyah dapat melakukan aktiviti sambil belajar pelbagai perkara baru.

“Selepas penjaga Aafiyah iaitu Dayah berhenti, saya kini memanggil pembantu baharu yang juga bergelar guru. Jadi, Aafiyah dapat menghabiskan masa di rumah dengan melakukan pelbagai aktiviti selain belajar banyak perkara baharu.”

IKLAN

Mengakui terkesan dengan pandemik, namun Tokti bersyukur kerana dapat melihat anak-anak membesar di depan mata dan memberikan sepenuh perhatian kepada dua anak yang masih kecil kerana sebelum ini Tokti sangat sibuk dengan pelbagai urusan kerja.

“Alhamdulillah, bulan ini Afwa genap berusia lima bulan. Walaupun kita terkesan dengan pandemik, namun saya bersyukur dapat melihat dia membesar depan mata.

IKLAN

“Kalau sebelum ini lewat petang baru saya pulang ke rumah dan separuh hari sudah tidak dapat bersama anak-anak, tetapi sekarang saya dapat beri sepenuh perhatian kepada mereka.

“Selalunya, selepas saya selesai mesyuarat virtual, saya sudah boleh menjenguk anak-anak dan melayan mereka,”katanya.

Kredit: CTDK

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma BF VIP Eksklusif mengalu-alukan ibu yang sedang hamil dan menyusu anak mendaftar sebagai peserta. Harga promosi pendaftaran peserta hanya RM20 sahaja. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/