FOTO: Mirror

Seorang Wanita lahirkan bayi seberat 5 kilogram iaitu sama berat dengan saiz sebiji bola boling.

Memetik berita dalam Mirror, wanita yang dikenali sebagai Helen Sellers, 34, berkata beliau sudah diberi amaran tentang fizikal bayi yang agak besar semasa hamil dahulu tetapi tetap terkejut apabila sudah melahirkannya.

Bahkan di kalangan keluarganya juga turut bertaruh untuk meneka berat bayi dalam kandungannya dan salah seorang sepupunya meneka berat bayi Helen lebih kurang 5 kilogram. Namun bagi Helen tekaan tersebut agak ‘nakal’.

Wanita Lahirkan Bayi Seberat 5 Kg, Sama Berat Bola Boling
FOTO: Mirror

Bagaimanapun bila bayi yang diberi nama Celia dilahirkan, doktor dan jururawat terkejut semasa menimbang bayi tersebut yang mencecah berat 5 kilogram lebih.

Helen yang berasal dari Leeds, Yorkshire bersama suaminya, Carl turut mempunyai seorang lagi anak bernama Roman yang juga mempunyai berat badan berlebihan iaitu 4 kilogram semasa dilahirkan.

Katanya, Carl mempunyai ketinggian 6 kaki 7 inci, tetapi dia bukanlah seorang bayi besar, jadi kami tidak pasti kenapa Celia boleh mempunyai berat berlebihan.

Semasa hamil, saya dimaklumkan bahawa bayi ini berkemungkinan besar tetapi tidak sebesar Roman.

“Saya tidak menyangka Celia seberat itu dan tekaan sepupu saya ternyata betul ketika kami bermain tekaan berat badan bayi dalam perut saya,” katanya, lapor Mirror.

IKLAN

Oleh kerana berat yang berlebihan, Celia terpaksa memakai pakaian untuk bayi berusia tiga ke enam bulan sebaik dilahirkan kerana tiada pakaian yang sesuai untuk bayi yang mempunyai berat sepertinya.

Wanita Lahirkan Bayi Seberat 5 Kg, Sama Berat Bola Boling
FOTO: Mirror

Menurut Helen dia telah membeli beberapa pakaian dan barangan bayi dari usia kosong hingga tiga bulan dan kini Celia sudah memakai pakaian bayi berusia 3 hingga 6 bulan.

Helen turut mendedahkan bahawa bidan hospital memberikan reaksi lucu terhadap saiz Celia semasa lahir.

“Bidan ketawa sedikit dan mengatakan dia betul-betul besar. Celia menjadi topik perbualan di wad, dan mereka semua mahu datang melihatnya kerana saiznya sangat besar.”

Untuk melahirkan Celia, Helen terpaksa menjalani pembedahan dan mengambil masa yang lama untuk mengeluarkannya. Sejujurnya, dia mahu melahirkan bayi secara normal, tetap berasa lega tidak melakukannya kerana tak pasti bayinya boleh keluar atau tidak katanya seperti dilaporkan Mirror.

IKLAN

Sumber: Mirror

WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

Wanita Lahirkan Bayi Seberat 5 Kg, Sama Berat Bola Boling

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA tahun ini secara virtual. Anda bukan sahaja dapat belajar pelbagai ilmu keibubapaan daripada panel-panel seperti Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie tetapi juga berpeluang menang hadiah cabutan bertuah.

IKLAN

Daftar nama sebagai peserta webinar di WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

Nak join kelas penyediaan makanan anak?

Wanita Lahirkan Bayi Seberat 5 Kg, Sama Berat Bola Boling

Sebagai ibu, sudah tentu kita mahukan yang terbaik buat si manja. Pemakanan yang sihat dan seimbang sangat kita titikberatkan supaya anak dapat membesar dengan baik.

Nak tahu rahsia sediakan hidangan enak yang buat anak berselera makan? Jom, sertai E-Workshop Kelas Penyediaan Makanan Anak: Sedap, Sihat & Selamat di KELAS PENYEDIAAN MAKANAN ANAK SEDAP SIHAT SELAMAT

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI