“Ya Allah Ya Tuhanku, panjangkan umur anakku, berikan dia kekuatan di mana kini dia sedang tenat”. Ini doa dari hati yang ikhlas seorang ibu. Hati ibu mana tak luluh saat anak yang baru lahir dan ingin mengecapi nikmat dunia disahkan mengalami masalah jantung terbalik.

Berita ini sangat meluluhkan hati si ibu. Dimana anak yang ditunggu-tunggu kelahirannya, menghidapi masalah jantung terbalik (iaitu penyakit jantung Dextrocardia with Situs Inversus Totalis) saat dia dilahirkan.

Setakat ini, bayi yang berusia dua bulan ini diberi nama Aafiyah telah menjalani 3 kali pembedahan dan perlu mengambil hampir 5 jenis ubatan.

Apa yang lebih mengejutkan, bahu belah kanan baby Aafiyah juga patah kerana dia dilahirkan tidak normal. Allahuakbar, besar ujian keluarga ini!

Bukan itu saja, doktor mendapati peti suaranya pecah kesan daripada intubasi dan kini terpaksa menggunakan tiub di hidung untuk minum susu.

“Ya Allah! Kau kuatkan la semangat baby Aafiyah untuk sembuh dan kembalikanlah senyuman si ibu seperti sediakala.”.

Situasi keluarga baby Aafiyah ibarat sudah jatuh ditimpa tangga. Di mana bapanya hanya pemandu lori dan perlu sediakan kos rawatan sebanyak RM10,000 bagi menampung kos pengangkutan dan kos harian.

IKLAN

INFO BANTUAN PEMBEDAHAN JANTUNG BABY AAFIYAH

Info Pesakit:
Nama: Nur Aafiyah Ezaliz
Umur: 2 bulan
Tempat tinggal: Pusing, Perak

Info Rawatan:
Kos pembedahan: RM 10,000 (Dextrocardia with Situs Inversus Totalis)
Hospital rawatan: Hospital Kompleks Wanita dan Kanak- kanak Ipoh

” Mungkin RM10 sedikit bagi anda, namun ia sangat bermakna buat mereka. Mereka kini berjuang untuk hidup.”

IKLAN

Allah berfirman dalam Surah Al-Baqarah, ayat 261 :

“Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai, tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji.

Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi Meliputi ilmu pengetahuan-Nya.”

IKLAN

Walaupun kecil, nilainya sangat besar di sisi Allah. Bagaimana nak hulurkan bantuan? Boleh terus ke myfahealth.onpay.my untuk dapatkan maklumat lanjut.

Mana tahu sumbangan kita ini boleh mengembalikan senyuman adik Aafiyah dan keluarganya. InsyaAllah.

Kredit: MyFundAction

ARTIKEL MENARIK [“Tuhan Jagakan Dia Untukku. Lihat Kamu Berdua Membesar, Ingatkan Abiy Pada Ibu”]

LAGI ARTIKEL MENARIK [Kira Bagus Anak Minta Mainan Tak Beli. Anggaplah Kita ‘Mainan’ Mahal Untuk Anak!]

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)